Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsiya__1_Starodavni_nosiyi_informatsiyi.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
218.62 Кб
Скачать

1.1 Створення манускрипту

На відміну від сучасної книги, манускрипти створювалися під замовлення. Необхідно було звернутися в скрипторій, а в більш пізній час до книготорговцю, і обговорити, яка книга, в якій якості, з якою кількістю ілюстрацій необхідна. Після цього проводилися підготовчі роботи: підбирався пергамент і різався на листи, підбиралися і змішувалися чорнило і фарби.

Потім починалася друга стадія - разлиновка. Для цього використовували циркуль, лінійку і грифель або олівець. У більшості рукописних книг текст розташований у два стовпці, і кожен обрамлений тонкими блідими лініями.Розміщення тексту на аркуші надавалося велике значення. Площа полів і тексту розподілялася відповідно до строгих правилами композиції.Неодмінно залишалися місця (зазвичай - обрамлені) для мініатюр, ініціалів, віньєток і інших елементів прикраси.Після цього замовлення потрапляв до копіювальник, в чиї обов'язки входило максимально акуратно переписати текст існуючої книги на листи нової.Копировщики навчалися протягом багатьох років, щоб розробити витончений і однаковий почерк. Елітні копировщики - каліграфи переписували важливі й дорогі замовлення, наприклад, книги королівського замовлення.Писав копіювальник гусячим пером, складаючи списані сторінки в зошиті, і нумеруючи їх.Згодом для письма виробляються однакові шрифти:

В VIII-IX вв. это каролингский минускул - строчный почерк, сформировавшийся из различных ответвлений римского прописного письма. Указами Карла Великого он был назван "littera bona", "хорошим письмом", а по сути, назначен официальным шрифтом.

В X-XII вв. каролингский минускул в Западной Европе претерпел значительные изменения. Буквы сжимались, их округлые очертания приобретали угловатые ломаные формы и постепенно превращались в шрифт, который сейчас известен как готический. Однако к племени готов шрифт никакого отношения не имеет, так его назвали деятели эпохи Возрождения, дабы подчеркнуть его "варварскую" природу.

З XVI в., В епоху Відродження, починається зворотний процес - готичний шрифт витісняється антиквой, що виникла з каролінзького минускул і дала початок сучасному латинської шрифту.

Після роботи копіювальник зошити відправлялися до рубрикаторам і ілюмінаторів, які отрісовиваєт великі літери, виділяли початок нового розділу і малювали мініатюри.

Незавершений лист манускрипту з нанесеними контурами

«Ілюмінатор» художників манускриптів назвали, тому що для створення книг використовувалися фарби з натуральних пігментів, в результаті виходили дивовижні по насиченості і глибині червоні, сині, зелені, жовті та інші кольори.

Крім цього для створення мініатюр використовувалося срібло і золото. При потраплянні світла на таку мініатюру вона «запалювалася» і починала грати фарбами. І на довершення, мініатюри виступали не тільки в якості ілюстрацій, але і як самостійний носій сенсу тексту книги. Багато хто з власників манускриптів ледве вміли читати. Заповнені зошити були готові до палітурки, їх зшивали в блок на ручному палітурній верстаті. До кінців шнурів на верхній і нижній зошити прикріплювали палітурні кришки.:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]