Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 3-н.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.07.2019
Размер:
258.05 Кб
Скачать

Лабораторна робота 3 Дозатори кормів

Мета роботи: вивчити принципи дозування кормів, класифікацію дозаторів, їх будову і правила технологічного налагодження

Обладнання: дозатори ДС-15, ДДТ, ДТК і МТД-4А, плакати, слюсарний інструмент, вага, методичні вказівки.

Програма роботи

1. Вивчити зоотехнічні вимоги до дозаторів і дозуючих матеріалів.

2. Засвоїти принцип дозування (вагового і об'ємного) матеріалів з різними фізико-механічними властивостями .

3. Вивчити будову дозаторів: шнекового типу (ДС-15), тарільчатого (МТД-4А і ДТК) і дискового (ДДТ) типів .

4.Засвоїти процес роботи дозаторів і принципи дозування, що використовуються.

5.Зняти характеристику і провести налагодження дозаторів МТД-4А ДТК або ДС-15 на норму (по вказівці викладача).

6. Випробувати дозатори в процесі роботи.

7. Оформити і захистити звіт.

Зміст звіту

1.Записати основні зоотехнічні вимоги до дозаторів і до матеріалів, що дозуються.

2.Описати основні принципи дозування і привести класифікацію дозаторів. Вказати особливості процесу дозування.

3.Замалювати технологічні схеми: тарільчатого, шнекового, стрічкового, барабанного і гвинтового дозаторів.

4.Записати техніко-економічні дані дозаторів ДС-15, МТД-4А, ДГК і ДДТ.

5.Описати процес роботи дозаторів ДС-15, МТД-4А, ДТК і ДДТ.

6.Вказати причини нерівномірності дозування і перебоїв процесу роботи дозаторів.

Література

1.Дегтерев Г.П. Справ очник по машинам и обороудованию, применяемых на животноводческих фермах. – М.: Агропромиздат, 1986. – 240с.

2.Кулаковский Й.В., Кирпичников Ф.С., Резник Е.И. Машины и оборудование для приготовления кормов.-Справочник,ч.1, М.: Россельхозиздав. 1977.-236с.

3.Механизация приготовления кормов: Справочник / В.И.Сыроватка, А.В.Демин, А.Х.Джалилов, и др..; Под общ. Ред.. В.И.Сыроватка. – М.: Агропромиздат, 1985 – 368с.

4.Механизация работ на животноводческих фермах и комплексах / Л.И.Грачева, Г.И.Назаров, Ю.Б.Гербер и др..; Под ред.. Л.И.Грачевой. – К.: Урожай, 1987. -280с.

5.Резник Е.И. Кормоцехи на фермах. – М.: Россельхозиздат, 1980. – 182с.

Контрольні питання

1.Назвіть приклади дозаторів об'ємного і вагового типів.

2.Матеріали з якими фізико-механічними властивостями точніше усього дозуються об'ємними дозаторами?

3.За яким параметром оцінюють дозування матеріалу?

4.Вкажіть особливості матеріалів і ЗТТ, що впливають на вибір типу дозатора.

5.Для яких матеріалів найкраще підходить: дозатор тарільчатого типу? дозатор стрічкового типу? дозатор гвинтового типу? дозатор з бітерними пристроями?

6.Вкажіть тип дозуючих органів дозаторів: МТД-4А? ДК-10? ДС-15?

7.У чому переваги дозаторів об'ємного типу?

8. Яким методом змінюється об'єм корму, що видається в дозаторах ДС-15, ДК-10, МТД-4А?

Методична довідка

Для приготування кормових сумішок, коли на змішування подаєть­ся два і більше компонентів, застосовують вагове і об'ємне дозування, кожне з яких може бути порційним і безперервним.

При порційному дозуванні відбирають кожну порцію корму ви­значеної ваги чи об'єму, що відповідає дозі, і подають їх для змі­шування в порційний змішувач. При безперервному ж дозуванні всі компоненти подають безперервними потоками у співвідношеннях, які відповідають рецепту, і безперервно перемішують їх у по­тоці.

Вагове порційне дозування дозволяє найбільш точно скласти ре­цепт заданого раціону і тому його широко застосовують під час скла­дання сумішок у лініях приготування преміксів або білково-вітамін­них добавок, порошків замінника молока і комбікормів. Для такого типу дозаторів похибка не перевищує 1 %. В останні роки намітилась тенденція до використання вагового дозування при складанні вологих сумішок для свиней і великої рогатої худоби, зокрема при застосу­ванні автоматизованих ліній у свинарстві і бункерних змішувачів­-кормороздавачів у скотарстві.

Рис.1. Схеми дозаторів сипучих матеріалів:

а – шнековий; б – дисковий; в – барабанний; г, д – стрічкові; е – порційні

Вагове безперервне дозуван­ня при такій же складності апа­ратури дещо поступається точ­ністю порційному (до 3 %), що обумовило обмежене його застосування в лініях приготуван­ня кормів. В першу чергу це зв'язано з відсутністю надійних і простих за конструкцією вагових дозаторів. Наявні системи поступаються порційним, крім точнос­ті, і за економічними показниками. Враховуючи, що саме безпе­рервне дозування дозволяє значно підвищити продуктивність всьо­го комплекту обладнання при приготуванні різноманітних кормових сумішок, доцільно вести пошук більш досконалих пристроїв для за­безпечення вимірювання маси потоків з похибкою, яка не перевищу­ватиме похибки порційних автоматів.

Перевагою вагового дозування є ще те, що воно дає можливість повністю автоматизувати процес подачі компонентів кормосумішки і забезпечити тим самим значне підвищення продуктивності праці при підготовці і роздачі кормів.

Об'ємне безперервне дозування широко застосовують у лініях пе­реробки кормів при завантаженні подрібнювачів, у кормоцехах тва­ринницьких ферм і комплексів при складанні простих і повнораціон­них вологих кормових сумішок. За певних умов об'ємне дозування можна застосовувати і в лініях приготування комбікормів.

За призначенням і видом корму дозатори можна розділити на три основні групи:

  • дозатори сипких матеріалів - зерна, продуктів його переробки, комбікормів і їх компонентів;

  • дозатори слабосипких зв'язних матеріалів - подрібне­них грубих кормів, силосу, сінажу, сінної і трав'яної січки;

  • дозатори рідких кормових добавок і поживних розчинів ­меляси з карбамідом, різноманітних солевих розчинів, які готуються в резервуарах спеціального обладнання з дозованою подачею за допомогою насосів або бачків постійного рівня (тиску) і пристроїв з каліброваними отворами - жиклерами і регульованими венти­лями.

Дозатор соковитих кормів ДС-15 призначений для дозування подрібнених коренеплодів в технологічних лініях кормоцехів. Він складається з бункера, дозувального робочого органу, механізмів передач і регулювання (рис. 1).

Бункер використовується як буферна місткість, що компенсує нерівномірність продуктивності подрібнювача. Дозувальний робочий орган має три шнеки із зустрічним обертанням. В бункері встановлено датчики верхнього і нижнього рівня.

Механізми передач та регулювання складаються з електродвигуна, пасового варіатора, редуктора, ланцюгових і зубчастих передач. Продуктивність дозатора встановлюють за допомогою варіатора вручну.

Дозатор монтують так, щоб подрібнена маса завантажувалась в бункер безпосередньо з подрібнювача ИКМ-5 або ИКС-5, а вивантажували на конвеєр, що подає кормові компоненти до змішувача.

Рис.2 Кінематична схема дозатора соковитих кормів ДС-15:

1 – бункер; 2 – шнековий дозатор; 3 – ланцюгова передача; 4 – електродвигун N=1,1кВт, п=920 об/хв; 5 – редуктор; 6 – варіатор пасовий; 7,8,9,10 – підшипники

Тарілчастий дозатор ДДТ (рис.3) призначений для дозування важкосипких компонентів. Складається із: електродвигуна, корпусу з вмонтованим черв’ячним редуктором, на тихохідному валу якого встановлені тарілка і ворушилка; кришки з приймальним патрубком, на якому змонтована рухома манжета, що призначена для регулювання кільцевого зазору; скребка; механізму регулювання подачі, який містить рукоятку, вали із закріпленими на них шестернями і ланцюгову передачу до рухомої манжети.

Обертання маховика, через шестерні і ланцюгову передачу передається рухомій манжеті, яка при цьому переміщується по різьбі вверх або вниз, змінюючи відстань до тарілки і величину подачі. Манжета і ведена шестерня обертаються, переміщуючись за один оберт рукоятки по вертикалі на 1 мм. Рукоятку можна фіксувати в шести положенях. Висоту піднімання манжети визначають за шкалою. Передаточне відношення редуктора і частоту обертання тарілки змінюють поворотом спеціальної рукоятки.

Таблиця 1. Технічна характеристика дозатора ДДТ

Показник

Значення

Продуктивність, кг/хв

10-130

Точність дозування, % при продуктивності, кг/хв:

до 20

більше 20

до 5

до 3

Діаметр, мм:

тарілки

1000

манжети

386

Висота піднімання манжети, мм

10-160

Частота обертання тарілки, об/хв

4; 8; 16

Електродвигун:

потужність, кВт

1,0

частота обертання ротора, об/хв

930

Габаритні розміри, мм: Д×Ш×В

1510×1130×1300

Рис. 3. Тарілчатий дозатор ДДТ:

1 електродвигун; 2 рукоятка перемикання передач; 3 випускний патрубок; 4 – корпус; 5 приймальний бункер; 6 – ворошилка; 7 рукоятка регулювання механізму подачі; 8 тарілка із скребком.

Тарілчастий дозатор ДТК (рис.4) призначений для дозування збагачувачів суміші (преміксів). Складається із: приводу (електродвигуна з червячним редуктором); корпусу; закріплених на валу редуктора тарілки і збуджувача; встановленого над ним рухомого циліндру і регулювальної гайки, поворотом якої змінюють зазор між циліндром і диском, що в свою чергу змінює продуктивність дозатора. Для скидання компонентів з тарілки над нею закріплений ніж.

Із встановленого в верхній частині корпусу приймального бункера компоненти поступають в циліндр, висипають на диск і потім ножем скидають в самоплину трубу дозатора.

Рис.4. Тарілчатий дозатор ДТК:

1- лектродвигун; 2-корпус; 3 - тарілка; 4 - циліндр з підйомним пристроєм

Таблиця 2. Технічна характеристика дозатора ДТК

Показник

Значення

Продуктивність, кг/хв

0,15...3,0

Точність дозування, %

±3

Частота обертання тарілки, об/хв

25

Електродвигун:

потужність, кВт

0,27

частота обертання ротора, об/хв

1400

Габаритні розміри, мм: Д×Ш×В

390×650×515

Маса, кг

74

Малий тарілчастий дозатор МТД (рис.5) призначений для дозування мінеральних компонентів і збагачувачів сумішей.

Складається із корпусу 1, приводу (електродвигуна 6, клинопасової передачі, редуктора 5), приймально-дозуючого пристрою 3, механізму регулювання 4 і скребка 2.

Приймально-дозуючий пристрій 3 складається із бункера зі змінними конусами, шнекової ворушилки, рухомого і нерухомого патрубків і тарілки.

Продуктивність дозатора регулюють за допомогою гвинта, змінюючи розмір щілини між рухомим патрубком і тарілкою.

Частоту обертання тарілки встановлюють підбором змінних шківів клинопасової передачі.

Промисловість випускає дозатори МТД-1, МТД-ЗА и МТД-4А.

В дозаторі МТД-1 відсутні шнекова ворушилка і регулювання частоти обертання тарілки.

Таблиця 3. Технічна характеристика дозаторів МТД

Показник

МТД-1

МТД-3А

МТД-4А

Продуктивність, кг/год

Діаметр тарілки, мм

Частота обертання тарілки, об/хв

Діаметр патрубка, мм

Висота піднімання патрубка, мм

Електродвигун:

потужність, кВт

частота обертання рото­ра, об/хв

Габаритні розміри, мм:

довжина

ширина

висота

Маса, кг

20...250

350

5

205

60

0,6

1440

470

540

1050

100

30...750

350

5...17

196

60

0,6

1440

470

535

984

94

30...750

350

5...17

196

60

0,6

1440

535

503

984

86

Зазвичай до складу комбікормів вводять меншу чи більшу кількість різних компонентів. Тому використовують декілька дозаторів, кожний із яких призначений для дозування одного компонента або групи подібних за густиною.

Рис. 5. Тарілчастий дозатор МТД-4А:

1 — корпус; 2 — скребок; 3 — приймально-дозувальний пристрій; 4 — механізм регулювання; 5 — редуктор; 6 – електродвигун

Всі матеріали, що піддаються дозуванню, діляться на кускові, зернисті і рідкі. Здатність кожного з видів матеріалів до дозування оцінюється його сипкістю.

Продуктивність дозатора (кг/с) визначається по залежності

(1)

де С - маса матеріалу (кг) зібраної протягом роботи дозатора за час t (с).

Продуктивність тарілчастого дозатора (кг/с) можна розрахувати за залежністю:

(2)

де h – висота підйому манжети, м;

φ– динамічний кут природного відкосу матеріалу, град;

R – внутрішній радіус манжети, м;

n – частота обертання тарілки, с-1;

ρ – об’ємна густина дозованого матеріалу, кг/м3

Параметри розрахункової залежності беруть шляхом замірів робочих органів дозаторів і оцінюючи фізико-механічні властивості матеріалів, що дозуються.

Точність дозування оцінюється за формулою

(3)

де - середнє арифметичне отриманих замірів

(4)

де m - повторність замірів;

- максимальне і мінімальне значення продуктивності дозаторів, кг/с

Змінюючи висоту піднімання манжети ( три положення за вказівкою викладача ), записати в таблицю 4 фактичну подачу дозатора.

Таблиця 4. Результати досліджень

Висота піднімання манжети, м

Фактична подача дозатора, кг/с

Теоретична подача, кг/с

Номер досліду

Середнє арифметичне

1

2

3

Рис. 6. Схема до розрахунку

За отриманими даними будується графік залежності для різних матеріалів і різних передавальних чисел, якщо передбачено ступінчасте або безперервне регулювання шляхом зміни швидкісного режиму робочого органу.

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЖИТОМИРСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРОЕКОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет механізації сільського господарства

ІІІ курс

факультет механізації сільського господарства

кафедра механізації

землеробства і тваринництва