Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Контрольні питання.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.08.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Контрольні питання

  1. Назвіть пріоритетні заходи охорони довкілля визначені Основними напрямками державної політики України та Основними засадами (стратегією) державної екологічної політики України на період до 2020 року.

Ціль 1. Підвищення рівня суспільної екологічної свідомості Ціль 2. Поліпшення екологічної ситуації та підвищення рівня екологічної безпеки

Ціль 3. Досягнення безпечного для здоров'я людини стану навколишнього природного середовища Ціль 4. Інтеграція екологічної політики та вдосконалення системи інтегрованого екологічного

Ціль 5. Припинення втрат біологічного та ландшафтного різноманіття і формування екологічної мережі

Ціль 7. Удосконалення регіональної екологічної політики

  1. Назвіть ознаки екологічної безпеки

Екологічна безпека - це складова глобальної і національної безпеки, тобто такого стану розвитку суспільних відносин в галузі екології, при якому системою державно-правових, організаційних, науково-технічних, економічних та інших соціальних засобів забезпечується регулювання екологічно небезпечної діяльності, режим використання природних ресурсів, охорона природного навколишнього, безпечного для життя та здоров’я людей, попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для природних систем та населення .

Види екологічної безпеки:

  • За територіальними ознаками:

  • Глобальна (міжнародна

  • Національна (державна)

  • Регіональна

  • Локальна

  • За способами забезпечення:

  • Техногенно-екологічна безпека/Радіоекологічна безпека

  • Соціо-екологічна безпека

  • Природна безпека

  • Економіко-екологічна безпека

  • За об’єктами охорони:

  • Екологічна безпека навколишнього природного середовища та його компонентів.

  • Екологічна безпека суспільства та людини.

  1. Чому екологічна безпека вважається складовою національної безпеки ?

Тому що особливе значення дослідження екологічної безпеки в системі національної безпеки пов'язано з аналізом, попередженням та прогнозуванням надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру (НС), що характеризуються постійним збільшенням матеріальних збитків і соціальних втрат.

  1. Яке значення для досягнення безпечного для життя і здоров'я довкілля мають державні стандарти? Наведіть приклади.

Стаття 32. Екологічні стандарти Державні стандарти в галузі охорони навколишнього природного середовища є обов'язковими для виконання і визначають поняття і терміни, режим використання й охорони природних ресурсів, методи контролю за станом навколишнього природного середовища, вимоги щодо запобігання забрудненню навколишнього природного середовища, інші питання, пов'язані з охороною навколишнього природного середовища та використанням природних ресурсів.

Екологічні стандарти розробляються і вводяться в дію в порядку, що встановлюється законодавством України.

  1. Які екологічні нормативи можете Ви назвати? Що покладено в основу екологічного нормування?

Стаття 33. Екологічні нормативи Екологічні нормативи встановлюють гранично допустимі викиди та скиди у навколишнє природне середовище забруднюючих хімічних речовин, рівні допустимого шкідливого впливу на нього фізичних та біологічних факторів. Законодавством України можуть встановлюватися нормативи використання природних ресурсів та інші екологічні нормативи. Екологічні нормативи повинні встановлюватися з урахуванням вимог санітарно-гігієнічних та санітарно-протиепідемічних правил і норм, гігієнічних нормативів.

Нормативи гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин у навколишньому природному середовищі та рівні шкідливих фізичних та біологічних впливів на нього є єдиними для всієї території України.

У разі необхідності для курортних, лікувально-оздоровчих, рекреаційних та інших окремих районів можуть встановлюватися більш суворі нормативи гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин та інших шкідливих впливів на навколишнє природне середовище. Екологічні нормативи розробляються і вводяться в дію спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів та іншими уповноваженими на те державними органами відповідно до законодавства України.