Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ALL OPG (или ООП).doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
672.77 Кб
Скачать

20.Вентиляція виробничих приміщень. Призначення та класифікація систем вентиляції.

Під вентиляцією розуміють сукупність заходів та засобів призначених для забезпечення на постійних робочих місцях та зонах обслуговування виробничих приміщень метеорологічних умов та чистоти повітряного середовища, що відповідають гігієнічним та технічним вимогам. Основне завдання вентиляції — вилучити із приміщення забруднене або нагріте повітря та подати свіже.

Вентиляція класифікується за такими ознаками:

— за способом переміщення повітря — природна, штучна (механічна] та суміщена ( природна та штучна одночасно);

— за напрямком потоку повітря — припливна, витяжна, припливно-витяжна;

— за місцем дії — загальнообмінна, місцева, комбінована.

21.Принципи розрахунку повітропродуктивності систем штучної вентиляції.

Робота людей у закритому приміщенні призводить до зниження вмісту кисню. Це викликає погіршення хімічного складу крові, що викликає сонливість, різко знижує продуктивність розумової' праці. Тому потрібно забезпечувати провітрювання адміністративних приміщень. Повітря повинне бути чистим. Неприпустимі протяги. Необхідно з'ясувати також, наскільки надійно забезпечена ізоляція адміністративних приміщень від виробничих ділянок і технологічних процесів з несприятливими умовами праці — загазованістю, високим вмістом у повітрі хімічних речовин.

Найбільш сприятливою температурою в адміністративних приміщеннях вважається 22-23°С, а вологість — порядку 40-60%. Розрахунки температури і кратності обміну повітря в адміністративно-конторських приміщеннях повинні відповідати Санітарним нормам проектування промислових підприємств (СН-245 — 89) і Системі стандартів безпеки праці (ССБТ).

Для визначення необхідної продуктивності необхідно розрахувати два значення повітрообміну: по кратності і по кількості людей, після чого вибрати більше з цих двох значень.

Розрахунок повітрообміну по кратності: L = n * S * H, де

L - необхідна продуктивність припливної вентиляції, м3 / ч;

n - нормована кратність повітрообміну: для житлових приміщень n = 1, для офісів n = 2,5;

S - площа приміщення, м2; H - висота приміщення, м;

Розрахунок повітрообміну по кількості людей: L = N * Lнорм, де

L - необхідна продуктивність припливної вентиляції, м3 / ч;

N - кількість людей;

Lнорм - норма витрати повітря на одну людину:

1) у стані спокою - 20 м3 / ч;

2) робота в офісі - 40 м3 / ч;

3) при фізичному навантаженні - 60 м3 / ч.

22. Мікроклімат виробничих приміщень. Вплив параметрів мікроклімату на організм людини.

Микроклимат жилища. Это комплекс метеорологических условий в помещении (температура, относительная влажность, количество аэроионов, воздухообмен, скорость движения воздуха, содержание в воздухе твердых частиц (пыли), наличие приятных запахов (аромотерапия) и др.).

Мікроклімат нормується по 3 параметрам:

1) – температура повітря [за сухим термометром];

2) – вологість повітря;

3) -- швидкість руху повітря;

Крім цих параметрів, що є основними, не слід забувати і про атмосферний тиск (Р, Па), який впливає на парціальний тиск основних компонентів повітря (кисень та азот), і на процес дихання.

Параметри мікроклімату справляють безпосередній вплив на самопочуття людини та його працездатність. Зниження температури за всіх інших однакових умов призводить до зростання тепловіддачі шляхом^ конвекції та випромінювання і може зумовити пере¬охолодження організму.

Підвищення швидкості руху повітря погіршує самопочуття, оскільки сприяє підсиленню конвективного теплообміну та процесу тепловіддачі при випаровуванні поту.

При підвищенні температури повітря мають місце зворотні явища. Встановлено, що при температурі повітря понад ЗО °С працездатність людини починає падати. За такої високої температури та вологості практично все тепло, що виділяється, віддається у навколишнє середовище при випаровуванні поту.

Недостатня вологість призводить до інтенсивного випаровування вологи зі слизових оболонок, їх пересихання та розтріскування, забруднення хвороботворними мікробами.

Зневоднення організму на 6% викликає порушення розумове діяльності, зниження гостроти зору. Зневоднення на 15...20 градусыв призводить до смертельного наслідку.

За високої температурі повітря і при дефіциті води в організмі посилено витрачаютьс: вуглеводи, жири, руйнуються білки.

Параметри мікроклімату спричиняють суттєвий вплив на продуктивність праці та на травматизм.

Рис. 2.1. Вплив температури повітря на продуктивність праці