Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 6-н.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
593.41 Кб
Скачать

Література

  1. Белехов И.П. Практикум по машинам и оборудованию для животноводства. - М.: Агропромиздат,1986. – 446с.

  2. Воробьев В.А. и др. Практикум по механизации и электрофикации животноводства. - М.: Агропромиздат, 1989.-236с.

  3. Воспухов В.К. Машины и оборудование животноводческих комплексов и механизированных ферм.- М.: Высшая школа,1988. – 367с.

  4. Краснопутский Ю.В., Рыжов С.В. Практикум по машинам и оборудованию для животноводческих комплексов. - М.:Агропромиздат,1987. – 406с.

  5. Мельников С.В. Технологическое оборудование животноводческих ферм и комплексов. - Л.: Агропромиздат, 1985. – 640с.

Методична довідка

Перевагами стаціонарних кормороздавачів є: високий рівень автоматизації, забезпечення рівномірності розподілення сумішок порівняно із мобільними, високий рівень спеціалізації.

Недоліками є: металоємність і енергоємність, необхідність у дозуванні і транспортних засобах, використання значних виробничих площ, складності у забезпеченні індивідуального дозування кормів тваринам, доступ тварин до корму в процесі роздавання.

Кормороздавач, з точки зору функціональної зрілості, повинен розглядатись не в предметній формі, а як комплекс функцій. Стаціонарний кормороздавач повинен розподіляти у фіксований час (транспортувати рівномірно вкладений корм на робочий орган), включити доступ до кормів в період кормороздавання (іншими словами, виключити нерівномірність розподілення і розкидання кормів твариною, що пов'язано із доступом тварин до корму в процесі роздавання), не заважати фізіологічному процесу згодовування і травлення корму і виконанню інших виробничих процесів.

Норму видачі корму стаціонарними кормороздавачами регулюють подачею маси живильником. Подачу визначають підставивши під вивантажувальне вікно живильника (їм може бути мобільний кормороздавач) місткість і зважують, зібрану протягом часу t, наважку G, за формулою, кг/с:

QП = G/t ,

Крім цього, при наявності змінних зірочок або при використанні редуктора, змінюється поступальна швидкість стрічки (ланцюга) транспортера. Фактична швидкість визначається таким чином: нанести на корпус роздавача нерухому мітку крейдою, такі ж дві мітки потрібно нанести на стрічку (ланцюг), вибравши між ними відстань ln, і визначають тривалість проходження рухомих міток відносно нерухомих tn.. Тоді фактична швидкість тягового органу буде становити, м/с:

vф = ln/tn,

При відомих QП і vф визначаємо питому видачу , кг/м:

g = QП / vф,

Разова даванка визначається за залежністю:

G = lф g/m Gн,

де Gн – норма разової видачі корму , кг/гол;

lф - питомий фронт годівлі , м/гол;

m - кількість голів на одне кормомісце, гол.

Якщо GGн, то виконати регулювання, змінюючи подачу або швидкість стрічки (ланцюга) так щоб виконувалась умова: G = Gн

Стан здоров'я, а також продуктивність тварин і птиці залежать не тільки від якості і повноцінності їх харчування, але і в значній мірі від своєчасності видачі кормів. Порушення обслуговуючим персоналом технологічної дисципліни, розкладу дня і часових допусків приводить до руйнування стереотипу в обслуговуванні тварин, а отже, і до зниження їх продуктивності. Ось чому правильна організація роздавання кормів тваринам має дуже важливе значення.

В свою чергу, якість годівлі тварин і птиці залежить від засобів механізації роздавання кормів.

До засобів механізації роздавання кормів тваринам і птиці ставляться такі зоотехничні вимоги:

  • всі види кормів необхідно роздавати в годівниці рівномірно із заданою точністю дозування індивідуально кожній тварині або групі тварин;

  • засоби механізації та їх робочі органи не повинні погіршувати якості корму і допускати втрат;

  • кормороздавач має бути безпечним для тварин і обслуговуючого персоналу , простим в обслуговуванні і надійним у роботі;

  • кормороздавач повинен запобігати забрудненню корму і розшарування його по фракціям.

Відхилення від заданої норми видачі стеблових кормів не повинно перевищувати ± 15 % , концентрованих ± 5 % , а незворотні втрати корму – 1%.

Тривалість роздавання корму в одному приміщенні стаціонарними засобами допускається до 20 хв.

Кормороздавачі повинні відрізнятись універсальністю, високою продуктивністю, широким діапозоном регулювання норми видачі, не створювати надмірного шуму в приміщенні; легко очищатись від залишків корму і бруду; мати строк окупності не більше двох років і коефіцієнт готовності не менше 0,98.

Стаціонарними називаються кормороздавачі, які встановлені в одному приміщенні , де відбувається годівля тварин або птиці. Вони бувають механічні , гідравлічні й пневматичні. Приїх використанні корм до тваринницьких приміщень треба доставляти іншими транспортними засобами. Винятком є гідравлічні або пневматичні системи кормороздавачів, за допомогою яких корм від кормоцеху до тваринницьких приміщень надходить по кормопроводах.

Стаціонарний кормороздавач із ланцюгово-стрічковим транспортером всередині годівниць ТВК-80Б призначений для роздавання всіх видів кормів, крім рідких, в годівницях, які розміщені в один ряд. Робочим органом, який транспортує корм є прогумована стрічка. Тягове зусілля на неї передається від привідної станції за допомогою ланцюга.

Ланцюгово-стрічковий конвеєр складається із двох гілок однакової довжини , одна із яких є несучою, її ширина становить 500 мм, інша холоста, являє собою ланцюг.

Привідна станція призначена для приводу транспортера і складається із електродвигуна, редуктора, ланцюгової передачі. Всі елементи приводу змонтовані на загальній рамі. Швидкість руху ланцюга регулюють за допомогою комплекта змінних зірочок. Так при механізованому подавані корму у роздавач швидкість руху робочого органу повинна бути 0,5 м/с , а при ручному – 0,13 м/с.

Транспортер-роздавач ТВК-80Б є модифікацією транспортера-роздавача ТВК-80А робочим органом якого є скребковий транспортер. Скребковий транспортер складається їз пластинчатого розбірного ланцюга з кроком 80мм, який зібраний із окремих планок. До кронштейна ланцюга болтами прикріплюються дерев’яні (дубові) скребки. Скребок забезпечує пересування корму по дну жолоба, який зібраний їз окремих секцій залізобетонних годівниць.

Таблиця 1. Технічні характеристики транспортерів-роздавачів

Показник

ТВК-80А

ТВК-80Б

РВК-Ф-74

КЛО-75

КЛК-75

Продуктивність, т/год при завантаженні:

механізованому

29

38

25

16,6

16,6

ручному

10

10

Потужність приводу, кВт

5,5

5,5

5,5

5,5

7,0

Швидкість пересування робочого органу , м/с при завантаженні:

механізованому

0,47

0,52

0,24

0,54… 0,57

0,25… 0,28

ручному

0,12

0,13

Ширина робочого органу, мм

500

500

550

1000

Кількість обслуговуваних тварин ВРХ, гол

60

62

62

62

62

Довжина фронту годівлі, м

74

74

75

75

150

Тривалість видачі корму групі тварин, хв

3

3

3

3

4,5

Габаритні розміри, м

довжина

77,5

77,5

77,5

75

75

ширина

0,7

0,98

0,7

0,6

1,1

висота

0,8

0,92

0,8

Маса , кг

3910*

3300*

1070**

1500**

2200**

Примітка: * - із годівницями

** - без годівниць

Робочий процес. Перед початком роботи скребковий транспортер повинен знаходитись у вихідному положенні для завантаження, яке відповідає проходженню скребка з упором через зону завантаження бункера. Неможна завантажувати корми на ділянці ланцюга транспортера, яка не має скребків , так як це може привести до висипання корму і його втрачання. Скребковий транспортер в процесі роздавання безперервно рухається до тих пір, поки не заповниться остання годівниця. Після цього спрацьовує кінцевий вимикач, і транспортер автоматично зупиняється. Щоб повторити процес, необхідно очистити кормовий жолоб від залишків корму. Для цього натискають кнопку “Назад”, і транспортер рухається у зворотному напрямку. При цьому залишки корму скидаються у приямок бункера для їх подальшого використання. При підході транспортера до вихідного положення для повторного завантаження, спрацьовує інший кінцевий вимикач. При цьому скребковий транспортер буде знаходтитсь у вихідному положенні для повторного завантаження.

Рис. 1. Схема розміщення ТВК-80А у корівнику:

1 – ведучий вал приводу; 2 – приводна станція; 3 – тваринницьке приміщення; 4 – скребковий транспортер; 5 – натяжна станція; 6 – мобільний кормороздавач

Рис. 2. Схема транспортера-роздавача ТВК-80А:

1 – приймальний бункер; 2 – годівниця; 3 – ланцюг зі скребками; 4 – ланцюгова передача; 5 – привідна станція; 6 – електродвигун

Підготовка до роботи. Транспортний ланцюг натягують за допомогою натяжних болтів. При обертанні натяжних болтів нижня вісь, яка жорстко з’єднана із нерухомим дном бункера, пересувається. Правильно натянутий ланцюг повинен мати прогин 10-15 см при зусиллі 150-200Н ( 15-20 кгс) на відстані 8-10 м від привідного вала.

Приводний ланцюг натягують за допомогою пересування натяжних зірочок, які закріплені у пазах повзуна.

В процесі експлуатації транспортерів – роздавачів ТВК-80А, ТВК-80Б можуть виникнути різні несправності, способи усунення яких наведені у таблиці 2.

Роздавач всередині годівниць РВК-Ф-74 створений і впроваджений замість транспортерів-роздавачів ТВК-80А і ТВК-80Б. Він призначений для роздавання всих видів кормів, окрім рідких, на фермах великої рогатої худоби і овець.

В кормороздавачі РВК-Ф-74 змінена конструкція робочого органу. Він виконаний напів довжини із круглоланкового ланцюга СК-13×36. Інша половина контура – оцинкований металевий трос із прикріпленою до нього прогумованою стрічкою шириною 500 мм.

Таблиця 2. Можливі несправності ТВК-80А і ТВК-80Б їх причини і способи усунення

Несправність

Причина

Спосіб усунення

Не спрацьовує кінцевий вимикач транспортера

Обірваний кабель

Встановити місце обриву кабеля і усунути пошкодження

Неправильно відрегульований зазор між вимикачем і упором скребка

Опустити кінцевий вимикач так, щоб нижня кромка ролика була нижче верхньої площини упору скребка на 5…6 мм. Відхилення від вертикалі допускається не більше 50

Зломані скребки, обірваний або сходить із зірочок ланцюг транспортера

Порушені стики напрямних транспортера

Закріпити цв’яхами і зачистити стики напрямних транспортера

Послаблене кріплення скребків транспортера

Перевірити і надійно затягнути болтові з’єднання

Наявність сторонніх предметів на транспортері або під годівницями

Перевірити і видалити сторонні предмети

Нерівномірно надходять корми тваринам

Зломано декілька сусідніх скребків транспортера

Встановити нові скребки

Неузгоджена робота транспортера і кормороздавача КТУ-10А

Провести інструктаж робітника, який обслуговуває роздавач.

Спадання ланцюга із зірочок, перекіс натяжної осі, стук тягового ланцюга по напрямним

Недостатньо натянуті ланцюги

Відрегулювати натяг ланцюга транспортера так, щоб нижня її гілка торкалась опорних дошок на відстані 4…5м від осі натяжної зірочки. Зазор між скребками і боковими стінками жолоба повинен бути 27мм, а стріла прогину правильно натянутого ланцюга привідної станції - не більше 22…25мм. Використати пристосування контролю натягу ланцюга