Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦП-ТЕМА 8.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.12.2018
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Література:

  1. Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга вторая: Договоры о передаче имущества. Изд. 2-е стереотип. – М.: Статут, 2000. – 800 с.

  2. Договірне право України. Особлива частина: навч. посіб. / Т.В. Боднар, О.В. Дзера, Н.С. Кузнєцова та ін.: за ред. О.В. Дзери. – К.: Юрінком Інтер, 2009. – 1200 с.

  3. Иоффе О.С. Обязательственное право. – М.: Юрид. лит., 1975. – 880 с.

  4. Цивільне право України: Академічний курс: Підруч.: У 2 т. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – Вид. 2-ге, доп. і перероб. – Т. 2. Особлива частина. – К.: Видавничий Дім “Ін Юре”, 2006. – 520 с.

  5. Цивільне право України: Підручник: У 2-х т. / Борисова В.І. (кер. авт. кол.), Баранова Л.М., Жилінкова І.В. та ін.; За заг. ред. В.І. Борисової, І.В. Спасибо-Фатєєвої, В.Л. Яроцького. – К.: Юрінком Інтер, 2007. – Т.2. – 552 с.

  6. Цивільний кодекс України: Науково-практичний коментар: У 2 ч. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. – К.: Концерн “Видавничий Дім “Ін Юре”, 2004. – Ч. 2. – 896 с.

  7. Яворська О. Особливості передання майна у власність за договором ренти // Підприємництво, господарство і право. – 2008. – № 9. – С. 73-77.

Методичні вказівки до вивчення питань теми

Починаючи вивчення матеріалу щодо дарування, необхідно виходити з того, що згідно із ч.1 ст. 717 ЦК України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов’язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність. Дарунком можуть бути: рухомі речі, в тому числі гроші та цінні папери; нерухомі речі; майнові права (якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому). Студент має звернути увагу на те, що договір дарування може бути: реальним або консенсуальним; одностороннім або таким, що взагалі не породжує договірного зобов’язання (речовим). Проте у будь-якому разі він є безоплатним.

Починаючи вивчення матеріалу щодо ренти, необхідно виходити з того, що згідно із ч.1 ст. 731 ЦК України за договором ренти одна сторона (одержувач ренти) передає другій стороні (платникові ренти) у власність майно, а платник ренти взамін цього зобов’язується періодично сплачувати одержувачеві ренту у формі певної грошової суми або в іншій формі.

ЦК України прямо не вказує перелік істотних умов рентного договору. Визначити цей перелік можна шляхом тлумачення змісту положень ЦК про ренту. У літературі традиційно виокремлюють три істотних умови цього договору, а саме: умову про рентний капітал (майно, яке передається під виплату ренти); умову про рентні платежі, а також умову забезпечення виконання зобов’язання з виплати рентних платежів.

Предмет договору ренти є складним: з одного боку, це майно, яке відчужується під виплату ренти, з другого боку, це сама рента, що сплачується. Грошовий характер зобов’язання з виплати рентних платежів обумовлює поширення на них положень ст. 524 ЦК України про валюту зобов’язань, в силу якої сума періодичного платежу може бути виражена як у грошовій одиниці України – гривні, так і визначена в гривневій сумі, еквівалентній певній сумі в іноземній валюті.

Студент має звернути увагу на те, що стосовно цивільно-правової характеристики даного договору науковці не дійшли єдиної точки зору. По-перше, одні фахівці вважають його реальним, інші – консенсуальним, треті – що він може бути як реальним (у разі відчуження рухомого майна), так і консенсуальним (у разі відчуження нерухомого майна). По-друге, ті, хто характеризує його як реальний договір, стверджують, що він є одностороннім, а ті, хто характеризує його як консенсуальний договір, стверджують, що він є двостороннім. Проте у будь-якому разі даний договір є оплатним.

Починаючи вивчення матеріалу щодо довічного утримання (догляду), необхідно виходити з того, що згідно із ст. 744 ЦК України за договором довічного утримання (догляду) одна сторона (відчужувач) передає другій стороні (набувачеві) у власність житловий будинок, квартиру або їх частину, інше нерухоме майно або рухоме майно, яке має значну цінність, взамін чого набувач зобов’язується забезпечувати відчужувача утриманням та (або) доглядом довічно. Студент має звернути увагу на те, що набувач стає власником майна, переданого йому за договором довічного утримання (догляду), відповідно до ст. 334 ЦК України.

Вивчаючи матеріал щодо договору ренти та договору довічного утримання (догляду), необхідно пам’ятати, що зазначені договори є алеаторними (ризиковими). Ця їх властивість певною мірою обумовлює особливості правового регулювання відповідних суспільних відносин.