Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALL OPG (или ООП).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
672.77 Кб
Скачать

15. Гігієна праці та виробнича санітарія. Основні питання, що розглядаються в даному розділі дисципліни

Підвищення і зниження температури в приміщенні, а також протяги спричинюють захворювання верхніх дихальних шляхів і легенів, а тривала робота при низькій температурі може призвести до обморожування. Тому для нормальних умов праці в закритих приміщеннях коливання температури повинно бути від 10 до 20 °С. При важкій фізичній праці допускається температура до 10 °С. Відносна вологість повітря за цих самих умов має бути не більш як 60 %, а швидкість руху повітря — не більш як 0,3 м/с.

Значно погіршують здоров'я робітника шум і безпосередня вібрація інструмента, що перебуває в його руках. Частота коливань інструмента (більше ніж 1500 хв-1) негативно впливає на нервову систему робітника, а при великій амплітуді коливання інструмента він може захворіти на вібраційну хворобу. Тому працювати слід у рукавицях, оскільки вони частково амортизують удари і лише справним інструментом з допустимою амплітудою коливання.

Робочі місця на будівельному об'єкті повинні бути достатньо освітлені природним або штучним світлом. Електричні лампи повинні освітлювати робоче місце рівномірно так, щоб не створювались різкі тіні від предметів і пучки променів не потрапляли на очі робітника, який працює.

Для захисту робітників від шкідливих виробничих факторів застосовують спеціальні індивідуальні захисні пристрої. Для захисту тіла людини, наприклад, використовують спеціальні одяг (комбінезон або штани і куртку) і взуття, придбані за рахунок будівельної організації. Для захисту органів зору застосовують спеціальні окуляри з гумовою або шкіряною оправою, яка щільно прилягає до обличчя. Узимку внутрішню поверхню скла окулярів обробляють спеціальними сумішами, щоб воно не запотівало.

Для захисту органів дихання застосовують респіратори і протигази. Широко використовують респіратори,які очищають повітря від пилу і бризок фарби. Респіратор РУ-60М обладнаний патроном із активованим вугіллям, тому він здатен очищати повітря від пилу і парів летких розчинників. Якщо в повітрі е високі концентрації отруйних парів і пилу, то слід застосовувати фільтрувальні протигази типу БКФ, ПШ-1 або ПШ-2.

1. Загальні положення

2. Мікроклімат виробничих приміщень

3. Забруднення повітря виробничих приміщень

4. Вентиляція виробничих приміщень

5. Системи опалення

6. Вібрація

7. Шум, ультразвук та інфразвук

8. Іонізуючі випромінювання

9. Електромагнітні поля та електромагнітні випромінювання радіочастотного діапазону

10. Випромінювання оптичного діапазону

11. Засоби індивідуального захисту

12. Загальні санітарно-гігієнічні вимоги до розміщення підприємств, до виробничих і допоміжних приміщень

16. Фізіологічні особливості сфери розумової діяльності

Розумова діяльність людини визначається в основному участю в трудовому процесі центральної нервової системи та органів чуття. При розумовій роботі уповільнюється частота серцевих скорочень, підвищується кров'яний тиск, послаблюються обмінні процеси, зменшується кровопостачання кінцівок та черевної порожнини, водночас збільшується кровопостачання мозку (у 8—10 разів порівняно зі станом спокою). Розумова діяльність дуже тісно пов'язана з роботою органів чуття, в першу чергу органів зору та слуху. Порівняно з фізичною діяльністю при окремих видах розумової діяльності (робота конструкторів, операторів ЕОМ, учнів та вчителів) напруженість органів чуття зростає в 5—10 разів. Це зумовлює більш жорсткі вимоги щодо рівнів шуму, вібрації, освітленості саме при розумовій діяльності.