Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__1_Starodavni_nosiyi_informatsiyi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
218.62 Кб
Скачать

4.Пергамент

Пергамент - матеріал для письма, виготовлений з виробленої шкіри тварин, як правило, телячої, овечої або козячої шкури.

При виробництві пергаменту шкіру не вичиняли, а ретельно вичищали, скребли і висушували під напругою, отримуючи листи тонкої і міцної шкіри білого або жовтуватого кольору.

Хоча вироблена шкіра тварин вживалася для письма і раніше, винахід пергаменту зазвичай пов'язують з ім'ям царя Пергама Евмена Другого (197-159 до н. Е..). За свідченням історика Плінія, єгипетські царі, бажаючи підтримати престиж Олександрійської бібліотеки, заборонили в II ст. до н. е..вивезення папірусу за межі Єгипту, і Пергамской бібліотеці, другий за величиною бібліотеці стародавнього світу довелося розвивати альтернативний варіант виробництва матеріалу для письма та вдосконалити стародавні способи обробки шкіри.

Фактично ж поставки папірусу були перервані через вторгнень до Єгипту сирійського царя Антіоха IV Єпіфана, який в 170-168 рр.. до н.е. тимчасово захопив практично всю територію Єгипту.

Так пергамент став альтернативою папірусу не тільки в Пергамі, а й у всьому Середземномор'ї, основним матеріалом для книг в середньовіччі, і продовжував використовуватися навіть після винаходу друку в середині п'ятнадцятого століття.

Для письма на пергаменті потрібен інший тип чорнила. Чорнила для папірусу, засновані на сажі, також продовжували використовуватися, але вони легко змивалися і навіть стиралися з пергаменту, тому були розроблені чорнило на основі дубильних речовин і залізного купоросу. Ці чорнило в'їдалися в шкіру, і написи можна було стерти, тільки зіскоблити їх.

4.1 Пергаментний сувій

Довгий час пергаментні сувої існували спільно з папірусні. Незважаючи на очевидні переваги пергаменту: міцність, довговічність, можливість багаторазового використання, змиваючи або зскрібаючи раніше написаний текст, у нього були суттєві недоліки: складність виготовлення і дорожнеча. Ці недоліки так і залишалися до часу появи папери - пергаменту постійно не вистачало ні в античному світі, ні в середньовіччі. У той же час саме завдяки палімпсест - рукописів на пергаменті поверх змитого або соскобленного тексту до нас дійшли деякі твори античних авторів, які за допомогою технічних засобів можна прочитати під більш пізніми текстами.

В кінці I ст.н.е. з'являються перші згадки про пергаментних кодексах - фактично книгах, що складаються зі сторінок. Незважаючи на очевидне їх перевага перед свитами, широко поширені вони стали тільки до 3 ст.н.е. 

Веленеву сувій. Англія, 1638 У пізньому середньовіччі пергамент повсюдно замінюється папером, і використовується тільки для написання традиційних та офіційних документів (оригінали королівських указів, угод, дипломів тощо).

До цього часу змінюється і спосіб читання сувоїв: якщо античні рукописи згорталися в горизонтальний сувій, то в пізньому середньовіччі і згодом сувої стали вертикальними. Це безпосередньо пов'язано з тим, що сувої більше не були книгами, а призначалися для запису невеликих за обсягом текстів.

В даний час пергаментні сувої є єдиним визнаним релігійними євреями способом запису Тори і священних текстів іудаїзму. Виробництвом пергаменту в Ізраїлі займаються великі компанії, під наглядом кваліфікованих рабинів. Зокрема, рабини стежать, щоб на пергамент йшли шкури тільки кошерних тварин.( термін, що позначає відповідність їжі іудейським релігійним настановам щодо її приготування, тобто відповідає вимогам кашруту. Бере початок від настанов Бога юдеям в Торі.

Згідно з нормами іудаїзму, євреям можна споживати м'ясо тільки жуйних тварин, які мають ратиці (подвійні копита), тобто корів, овець, кіз тощо, але не свиней. Серед морепродуктів дозволена тільки риба і тільки така, що має луску і плавці. Молюсків, креветок тощо вживати заборонено.)

Рослинний пергамент, або пергаментний папір складається з особливим чином обробленої целюлози. Її роблять у фабричних умовах із ганчір'яній папери, в якій немає неорганічних речовин, використовуючи хімічні, частково розчиняють целюлозу. Технологія обробки паперу побудована так, що розчинилася целюлоза потім осідає в порах папери і закупорює їх. Такий папір міцна, не пропускає вологи і жирів і використовується головним чином при приготуванні їжі. До власне пергаменту вона не має відношення, виключаючи назву.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]