Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 2-н.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Лабораторна робота 2 Подрібнювачі кормів

Мета роботи: вивчити будову, процес роботи подрібнювачів, набути навичок у виконанні правил експлуатації і діагностування, отримати навички по визначенню якості подрібнення, засвоїти безпечні прийоми експлуатації подрібнювачів кормів

Обладнання: подрібнювачі кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”, слюсарний інструмент, плакати, схеми і вимірювальний інструмент.

Програма роботи

  1. Вивчити призначення і класифікацію подрібнювачів та зоотехнічні вимоги до них.

  2. Познайомитись із техніко-економічними даними вітчизняних подрібнювачів.

  3. Засвоїти будову і процес роботи подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”.

  4. Навчитись виконувати підготовку до роботи подрібнювачів і здійснювати потрібні регулювання.

  5. Навчитись визначати технологічні і конструктивні параметри та оптимальні режими роботи.

  6. Вивчити механічні передачі до основних робочих і допоміжних органів.

Зміст звіту

  1. Записати класифікацію і галузь використання подрібнювачів кормів. Записати зоотехнічні вимоги (ЗТВ) до них.

  2. Нарисувати технологічні схеми подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”.

  3. Описати будову, підготовку до роботи, принцип дії та основні регулювання подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”.

  4. Записати техніко-економічні характеристики подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”.

  5. Нарисувати кінематичну схему “Волгарь-5”, визначити передаточні відношення приводів.

  6. Записати основні несправності ИКМ-5 та шляхи їх усунення.

Контрольні питання

  1. Вкажіть призначення подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”?

  2. Які конструктивні рішення забезпечують виконання основних зоотехнічних вимог?

  3. Вкажіть недоліки в роботі подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”?

  4. Назвіть регулювальні параметри подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”?

  5. Перерахуйте операції щоденного і періодичного технічного обслуговування подрібнювачів кормів ИКМ-5, ИГК-30Б, ИСК-3А, ИРТ-80 та “Волгарь-5”?

  6. Наведіть основні вимоги безпеки праці при подрібненні кормів?

  7. Як оцінити якість подрібнення?

Література

  1. Белехов И.П. Практикум по машинам и оборудованию для животноводства. - М.: Агропромиздат,1986. – 446с.

  2. Воробьев В.А. и др. Практикум по механизации и электрофикации животноводства. - М.: Агропромиздат, 1989.-236с.

  3. Воспухов В.К. Машины и оборудование животноводческих комплексов и механизированных ферм.- М.: Высшая школа,1988. – 367с.

  4. Краснопутский Ю.В., Рыжов С.В. Практикум по машинам и оборудованию для животноводческих комплексов. - М.:Агропромиздат,1987. – 406с.

  5. Мельников С.В. Технологическое оборудование животноводческих ферм и комплексов. - Л.: Агропромиздат, 1985. – 640с.

Методична довідка

В технологічних лініях кормоцехів, комбікормових цехах, а також як самостійні установки для подрібнення кормової сировини використовують спеціальні, універсальні та ком­біновані машини. До спеціальних відносяться подрібнювані грубих кормів ИГК-30Б, ИРТ-165, ИРТ-80. Значно ширші можливості використання подрібнювача «Волгарь-5» (для переробки зеленої маси, силосу, сінажу, коренебульбоплодів, баштових, грубих кор­мів). Комбіновані машини суміщають різні техноло­гічні операції. Так, подрібнювачі-каменевловлювачі ИКМ-5 та ИКМ-Ф-10 застосовують для миття і подрібнювання коренебульбоплодів; ИКС-3А та ИРМ-50 - для подрібнюван­ня і змішування кормів.

Подрібнювач грубих кормів ИГК-30Б використовують на фермах великої рогатої худоби, у вівчарстві та конярстві для подрібнювання грубих кормів вологістю не більше 28 % з розщепленням стебел вздовж волокон. Промисловість ви­готовляє в двох виконаннях: для переробки грубих кормів біля скирт - ИГК-30Б-І з приводом від валу відбору потужності (ВВП) трактора МТЗ-80, МТЗ-82, ЮМЗ (до комплекту подрібнювача входять також карданний вал і начіпний пристрій); для стаціонарного використан­ня - ИГК-30Б-ІІ з приводом від електродвигуна потужні­стю 30 кВт (до комплекту поставки входять з'єднувальна муфта і шафа управління).

Загальна будова. Основні конструктивні елемен­ти подрібнювача (рис. 1): рама, живильник, приймальна камера, камера подрібнювання і пневморозвантажувач.

Рис. 1. Конструктивно-функціональна схема подрібнювача грубих кормів ИГК-30Б-ІІ:

1 - електропривод; 2 - диск ротора; 3 - штифти; 4 - козирьок; 5 - нерухомий диск; 6 - притискний транспортер; 7 - живильний транспортер; 8 - рама; 9 - лопатка

Живильник складається з нижнього горизонтального та верхнього похилого транспортерів. Вони приводяться в дію від вала ротора через клинопасову передачу, черв'ячний редуктор, проміжний вал та ланцюгові передачі. На про­міжному валу є кулачкова муфта вмикання живильника.

У подрібнювальній камері розміщений рухомий диск з трьома рядами штифтів і розвантажувальни­ми лопатками, а на передній боковині камери закріплено нерухомий диск з двома рядами штифтів, які розміщуються між рухомими штифтами ротора.

Між живильником і камерою подрібнювання є приймаль­на камера з вікном внизу для видалення важких домішок і лопатевий розподільник в центрі ротора.

Зверху на корпусі камери подрібнювання змонтований дефлектор з козирком, які спрямовують подрібнені корми у необхідному напрямку.

Підготовка до роботи. При підготовці подрібнювача до роботи необхідно:

через боковий (оглядовий) люк на корпусі камери по­дрібнювання прокрутити ротор вручну і переконатися у відсутності перешкод обертанню;

змінюючи довжину тяги, відрегулювати положення важе­ля включення живильника (у вертикальному положенні важеля кулачкова півмуфта приводу живильника повинна впиратися у торцеву шайбу проміжного вала);

натяжними гвинтами відрегулювати натяг транспорте­рів живильника (при зусиллі 150-180 Н стрілка провисан­ня нижнього транспортера повинна становити 60-70 мм, а верхнього - 12-16 мм, лівий і правий бік транспортерів потрібно натягувати рівномірно);

перевіряють також натяг приводних ланцюгів та клино-пасової передачі;

відрегулювати затягування гайок механізму повороту дефлектора так, щоб зусилля при його прокручуванні не перевищувало 120 Н, разом з тим тертя між фланцем обой­ми і кільцем з одного боку та фланцем корпуса з другого запобігало довільному прокручуванню дефлектора;

при верхньому положенні козирка дефлектора відрегу­лювати натяг троса так, щоб він не провисав і не мав пе­регинів;

за допомогою прокладок відрегулювати зазор в підшип­никах вала ротора (ротор не повинен мати помітного осьо­вого зміщення від зусилля прикладеного до штифтів зов­нішнього ряду), при необхідності з-під передньої кришки видаляють кілька прокладок;

змастити подрібнювач відповідно до таблиці мащення;

випробувати подрібнювач на холостому ходу і перевіри­ти при цьому нагрівання підшипників (температура не по­винна перевищувати 60 °С).

Порядок роботи. Грубі корми переробляють на подрібнювані ИГК-30Б у такій послідовності. Дефлектор з козирком встановлюють відповідно до напрямку виванта­жування корму (технологічна лінія грубих кормів, транспортні засоби). Важіль включення живильника переміщу­ють в напрямку приймальної камери («від себе»), щоб запобігти потраплянню сторонніх предметів в камеру подрібнювання, а також зменшити пусковий момент привода. Потім подають сигнал пуску і натисканням кнопки «Пуск» включають електродвигун (у варіанті ИТК-30Б-І подають сигнал трактористу на включення ВВП). Коли ротор подрібнювача буде обертатися з номінальною частотою обертан­ня, переводом важеля «на себе» включають привод живиль­ника і переконуються у відсутності шумів, стуків чи над­мірної вібрації корпуса подрібнювача.

Потім починають подавати корм на транспортер живиль­ника. Нормальне завантажування подрібнювача відповідає положенню стрілки амперметра-індикатора 45-50 А. При відхиленні стрілки за червону риску (55А) живильник по­трібно відключити (важіль «від себе») з наступним вклю­ченням його, коли стрілка індикатора повернеться в номі­нальне положення.

У разі переробки грубих кормів, вологість яких більше 25-28%, на вал редуктора встановлюють зірочку з кількістю зубців z=15, а на проміжний вал – z=20 зубців, щоб зменшити швидкість подачі корму.

Рис. 2. Схема лопатки диска:

1 – лопатка; 2 – рухомий диск; 3 - штифт

Для подрібнення соломи вологістю до 35% необхідно: на рухомий диск встановити десять лопаток (рис. 2); у зоні вивантаження подрібненої маси, на нерухомому диску, зняти штифти в секторі 450; на заміну дефлектора встановити трубу діаметром 200мм (зростає максимальна віддаль транспортування подрібненої маси до 6-7м, замість стандартних – 3,5м).

Після закінчення роботи необхідно припинити заванта­ження корму на транспортер живильника і почекати, поки весь корм вийде з камери подрібнювання. Потім послідов­но відключають муфту привода живильника і електродви­гун, натисканням кнопки «Стоп» (подавши сигнал трак­тористу про відключення ВВП — у варіанті ИГК-30Б-І). Подрібнювач зовні і всередині очищають від решток корму і бруду.

Подрібнювач кормів «Волгарь-5» використовують на свино-, птахо- і звірофермах для подрібнення зелених кормів, силосу, коренебульбоплодів, баштанних культур, сіна, соломи, а також риби як в поточних лініях кормоцехів, так і самостійно.

Основні вузли і механізми по­дрібнювача (рис.3): корпус з кришками, живильник, до складу якого входить завантажувальний і натискний транспортер, барабанний різальний апарат, шнек, апарат вторинного по­дрібнення, заточувальний пристрій і система електрообладнання.

Рис.3. Конструктивно-функціональна схема (а) і схема регулювання крупності продукту (б) подрібнювача ”Волгарь - 5”:

1 - завантажувальний транспортер; 2 - натискний транспортер; 3 - подрібнювальний апарат; 4 - заточувальний пристрій; 5 - подрібнювальний апарат другого ступеня; 6 - ніж; 7 - кінцевий виток шнека; І іІІ - положення першого ножа при подрібнені кормів відповідно для свиней і птиці

Зверху до корпуса на петлях кріпиться кришка із заточувальшим пристроєм, вона відкриває доступ до ножового ба­рабана; внизу, з лівого боку — кришка апарата вторинного подрібнювання. Спереду до корпуса монтують живильник. Горизонтальний завантажувальний і похилий натискний транспортери — планчатого типу, їх конструкція аналогіч­на: рама, ведучий і ведений вали із зірочками, на які одяг­нуті два паралельні ланцюги з прикріпленими металевими пластинами, що утворюють суцільне полотно. Натискний в плаваючому положенні розміщений між боковинами кор­пуса, зверху закривається кришкою.

Регулювання. Барабанний різальний апарат здійснює попереднє по­дрібнювання кормів. Він складається з вала і дисків, на яких закріплені спіралеподібні ножі. Протирізальна пла­стина встановлена на корпусі трохи нижче верхньої вітки полотна завантажувального транспортера. Зазор між ле­зами ножів барабана і протирізальної пластини (0,5-1 мм) регулюють переміщенням барабана разом з опорами. Під барабаном є проміжний шнек, який транспортує корм до апарата другого ступеня подрібнювання. Останній має дев'ять дискових, спірально розміщених (через кожні 54° або через 6 шліців проти напрямку обер­тання) ножів, які проходять між нерухомими ножами, змон­тованими в планках корпуса. Зазор між рухомими і неру­хомими ножами (повинен бути не більше 0,5-0,7 мм) ре­гулюють переміщенням блока нерухомих ножів у спеціаль­ному пристрої.

Для заточування ножів обох апаратів, а також протирізальних елементів використовують заточувальний пристрій, встановлений на кришці барабана.

Привод робочих органів подрібнювача здійснюється від загального електродвигуна: через клинопасові передачі на різальний барабан, шнек і апарат вторинного подрібнюван­ня; з вала барабана ланцюговою передачею — на редуктор, а потім ланцюговими передачами на горизонтальний і похилий транспортери. Шафу керування встановлюють на стіні приміщення, а безпосередньо на машині — клемну ко­робку і кнопковий вимикач.

Подрібнювач оснащений автоматом вимикання привода, що встановлений на нижній кришці корпуса у вторинному апараті подрібнювання. Автомат складається (рис.4) з двох фланців, штуцера, в якому змонтовано замок, і кін­цевого вимикача. Замок має повідок з пружиною, зафіксо­ваною з одного боку шайбою і шплінтом, а також палець із зубом. В робочому положенні пружина замка стиснута, палець повідна входить в отвір зовнішнього фланця і зачеплений зубом за внутрішній фланець. Фланці з'єднані між собою зрізним шплінтом. Коли в апарат вторинного под­рібнювання потрапляє сторонній предмет (метал чи каміння), шплінт зрізається, зуб повідка відчіплюється від внутріш­нього фланця, замок відкидається пружиною і натискує на кнопку кінцевого вимикача. Електродвигун відключається.

Підготовка до роботи. Подрібнювач поставля­ють у складеному вигляді. При одержанні машини необхід­но виконати розконсервацію ножів обох подрібнювальних апаратів, промити їх гасом. Зняти кожухи привода і вий­няти шафу керування. Відрегулювати натяг приводних па­сів (при зусиллі 50 Н прогин посередині паса повинен ста­новити 25-30 мм) і поставити кожухи на місце.

Встановити подрібнювач на горизонтальний фундамент. Уважно оглянути всі вузли і механізми, надійність їх кріп­лення, виявити і усунути несправності, які могли виник­нути при транспортуванні машини. Відрегулювати натяг завантажувального транспортера за допомогою натяжних гвинтів веденого вала. Для регулювання натягу натискного транспортера необхідно відкрити кришку над ним, зняти пружини амортизаторів, підняти і зафіксувати підкладкою плаваючий кінець транспортера, а потім поворотом крон­штейнів відрегулювати натяг. Провисання ланцюга при зусиллі 100 Н для горизонтального транспортера не повин­но перевищувати 30 мм, для похилого - 10 мм. Ланцюгові передачі привода транспортерів регулюють переміщенням натяжних зірочок так, щоб стріла провисання в середній частині ланцюга при зусиллі 50 Н дорівнювала 25-30 мм. Встановити перший рухомий ніж апарата по відношен­ню до відігнутого кінця шнека на кут, який відповідає заданій крупності кінцевого продукту. Для свиней цей кут повинен дорівнювати 54°, а для птиці - 9°. В обох випадках всі на­ступні ножі зміщують відносно попередніх проти напрямку обертання на кут 72° або на вісім шліців.

Р ис.4. Автомат вимикання привода:

а - робоче положення; б - вимкнено; 1 і 2 - фланці; 3 - палець; 4 - шпилька; 5 - шайба; 6 - пружина; 7 - шплінт; 8 - штуцер; 9 - замок; 10 - шляховий вимикач

Відрегулювати зазори між лезами активних ножів і протирізальних елементів в апаратах першого і другого ступенів подрібнювання.

Перевірити наявність мастила в редукторі та підшипни­ках. При необхідності змастити механізми і вузли тертя згідно з табл.8.

Відкривши відповідні кришки, слід пересвідчитися у від­сутності сторонніх предметів на завантажувальному транс­портері, в шнеку та подрібнювальних апаратах. Поставити важіль вмикання живильника в положення «Вперед» («на себе»), за шків апарата вторинного подрібнювання прокру­тити робочі органи машини (вони повинні вільно оберта­тись, ніде не чіпляти). При відсутності несправностей за­крити кришки і захисні кожухи.

Встановити важіль вмикання живильника в положення «Стоп» і включити електропривод, попередивши про це сигналом. Після 3-5 хв. роботи подрібнювача (при вимкну­тому живильнику) переводять важіль в положення «Впе­ред» і вмикають живильник.

Порядок роботи. Процес подрібнення кормів здій­снюється у такій послідовності.

Корми завантажують на горизонтальний транспортер, який подає їх до барабанного різального апарату. При цьо­му похилий транспортер ущільнює шар корму, чим сприяє його подрібнюванню. Ножовий барабан розрізає корм на частки довжиною 20-80 мм, які падають вниз на проміжний шнек. Цей шнек підпресовує і подає корм до дискового апарата, де вони додатково подрібнюються до розмірів 2-10мм. Продукти подрібнення розвантажують через нижнє вікно корпуса (наприклад, в приймальний пристрій техно­логічної лінії).

Зупинка живильника свідчить про забивання прохідного перерізу між горизонтальним і похилим транспортерами. Для усунення забивання треба надати зворотного руху живильнику, перевівши важіль в положення «Назад».

Рухомі й нерухомі ножі апарата другого ступеня подріб­нювання, а також протирізальну пластину попередньо де­монтують і загострюють шліфувальним кругом заточуваль­ного пристрою. Круг приводиться в дію від шківа барабана через фрикційне колесо. Для цього каретку фіксують гайками-барашками в такому положенні, щоб фрикційне колесо було в контакті з ободом шківа. Потім включають двигун і послідовно загострюють всі ножі і протирізальну пластину, пересуваючи їх по опорі. Після цього каретку повертають в початкове положення. Ножі і протирізальну пластину встановлюють на місця і регулюють зазори між лезами ножів барабана та протирізальною пластиною апа­рата першого ступеня, рухомими і нерухомими ножами апа­рата другого ступеня подрібнювання.

Подрібнювач ИКМ-5 призначений для очищення від важких домішок (каміння, метал), миття і подрібнювання коренебульбоплодів. Може бути також використана як мий­ка коренебульбоплодів з відділенням каміння. Застосовує­ться в технологічних лініях кормоприготувальних цехів, а також як самостійна машина.

Загальна будова. Подрібнювач скла­дається (рис. 5.) з ванни, безвального шнека з активато­ром, подрібнювального апарата, скребкового транспортера і електрообладнання.

Ванна мийки встановлена на рамі, зверху закрита лис­том і має завантажувальну горловину та кришку, що легко знімається. До верхнього листа ванни прикріплений вер­тикальний циліндр - кожух шнека.

Шнек у вигляді гвинтової спіралі, до нижнього флан­ця кріпиться активатор у вигляді зрізаного конуса. Шнек приводиться в дію від електродвигуна через клинопасову передачу.

Подрібнювальний апарат - це горизонтально-дискова коренерізка. В її корпусі на вертикальному валу електро­двигуна розміщено два диски. На верхньому є два горизон­тальні ножі, а на нижньому - вертикальні ножі і дві роз­вантажувальні лопатки. На кришці корпуса змонтована приймальна камера коренерізки, що одночасно є і перехідником від розвантажувальної горловини шнека. В середині приймальної камери над верхнім диском закріплено протирізальний елемент. Крім того, в корпусі коренерізки в продовження циліндра приймальної камери встановлюєть­ся деко, яка притискується кришкою.

Скребковий транспортер призначений для видалення з ванни каміння і піску. Він має кожух з відкидним люком для очищення, замкнутий ланцюг із скребками та мотор-редуктор.

Рис. 5. Конструктивно-функціональна схема ИКМ-5:

1 – рама; 2 - транспортер видалення каміння; 3, 7, 11 – електродвигуни; 4 – вентель; 5 – зрошувач; 6 - кожух шнека; 8 – викидач; 9 – кришка подрібнювального апарата; 10 - дискова коренерізка; 12 – шнек мийки; 13 – вана; 14 - диск-активатор; 15 - люк

Технологічний процес обробки коренебульбоплодів здійснюють в такому порядку. Відкри­вають вентиль розбризкування на корпусі шнека і заповню­ють ванну водою. Величиною відкриття вентиля регулю­ють подачу води на розбризкувач (залежно від ступеня забруднення коренебульбоплодів. Далі включають двигун коренерізки, а потім шнека (включення, робота і зупинка скребкового транспортера здійснюється незалежно від ін­ших механізмів подрібнювача). Після цього завантажують корене- або бульбоплоди в ванну. Тут вони намокають і за рахунок вихрового потоку, створюваного активатором, і взаємного перетирання очищаються. Важкі домішки, що потрапили у ванну разом з коренебульбоплодами, опуска­ються на диск-активатор, під дією відцентрових сил посту­пово направляються в приймальну горловину скребкового транспортера і видаляються за межі мийки.

Коренебульбоплоди, що знаходяться у ванні, транспор­туються шнеком вгору, додатково обмиваються чистою во­дою із зрошувача. Помиті коренебульбоплоди вивантажу­ються в приймальну камеру коренерізки. За рахунок дії горизонтальних ножів верхнього диска коренебульбоплоди розрізаються на стружку (скибки), яка потрапляє на ниж­ній диск і відцентровою силою відкидається до нерухомої гребінчастої деки. Спіралеподібними лопатками, встанов­леними між верхнім і нижнім дисками, стружка протира­ється крізь гребінчасту деку. Готовий продукт у вигляді пасти лопатками нижнього диска видаляється через роз­вантажувальний лотік. При переробці коренебульбоплодів великій рогатій худобі гребінчасту деку знімають.

Для миття картоплі без подрібнювання необхідно зняти зубчасту деку і верхній диск з ножами (закручуючи болт-зйомник в різьбовий отвір диска), а на місце останнього поставити стопор диска.

Подрібнювач-змішувач кормів ИСК-ЗА призначений для подрібнювання соломи та інших грубих кормів, а також приготування кормових сумішок для великої рогатої худо­би, овець. Використовують в поточних технологічних ліні­ях кормоцехів (КОРК-15, ЛИС-3) або як самостійну ма­шину.

Рис. 6. Схема подрібнювача-змішувача ИСК-3А:

1 – приймальна камера; 2 – форсунка; 2 – робоча камера; 4 – ротор з ножами; 5 – нерухомі ножі; 6 – електродвигун; 7 – клинопасова передача; 8 – рама; 9 – швирялка; 10 – розвантажувальна горловина; 11 - транспортер

Загальна будова. Подрібнювач складається з рами, приймального бункера, робочої і розвантажувальної камер, ротора та електрообладнання (рис.).

Приймальний бункер зварної конструкції, розміщений над робочою камерою і призначений для приймання кормових компонентів з транспортуючих засобів. В ньому вста­новлені форсунки для подачі рідких компонентів.

Робоча камера має форму вертикального циліндра, в якому відбувається подрібнення і змішування завантаже­них кормових компонентів. На внутрішній поверхні в бо­кових вікнах робочої камери змонтовано шість протирізальних елементів (дек). Вони виконані у вигляді плити, в якій на валу знаходяться робочі органи (ножові, зубчасті). Всередині камери знаходиться ротор.

Ротор — головний робочий орган подрібнювача — являє собою комплект горизонтальних ножів, розміщених на вер­тикальному валу. Ножі ротора переміщуються в зазорах між ножами дек.

Розвантажувальна камера встановлена безпосередньо на рамі під робочою камерою і з'єднана з нею фланцем. Між цими камерами є заслінка, що дозволяє регулювати переріз розвантажувального патрубка. В розвантажувальній камері на валу ротора встановлений лопатевий крилач-швирялка.

Електрообладнання подрібнювача включає електродви­гун і блок керування. Електродвигун через клинопасову пе­редачу приводить в дію ротор.

Залежно від режиму роботи подрібнювача-змішувача встановити необхідну кількість протирізальних елементів або дек. Для роботи в режимі змішування (в разі якісного попереднього подрібнення всіх вихідних компонентів) вста­новлюють шість зубчастих дек; в режимі змішування з одночасним подрібнюванням окремих кормових компонентів використовують по три пакети протирізальних елементів і зубчастих дек так, щоб вони чергувались між собою в ро­бочій камері; в режимі інтенсивного подрібнення одного компонента (наприклад, соломи) або доподрібнювання кількох компонентів встановлюють всі шість пакетів протирізальних елементів.

Спочатку відкривають заслінку розвантажувальної горловини подрібнювача-змішувача. По­тім послідовно включають приводи розвантажувального транспортера і подрібнювача-змішувача. Пересвідчившись у відсутності сторонніх стуків і шумів, включають збірний транспортер.

Попередньо підготовлені до змішування кормові ком­поненти збірним транспортером подаються в приймальний бункер подрібнювача-змішувача. В період нормального за­вантаження відкриттям запірного пристрою в цей же бун­кер подають рідкі компоненти. Під дією сил гравітації і всмоктувального ефекту, створюваного лопатевою кидалкою, кормові компоненти надходять в робочу камеру. Про­ходячи через неї вони доподрібнюються і перемішуються ножами ротора, що взаємодіють з протирізальними еле­ментами і деками. Рівномірна кормова суміш видаляється швирялкою в приймальну горловину розвантажувального транспортера і подається ним в кормороздавач або транс­портні засоби.

Якість змішування і доподрібнення кормів регулюють трьома способами:

зміною кількості ножів на роторі (в режимі подрібню­вання рекомендується встановлювати чотири укорочені но­жі в першому верхньому ряду, два або чотири довгі но­жі — в другому та по два або по чотири зубчастих ножі — в третьому і четвертому рядах; в режимі змішування встановлюють, чотири укорочені ножі в першому ряду, два довгих — в третьому і два зубчастих — у четвертому); за рахунок кількості протирізальних елементів і дек; положенням заслінки (шибера) між робочою і розвантажувальною камерами, тобто часом перебування продук­ту в зоні доподрібнення і змішування.

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет механізації сільського господарства

ІІІ курс

факультет механізації сільського господарства

кафедра механізації

землеробства і тваринництва