Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль Дикий.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
766.46 Кб
Скачать

Тема 9. Україна у світовому геополітичному просторі

Самостійна робота (2 год):

  1. Співпраця України з міжнародними економічними та валютно– фінансовими організаціями (МВФ, Група Світового Банку, ЄБРР)

Міжнаро́дний валю́тний фонд, МВФ (англійською IMF) — спеціальне агентство Організації Об'єднаних Націй (ООН), засноване 39-ма державами, з метою регулювання валютно-кредитних відносин країн-членів і надання їм допомоги при дефіциті платіжного балансу шляхом надання коротко- і середньострокових кредитів в іноземній валюті. Фонд має статус спеціалізованої установи ООН.

Более тесное сотрудничество Украины и МВФ началось марте 2004 года. Тогда совет директоров Международного валютного фонда утвердил программу „упреждающий stand by” для Украины сроком 12 месяцев, согласно которой страна может обращаться к организации с целью получения кредита на сумму 605 миллионов  долларов в случае резкого ухудшения платежного баланса.

В ответ на такие действия украинской стороны 5 ноября 2008 года МВФ принял решение о выделение Украине кредита stand by на сумму около 16,4 миллиардов долларов для преодоления проблем в экономике.

Співпраця України і МВФ, програма stand by

МВФ був утворений в 1945 році вирішенням валютно-фінансової конференції ООН, яка відбулося в Бреттон-Вудсе (штат Нью-Хемпшир, США), проте Україна приєдналася до організації набагато пізніше. 3 червня 1992 року Верховною Радою України був ухвалений Закон України “Про вступ України до Міжнародного валютного фонду, Міжнародного банку реконструкції і розвитку, Міжнародної фінансової корпорації, Міжнародної асоціації розвитку і Багатобічного агентства по гарантіях інвестицій”. Более тесное сотрудничество Украины и МВФ началось бредьте 2004 года. Тогда совет директоров Международного валютного фонда утвердил программу „Упреждающий stand by” для Украины сроком 12 месяцев, согласно которой страна может обращаться к организации с целью получения кредита на сумму 605 миллионов долларов в случае резкого ухудшения платежного баланса. Программа направлена на обеспечение продолжительной макроэкономической стабильности и поддержку постоянного экономического возрастания. І якщо до настання кризи Україна не відчувала необхідності звернення за позикою, то зважаючи на стрімкий економічний спад уряд країни прийняло рішення звернутися до організації за допомогою. Умови надання кредиту МВФ.

В кінці жовтня 2008 року МВФ підтвердив готовність виділити Україні кредит на суму 16,5 мільярдів доларів на 15 років під чотири відсотки річних для подолання проблем в економіці. У останній робочий день Верховної ради перед встановленим МВФ терміном, відведеним на ухвалення закону про антикризові заходи (до 3 листопада), депутатам таки удалося досягти згоди. 31 жовтня 2008 року в другому читанні парламентарі ухвалили президентський законопроект «Про першочергові заходи по запобіганню негативним наслідкам фінансової кризи і про внесення змін до деяких законодавчих актів України». У відповідь на такі дії української сторони 5 листопада 2008 року МВФ прийняв рішення об виділення Україні кредиту stand by на суму близько 16,4 мільярдів доларів для подолання проблем в економіці.

Перший транш кредиту МВФ 10 листопада 2008 року Україна отримала перший транш кредиту stand by у розмірі 4,5 млрд. доларів. Відразу ж після здобуття коштів встало питання про подальші грошові перерахування.8 травня рада директорів МВФ схвалила виділення Україні другого транша кредиту "Stand by" і вже 14 травня 2009 року Україна отримала в своє розпорядження кошти у розмірі 2,625 мільярдів доларів.

Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки. Створений в 1991 році (штаб-квартира — в Лондоні).

Акціонерами Банку є 61 держава, Європейська комісія та Європейський інвестиційний банк. Капітал — 20 млрд. євро. Країнам ЄЕС належить 55,12% капіталу, США — 10%, Японії — 8,52%, країнам операцій — 11,78% (в тому числі Україні — 0,8%), іншим акціонерам — 14,58%.

ЄБРР працює лише на комерційних засадах. На відміну від МВФ, надає тільки цільові кредити під конкретні проекти приватним і державним структурам на потреби розвитку економіки. 60% позичкових засобів спрямовуються у приватний і 40% — у державний сектор. Крім цільових кредитів ЄБРР здійснює прямі інвестиції, а також надає технічну допомогу (консультації, курси навчання банкірів та менеджерів, допомога в організації систем розподілу продовольства). Спеціальних коштів для надання технічної допомоги ЄБРР не має, а залучає інші ресурси, в тому числі із створених у країнах ЄС спеціальних фондів, міжнародних організацій.

Україна і ЄБРР

Європейський банк реконструкції та розвитку (Євробанк, ЄБРР) — міжнародний фінансово-кредитний інститут, який надає допомогу країнам від Центральної Європи до Центральної Азії для проведення ринкових реформ, активного інтегрування економік цих країн у міжнародні господарські зв'язки. Створений в 1991 році (штаб-квартира — в Лондоні.

В УкраїніЄБРР має дипломатичний статус і статус привілейованого кредитора. Усі повноваження щодо управління ЄБРР покладені на Раду керуючих на чолі з Головою і двома заступниками. Вона складається з міністрів фінансів або керуючих центральними банками країн-учасниць і представників від ЄС і ЄІБ. Рада керуючих делегує ряд своїх повноважень Раді директорів, яка відповідає за поточну діяльність Банку.

Економісти і багато акціонерів ЄБРР вважають, що в другому десятиріччі реформ роль міжнародних фінансових організацій і двосторонньої допомоги розвитку як джерел фінансування для країн перехідного періоду знижуватиметься, тоді як роль прямих інвестицій і міжнародних ринків капіталу повинна зростати. Звідси одне з важливих завдань МФО — «підштовхувати» уряди до поліпшення інвестиційного клімату, а також бути каталізатором якомога ширшої участі приватного капіталу в проектах розвитку. У цьому сенсі ЄБРР особливо привабливий для багатьох стратегічних інвесторів, оскільки, з огляду на політичний авторитет, має можливість керувати певними типами ризиків у тому середовищі, яке для більшості власників капіталів усе ще є неприйнятно ризикованим. Саме таку роль — каталізатора й амортизатора — відіграє ЄБРР і в Україні. Не беручи до уваги того, що за формальною ознакою, тобто за сумарним обсягом підписаних за весь час проектних зобов’язань (понад 1,4 млрд. євро), він ще й найбільший інвестор та кредитор. Вражає досить-таки диверсифікована галузева структура: енергетика — 27% загального обсягу портфеля, малий та середній бізнес — 19%, агробізнес і харчова індустрія — 19%, транспортна інфраструктура — 11%, далі йдуть телекомунікації (9), фінансові інститути (6), енергозбереження (4), житлокомунгосп (3), нерухомість і туризм (2%). Крім суто проектно-комерційної діяльності, ЄБРР відіграє центральну роль у процесі виведення ЧАЕС з експлуатації як адміністратор і координатор двох грантових механізмів: Рахунку ядерної безпеки і Фонду «Укриття».Якщо ж проаналізувати портфель ЄБРР в Україні за ознаками неформальними (приміром, за коефіцієнтом проплат, тобто часткою виплат за проектами у загальному обсязі зобов’язань), то тут картина менш тріумфальна: 43% — це нижче середнього рівня (57%) по всьому ЄБРР. Гроші є, але вибрати їх до кінця не можемо. Щодо проблем  проектів у приватному секторі, а саме він є головним предметом уваги ЄБРР, то тут висновки такі: 1) як завжди, у дефіциті спонсори (тобто клієнти), які мають досить потужну фінансову базу, а головне — управлінське бачення і ясність корпоративного мислення; 2) незважаючи на велику гнучкість, підготовка окремих приватних проектів може затягтися на рік і більше. Тому терпіння й наполегливість у роботі з ЄБРР, безсумнівно, знадобляться; 3) нарешті, якість корпоративного управління. Саме вона сьогодні, на думку банкірів ЄБРР, найчастіше перешкоджає нарощуванню кількості прийнятних проектів.

Співробітництво Світового банку і України

До Світового Банку Україна вступила в 1992 році (водночас із вступом до МВФ); вона є членом всіх його структур – МБРР, МФК, МАР і БАГІ. Серед міжнародних кредитно-фінансових організацій Міжнародний банк реконструкції та розвитку є другим, після МВФ, кредитором України; його частка становить 32,8% всіх позичок. При цьому спостерігається тенденція зростання частки кредитів МБРР за рахунок зменшення частки МВФ.

Зі цільовим призначенням кредити МБРР поділяються на 4 групи: інституційні; реабілітаційні; на розвиток певної галузі економіки; на структурну перебудову галузей економіки.

Інституційні кредити спрямовані на реформи та розвиток державного управляння фінансами, економікою. Реабілітаційна позика має інвестиціний характер. Кошти, що надходять від Світового Банку, на відміну від коштів МВФ, використовуються більш різноманітно. Вони спрямовані не тільки на погашення дефіциту бюджету й платіжного балансу, але й на реалізацію довгострокових інвестиційних проектів, підтримку українських підприємств, страхування імпорту.

Позики Світового Банку для України вигідніші, ніж позики з інших джерел, оскільки умови надання ним кредиту більш сприятливі. За класифікацією СБ Україна належить до III категорії країн (рівень доходів нижче середнього), тому термін погашення кредитів продовжується до 20 років з пільговим періодом 5 років. Відсотки за кредит сплачуються за плаваючою ставкою і становлять близько 6,5% річних.

За рахунок Світового Банку в Україні реалізується 16 проектів на загальну суму 2895 млн. доларів та 15 млн. євро. Розподіл фінансування по окремих проектах таких:

  • реабілітаційна позика (500 млн. дол.);

  • інституційна позика (27 млн. дол.);

  • проект реабілітації гідроенергетики (114 млн. дол.);

  • проект із розробки насінництва (32 млн. дол.);

  • експериментальний проект у вугільній галузі (16 млн. дол.);

  • проект розвитку підприємств (310 млн. дол.);

  • проект структурної перебудови вугільної галузі (300 млн. дол.);

  • проект "Морський старт" (100 млн. дол.);

  • проект структурної перебудови сільського господарства (300 млн. дол.);

  • проект розвитку підприємств, II етап (300 млн. дол.);

  • проект розвитку експорту (60 млн. дол. та 15 млн. марок);

  • проект розвитку ринку електроенергії (317 млн. дол.);

  • проект підтримки соціального захисту (2,6 млн. дол);

  • проект структурної перебудови фінансового сектора (300 млн. дол);

  • проект реабілітації та розширення теплопостачання м. Києва (200 млн. дол.);

  • розвиток системи казначейства (16, 4 млн. дол.).

Проект реабілітаційної позики вже реалізовано. Вона була спрямована на фінансування дефіциту, дозволила здійснити заходи по макроекономічній стабілізації, створенню конкурентного середовища на ринку товарів та послуг.

Позики Світового Банку надаються у кілька траншів; кожний наступний надається при виконанні певних умов. Представником позичальника виступає Міністерство фінансів України.

В структурі позик СБ значне місце посідають позики на структурну перебудову й розвиток паливно-енергетичної галузі. Зокрема, 300 млн. дол. виділяється на реструктурізацію вугільної промисловості. Проект перебдачає закриття нерентабельних шахт та переобладнання перспективних. Кредит на цей проект виділяється двома траншами по 150 млн. дол. кожний. Перший транш одержано наприкінці 1996 року, кошти другого – в 1999 році.Проект реструктурізації сільського господарства передбачає запровадження ринкових відносин в агропромисловому комплексі, зокрема, впорядкування користування землею. Кредит на це, також двома траншами, вже одержано в 1996 і 1998 роках.Кошти на розвиток підприємств надаються в два етапи. На першому етапі 310 млн. доларів пішли на підтримку масової приватизації підприємств. Завдання другого етапу – реформування економіки України, що передбачає прискорення процесу приватизації, створення прозорого ринку цінних паперів, упровадження міжнародних стандартів бухгалтерського обліку підприємств.Позика на перебудову фінансового сектора передбачає забезпечення відповідності української банківської системи світовим стандартам та її зміцнення.Затверджено ще два проекти вартістю по 200 млн. дол., що будуть кредитуватись Світовим банком: Проект реформування державного управління і Проект реформування державних ресурсів.Але всеж таки пріоритетним напрямком співробітництва України зі Світовим банком стає одержання коштів на інвестиційні проекти, що надасть нашій країні більш відчутного імпульсу для розвитку економіки.

  1. Проблема відмивання грошей та співробітництво України з FATF

Відмивання грошей - це операція, в процесі якої приховуються походження, призначення грошового платежу. Відмивання грошей - це конверсія, або «очищення» майна, яка бере початок від серйозного злочину з метою приховання джерела його походження. Неконтрольований приплив та відплив великого обсягу «брудних» грошей потенційно може зруйнувати національну економіку країни, що їх приймає. Надлишкові потоки готівкових коштів, що потрапляють в обіг, спотворюють попит на готівку, відсоткові ставки і, таким чином, призводять до інфляції. Канали походження «брудних грошей»:організовані злочинні угруповання; терористичні угруповання; корумповані чиновники.Для протидії відмиванню «брудних» грошей в 1989 році згідно з рішенням «Великої сімки» була створена FATF - міжнародна група по протидії відмиванню брудних грошей, це міжурядова організація. На сьогоднішній день до неї входять 35 країн і дві міжнародні організації. Спочатку пріоритетом FATF була боротьба з відмиванням доходів, отриманих від торгівлі наркотиками. Сьогодні діяльність FATF має три головних напрямки: розширення дії прийнятих нею рекомендацій на всі континенти і регіони земної кулі; перевірка того, як виконуються в державах-членах і як впроваджуються в інших державах заходи для боротьби з відмиванням грошей, засновані на 40 рекомендаціях ФАТФ, які є керівництвом до дії; відстеження загальносвітових методів і схем відмивання злочинно нажитих капіталів та розробка контрзаходів. Через зволікання з прийняттям базових принципів, визначених «Сорока рекомендаціями FATF», Україна 1 вересня 2001 р. була включена до чорного списку FATF. Згодом ситуація покращилася. FATF розподіляє всі світові національні системи протидії відмиванню грошей та фінансуванню тероризму на умовні 4 групи: 1) Держави, системи яких повністю відповідають вимогам FATF (до 2007 року Україна перебувала в цій категорії); 2) Держави, в яких існують недоліки законодавства (Україна). На 2010 рік Україна, на жаль, перейшла до цієї групи; 3) Держави, які мають стратегічні недоліки національної системи боротьби з “брудними” грошима; 4)Держави, які знаходяться під особливим режимом санкцій. Переваги співробітництва України з ФАТФ: активізація діяльності, спрямованої на протидію легалізації грошей, одержаних злочиннім шляхом; вдосконалення чинного законодавства; створення Державного департаменту фінансового моніторингу; покращення фінансової системи; створення умов для функціонування легального бізнесу; підвищення довіри до України з боку світового товариства. Відмивання грошей, загрози: загроза для загальноекономічного розвітку країни, що відмовляється від жорстокого контролю за цим видом злочинної діяльності; руйнація національної економіки країни; спотворення попиту на готівку, відсоткові ставки; інфляція; загроза для стабільності та розвитку всієї міжнародної фінансової системи.