Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
контрольна робота з Політичної геогр..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
1.41 Mб
Скачать

Геополітика

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Геополітика ( від грец.γη — земля + πολιτική - мистецтво управління державою ) - політологічна концепція, що вбачає у політиці засадничу, визначальну роль географічних факторів: просторове розташування країни, розмір території, наявність чи відсутність, обмеженість природних ресурсівклімат, кількість населення.

Зміст

  [сховати

  • 1 Термінологія

  • 2 Генеза

  • 3 Див. також

  • 4 Примітки

  • 5 Джерела

  • 6 Посилання

[Ред.]Термінологія

Геополітика - наука, яка розглядає вплив географічних чинників на внутрішню й особливо зовнішню політику держав і націй. Однак таке тлумачення вже не є актуальним. На сьогодні є цілий ряд наукових шкіл, які по своєму трактують цей термін.

Геополітика це мистецтво і практика використання політичної влади над певною територією. Традиційно, цей термін застосовувався в основному в плані впливу географії на політику, але його використання розвинулася за останні сто років достатньо, щоб охопити більш широкий зміст. У наукових колах, вивчення геополітики припускає аналіз географіїісторії та соціальних наук з урахуванням просторової політики і моделей на різних рівнях (від рівня держави на міжнародному).

Геополітика — це цілеспрямована діяльність суб'єкта міжнародних відносин у контексті всього спектра зовнішніх і внутрішніх факторів, що дають змогу цьому суб'єкту здійснювати контроль над простором із метою реалізації своїх життєво важливих інтересів.[Джерело?]

Геополітика - це одна з галузей зовнішньої політики. Вона поділяється на ряд окремих підгалузей. Політика балансу сил - запобігання домінування в міжнародній системі одного, або групидержавОтто фон Бісмарк з цього приводу висловився надзвичайно вдало: «Вся політика може бути зведена до формули - постарайся бути серед трьох у світі, де править крихкий баланс п'яти держав. Це єдиний справжній захист проти формування ворожих коаліцій» [1].

[Ред.]Генеза

Формування геополітики у самостійний напрям політичних досліджень пов'язане з іменами Фрідріха Ратцеля та Рудольфа Челлена, який є автором терміна геополітика. Геополітика почала формуватися з початку XX ст. в умовах швидкої інтернаціоналізації світових економічних процесів, виходу на світову арену США як провідної держави, визвольних рухів в Азії, а потім і вАфриці. Після першої світової війни ( в 1922 році ) у Німеччині був створений Інститут Геополітики. Геополітичні концепції німецької школи, яку очолював Карл Хаусхофер, а саме, «теорія життєвого простору» значним чином виправдовували німецьку агресію і розв'язання другої світової війни.[1] У США і Західній Європі в післявоєнний період геополітика набуває двох нових значень: як геостратегія у вирішенні конкретних зовнішньополітичних та військових завдань; як пояснення районування політичних процесів регіонального і глобального рівнів. На такій основі формувалась концепція стримування СРСР«теорії доміно» для пояснення процесів у колишніх колоніях. Переважна більшість сучасних політологів визнають роль географічного чинника в політиці, але не вважають його вирішальним.

2 пит

Офіційна назва - Алжирська Народна Демократична Республіка (Аль-Джумхурія аль-Джазаірія Демократія аш-Шаабія) - АНДР.  Державний устрій - республіка. Глава держави - президент. Глава уряду - прем`єр-міністр. Вищий законодавчий орган - парламент (однопалатні Національні народні збори).  Географічне розташування.Алжир - одна з найбільших і найрозвинутіших країн Африки, розташована на півночі материка. Належить до країн Магрибу ("Арабського Заходу"). Територія займає центральну частину гірської системи Атлас і північ пустелі Сахара. Межує з Марокко (спільний кордон 1559 км) на заході, з Тунісом (965 км) і Лівією (982 км) - на сході, з Нігером (956 км), Малі (1376 км) та Мавританією (463 км) - на півдні. З півночі омивається водами Середземного моря.  Загальна протяжність сухопутних кордонів - 6343 км.  Протяжність берегової лінії - 998 км.  Найвища точка - гора Тахат (2908 м).  Найнижча точка - озеро Мельгір (-40 м).  Площа території - 2,382 тис. кв. км (11 місце у світі).  Адміністративний поділ - поділяється на 48 вілаїв (провінцій).  Чисельність населення - 31,736 млн. осіб (араби і бербери).  Столиця - Алжир (1,696 млн. осіб).  Інші великі міста: Оран (732 тис. осіб), Константина (515,8 тис.), Батнах (270,7 тис.), Анналах (240,1 тис.).  Державна мова - арабська, поширена також французька.  Релігія - 99% населення мусульмани.  Державне свято - 1 листопада - День Революції.  Державний прапор - прямокутне полотнище, що складається з двох рівних вертикальних смуг зеленого (ліва) та білого кольору. У центрі - червоний мусульманський півмісяць, у серпанку якого - червона п`ятикутна зірка.  Державний гімн - "Ми клянемося..."  Грошова одиниця - алжирський динар, що дорівнює 100 сантимам.  Членство у міжнародних організаціях - ООН, Ліга арабських держав, МБРР, МВФ, Міжнародна Федерація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, ОПЕК, ОАЕ та інші. 

Алжир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.

Цей термін має також інші значення. Докладніше — у статті Алжир (значення).

Алжирська Народна Демократична Республіка الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية Al-Jumhūrīyah al-Jazā’irīyah ad-Dīmuqrāṭīyah ash-Sha’bīyah

Прапор

Герб

Девіз: من الشعب و للشعب  (Арабська моваНародна революція для народу.

Гімн: Kassaman

Столиця

Алжир 36°42′ пн. ш. 3°13′ сх. д.(G)

Найбільше місто

столиця

Офіційні мови

Арабська

Державний устрій

Змішана республіка

 - Президент

Абделазіз Бутефліка

 - Прем'єр-міністр

Абделазіз Белхадем

Встановлення

 

 - Зіянідська династія

від 1236 

 - Оттоманськоївлади

від 1516 

 - Французькоївлади

від 1830 

 - Республіка

5 липня1962 

Площа

 - Загалом

2 381 741 км² (10)

 - Води (%)

незначний

Населення

 - оцінка 2007 р.

33,190,000 (35)

 - перепис 1998 р.

29,100,867

 - Густота

14 чол/км² (196)

ВВП (ПКС)

2006 р., оцінка

 - Повний

$253.4 млрд. (38)

 - На душу населення

$7,700 (88)

ВВП (номінальний)

2005 р., оцінка

 - Повний

202.026 млрд. (48)

 - На душу населення

$3,086 (84)

ІРЛП  (2004)

0.728 (середня) (102)

Валюта

Алжирський динар(DZD)

Часовий пояс

CET (UTC+1)

Домен інтернету

.dz

Телефонний код

+213

Алжирська Народна Демократична Республіка (араб. الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشّعبية) — країна на півночі Африки, на сході межує з Тунісом іЛівією, на південному сході — з Нігером, на південному заході — з Малі, на заході — з Марокко, на півночі — Середземне море. Найбільша за площею країни Африки. Столиця — Алжир.

Зміст

  [сховати

  • 1 Адміністративний устрій

  • 2 Географія

    • 2.1 Природа

    • 2.2 Проблеми довкілля

  • 3 Релігія в Алжирі

  • 4 Населення

    • 4.1 Етнічні групи

    • 4.2 Мови

  • 5 Історія

    • 5.1 Походження назви

    • 5.2 Основні події

    • 5.3 Недавня історія

  • 6 Політика

  • 7 Економіка

    • 7.1 Мінеральні ресурси

    • 7.2 Експорт. Імпорт

  • 8 Освіта

  • 9 Медико-санітарний стан

  • 10 Див. також

  • 11 Література

  • 12 Посилання