Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 14.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
712.19 Кб
Скачать

Лабораторна робота 14 машини та обладнання для птахівництва

Мета роботи: засвоїти основні поняття технології ви­робництва яєць і м'яса птиці, ознайомитися з будовою, про­цесом роботи та регулюваннями машин і обладнання для механізації виробничих процесів у птахівництві.

Обладнання: фрагменти, комплектів обладнання для утримання кур-несучок у кліткових батареях БКН-3 і БКН-3А; вирощування ремонтного молодняка курей у кліт­кових батареях КБУ-3 і бройлерів у кліткових батареях 2Б-3А; обладнання для вирощування птиці на підлозі (електробрудери, напувалки, годівниці, кормороздавачі); стіл-овоскоп СМУ-Л; яйцесортувальна машина ЯС-1.

Зміст звіт

1. Дайте характеристику комплектів обладнання для вирощування молодняка птиці та утримання курей-несучок.

2. Опишіть структуру і призначення технологічного об­ладнання комплектів.

3. Приведіть конструктивно-функціональну схему і тех­нічну характеристику машини ЯС-1.

Контрольні запитання

1. Способи утримання птиці, їх переваги і недоліки.

2. Які комплекти обладнання використовую при клітковому (на­польному) утриманні птиці?

3. Основне технологічне обладнання комплекту КБУ-3 ( БКН-3, типу ЦБК) і його призначення.

4. Поясніть технологію вирощування молодняка, утриманця курей-несучок у кліткових батареях (на підлозі).

5. Будова і принцип дії яйцесортувальної машини ЯС-1.

Методична довідка

Технологія виробництва основної продукції (яєць і м'яса) визначається і залежить від системи та способу утримання птиці. На спеціалізованих підприємствах переважають ін­тенсивна та комбінована (напівінтенсивна) системи утри­мання.

Залежно від конкретних умов кожна з них має декілька способів утримання: безвигульне і вигульне, без пересадки і з пересадкою, напольне і кліткове.

Перевага віддається тому варіанту, який забезпечує більш високі продуктивність та життєздатність птиці при менших затратах праці та собівартості продукції і створює при цьому кращі умови для роботи обслуговуючого персо­налу.

Засоби механізації та автоматизації повинні бути надій­ними і ефективними в роботі, нескладними в керуванні і відносно недорогими.

Кліткове утримання дозволяє стимулювати ріст і розви­ток молодняка, усунути сезонність яйцекладки, створити сприятливі умови для підвищення продуктивності птиці та збереження її поголів'я, підвищити ефективність викорис­тання площі, знизити затрати корміи, покращити якість продукції {яєць, тушок).

При клітковому утриманні можна повністю механізува­ти і автоматизувати роботи по обслуговуванню птиці, від­падає потреба в підстилці та гніздах.

Дослідженнями встановлено, шо при правильній годівлі курей-несучок у кліткових батареях їх яйця за хімічним складом і харчовими якостями не відрізняються від яєць курей з вигульним утриманням.

Для кліткового утримання птиці використовують одно- дво- та багатоярусні батареї. Вони забезпечують як дрібно­групове (2—6 голів у клітці), так і великогрупове (по кіль­ка десятків голів у клітці) утримання. За розміщенням кліток батареї діляться на вертикальні та каркасні (ступінчасті). Засоби механізації (транспортери, напувалки, скребки та інші) вмонтовані в їх конструкцію.

Утримання курей на глибокій підстилці. Підстилку в пташнику найчастіше закладають один раз перед посадкою курей, її товщина 20—30 см. Застосовують також інший спо­сіб: спочатку кладуть підстилку шаром завтовшки 7—15 см, а пізніше, через 1—2 місяці, добавляють, поступово дово­дячи шар до 25—30 см. Це звільняє пташник від щоден­ного прибирання забруднених місць.

Глибока підстилка внаслідок біотермічних процесів, що проходять у них, виділяє багато тепла. Це має суттєве зна­чення в зонах з довгими і холодними зимами. Підстилка повинна бути сухою, але без пилу. У сухій і пухкій глибо­кій підстилці створюються сприятливі умови для розмно­ження мікроорганізмів, які здатні синтезувати вітамін В12. Поїдаючи дрібні частки підстилки, птиця у певній мірі за­довольняє потребу організму в цьому вітаміні.

Для підстилки використовують подрібнену солому, стружку і тирсу, волокнистий торф, лушпиння насіння со­няшнику, рисового зерна, подрібнені стрижні качанів ку­курудзи та інші матеріали з розрахунку 8—10 кг на голову в рік. Прибирають підстилку один раз на рік або після завершення циклу вирощування (бройлери).

Утримання курей па глибокій підстилці має і суттєві не­доліки: необхідність достатньої кількості якісного підстилкового матеріалу; великі затрати ручної праці на збирання яєць, оскільки кури часто несуть яйця поза гніздами; погіршення харчових та інкубаційних властивостей яєць внас­лідок їх забруднення; зниження ефективності засобів ме­ханізації та автоматизації; постійний контакт птиці з послі­дом, що створює умови для виникнення різних захворювань; значне погіршення мікроклімату в приміщеннях,