Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zadachi_po_bile.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Тема 4.

Задача № 1.

Громадянин Петров вирішив заснувати приватне підприємство. Державна адміністрація, до якої звернувся Петров із необхідними документами, відмовила в реєстрації підприємства, посилаючись на недостатність розміру статутного фонду, передбаченого установчими документами підприємства. Петров не погодився і звернувся до суду із заявою про спонукання державної адміністрації здійснити реєстрацію приватного підприємства

Питання:

1. Які обов'язкові реквізити статуту приватного підприємства?

2. Яким законодавчим актом визначений мінімальний розмір статутного фонду приватного підприємства? Чи потрібний взагалі статутний фонд підприємству?

3. До якого суду звернувся Петров? Чи виграє він справу?

1) Статут суб'єкта господарювання повинен містити відомості про його найменування, мету і предмет діяльності, розмір і порядок утворення статутного та інших фондів, порядок розподілу прибутків і збитків, про органи управління і контролю, їх компетенцію, про умови реорганізації та ліквідації суб'єкта господарювання, а також інші відомості, пов'язані з особливостями організаційної форми суб'єкта господарювання, передбачені законодавством. Статут може містити й інші відомості, що не суперечать законодавству. 2) У Законодавсті немає обмежень щодо мінімального розміру статутного фонду

3) Петров звернувся до господарського суду і він має виграти справу.

Задача № 2 Вирішивши заснувати приватне підприємство громадян Санін зібрав усі необхідні документи і подав до органу реєстрації. Але працівник держадміністрації відмовився прийняти документи, мотивуючи це тим, що офіційну назву підприємства — "Інтернешнл Фуд Компані" - у порушення ст. 37 Закону "Про мови в Українській РСР" утворено і подано не українською мовою.

Питання:

1 Які документи слід подати для реєстрації приватного підприємства? Який порядок подання документів на реєстрацію?

2 Якою мовою було подано назву підприємства?

3 Що можна порадити Саніну в цій ситуації?

1) Для ДР необхідні такі документи: 1)заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця; 2)копію довідки про включення заявника до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів 3)документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації фізичної особи - підприємця; 4)нотаріально посвідчену письмову згоду батьків (усиновлювачів) або піклувальника, або органу опіки та піклування, якщо заявником є фізична особа, яка досягла шістнадцяти років і має бажання займатися підприємницькою діяльністю.

2) Англійською мовою українськими літерами. Так, згідно ст.37 ЗУ «Про мови в УРСР» Офіційні назви державних, партійних, громадських органів, підприємств, установ і організацій утворюються і подаються українською мовою.

3)Йому необхідно перекласти назву на українську мову – це буде звучати так: «Міжнародна продовольча компанія» , а з правого боку (або внизу) цю назву перекласти іншою мовою (англійською).

Задача №5

У 1995 р було створено і зареєстровано в установ­леному порядку товариство з обмеженою відповідальністю "Мрія". У серпні 2000_р. у товариства виникла необхідність внести зміни до установчих документів, пов'язані із зміною його місцезнаход­ження, прийняттям до складу учасників нових осіб та виxодом Кількох осіб зі складу учасників. Були зібрана всі необхідні доку­менти і подані для реєстрації змін. Проте районна державна адміністрація відмовила в прийнятті документів, висунувши вимо­ги щодо обов'язкової перереєстрації товариства і збільшення ста­тутного фонду до величини, еквівалентної 625-ти розмірам мінімальної заробітної плати.

Питання:

1. Який мінімальний розмір статутного фонду передбачений за­конодавством для товариств з обмеженою відповідальністю?

2. Чи правомірні вимоги державної адміністрації щодо прове­дення перереєстрації товариства та збільшення розміру його статут­ного фонду?

3. Чи є підстави для розгляду спору в господарському суді?

1. Згідно з ЗУ „Про господ товариства”. У товаристві з обмеженою відповідальністю створюється статутний капітал, розмір якого повинен становити не менше суми еквівалентної одній мінімальній з/п, діючий на момент створення товариства з обмеженою відповідальністю.

2. Перереєстрація суб’єкта господарювання проводиться у разі зміни форми власності, на якій засновано певний суб’єкт, або організаційної форми господарювання, або найменування суб’єкта господарювання і здійснюється в порядку, встановленому для його реєстрації.

Отже, районна держ адміністрація не мала права відмовляти ТОВ „Мрія” у прийнятті документів про внесення змін.

3. ТОВ „Мрія” може ще раз подати документи про внесення змін в установчі документи, якщо їй буде вдруге відмовлено з тієї самої причини, вона має право звернутися до суду.

Задача № 7

У квітні 1999 р. було зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю "Тема" із оголошеним статутним фондом у розмірі 50 тис. грн. На момент реєстрації товариства фактично було внесено 20 тис. грн. У лютому 2000 р. засновники товариства прийняли рішення про зменшення статутного фонду до розміру часток, що були фактично внесені ними. Оформивши не­обхідні документи, засновники звернулися до місцевої державної адміністрації. Але працівник органу реєстрації відмовився за­реєструвати зміни до установчих документів, висунувши вимоги про внесення спершу всієї оголошеної суми.

Питання:

1. Який мінімальний розмір статутного фонду передбачено для товариств з обмеженою відповідальністю?

2.  За яких умов можна зменшувати розмір статутного фонду?

3.  Чи правомірна відмова працівника державної адміністрації? Що можна порадити засновникам?

1. мінімальний розмір статутного фонду -сума, еквівалентна 100 мінімальним заробітним платам за ставкою на момент створення товариства

2. Якщо учасники протягом першого року діяльності товариства не сплатили повністю суму своїх вкладів, товариство повинне оголосити про зменшення свого статутного капіталу і зареєструвати відповідні зміни до статуту в установленому порядку або прийняти рішення про ліквідацію товариства. Зменшення статутного капіталу товариства з обмеженою відповідальністю допускається після повідомлення про це в порядку, встановленому статутом, усіх його кредиторів. У цьому разі кредитори мають право вимагати дострокового припинення або виконання відповідних зобов'язань товариства та відшкодування їм збитків.

3. Поведінка працівника держ адміністрації є неправомірною, тому що засновники товариства можуть сплатити суму, що залишилась на протязі 1 року, а в нас(чи не в „нас” не пойму що за слово) 1 рік ще не пройшов. Тому заснув товариства  можуть оскаржити рішення працівника, та подати до суду.

Задача №9

Громадянин Павлов, маючи відповідний фах і за­реєструвавшись як суб'єкт підприємницької діяльності, уклав до­говір із фірмою "Еко" на розробку проектної документації на об'єкт, який мав бути збудований фірмою. Податкова інспекція подала по­зов про визнання договору недійсним, мотивуючи це тим, що у Павлова немає ліцензії на зайняття будівельною діяльністю, в тому числі на виконання проектних робіт для будівництва. Крім того, у позові вона просила стягти з Павлова всі кошти, що були отримані ним за договором, в доход держави. Фірма "Еко" проти позову заперечува­ла, посилаючись на те, що договір має бути визнаний недійсним згідно зі ст. 48 Цивільного кодексу УРСР як такий, що не відповідає вимогам закону. Тому сторонам (тобто фірмі "Еко") повертаються, зокрема, всі кошти, отримані їх контрагентами за недійсною угодою.

Питання:

1. Який порядок отримання ліцензії на здійснення господарсь­кої діяльності? Чи підлягає ліцензуванню будівельна діяльність, якою займався громадянин?

2. Які наслідки настають у разі укладення угоди в межах госпо­дарської діяльності, що потребує ліцензування, без наявності ліцензії?

3. Яке рішення має прийняти суд?

1. Юридична та фіз. особа- суб’єкти господ д-сті, що мають намір проводити будь-яку д-сть, повинні отримати ліцензію. Згідно Постанови „Про ліцензування певних видів господарської д-сті у будівництві”. суб’єкт подає або надсилає поштою до органу заявку: вона повинна містити відомості про суб’єкт господарювання та вид госп д-сті. До заявки додається копія свідоцтва про держ реєстрацію суб’єкта п-кої д-сті. Орган ліцензування розглядає заявку протягом 10 днів роботи з дня її надходження. Потім ліцензійна комісія розглядає 10 днів і готує висновок.

2. до суб’єктів господарювання за провадження господ д-сті без ліцензії застосовується фін санкції у вигляді штрафів у розмірі встановлених законом.

3. суд має прийняти договір недійсним та повернути кошти „Еко”, а Павлов повинен виплатити штраф у розмірі встановлених законом.

Задача № 10

Приватний підприємець Грушин здійснював продаж спортивних товарів населенню. Готівкових коштів він не приймав, а виписував рахунок, за яким покупець сплачував обумовлену суму через Ощадбанк. Торговий патент він не придбав. Податкова інспекція оштрафувала Грушина за те, що він здійснював торговельну діяльність без патенту. Грушин не погодився і звернувся до господарського суду.

Питання:

1. У яких випадках придбання патенту на здійснення торговельної діяльності є обов'язковим?

2. Чи мав приватний підприємець право звертатися із позовом до господарського суду?

3. Яке рішення має прийняти суд? Обґрунтуйте свою відповідь.

1) патентуванню підлягають: торговельна діяльність за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, діяльність з обміну готівкових валютних цінностей (включаючи операції з готівковими платіжними засобами, вираженими в іноземній валюті, та з кредитними картками), а також діяльність з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг. В данному випадку гр-н Грушин здійснював продаж товарів з яким потім покупці могли розрахуватися в Ощадбанку.

2) У разі проведення розрахунків шляхом внесення покупцем готівкових коштів за проданий товар (надані послуги) до каси Ощадбанку або каси комерційного банку такі розрахунки не вважаються готівковими, а СПД може здійснювати торговельну діяльність БЕЗ придбання торгового патенту згідно з Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в нац.вал. Тому гр-нин Грушим мав повне право звернутися до суду зі своїм позовом

3) Суд повинен задовільнити позов Грушина, так як згідно з Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в нац.вал. він може здійснювати торговельну діяльність БЕЗ придбання торгового патенту. Суд повинен скасувати штраф податкової інспекції.

Задача №11

Акціонерне товариство "Будинок побуту "Столич­ний з початку нового року перейшло на спрощену систему опо­даткування за єдиним 6-тивідсотковим податком. Під час чергової перевірки працівники податкової інспекції оштрафували АТ за відсутність торгового патенту на надання побутових послуг. АТ звернулося до господарського суду.

Питання:

1. Який порядок патентування підприємницької діяльності? Які послуги відносяться до побутових?

2. Які штрафні санкції передбачені законодавством за здійснен­ня діяльності без патенту?

3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

1. Патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, яка здійснюється суб'єктами підприємницької діяльності або їх структурними (відокремленими) підрозділами як в окремих приміщеннях, будівлях, їх частинах, так і за їх межами. Під побутовими послугами у цьому Законі слід розуміти діяльність, пов'язану з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки. Перелік послуг, які відносяться до побутових, визначається Кабінетом Міністрів України і не може змінюватися протягом бюджетного року.

2. за здійснення операцій, передбачених Законом, без одержання відповідних торгових патентів або з порушенням порядку використання торгового патенту, сплачують штраф у подвійному розмірі вартості торгового патенту за повний термін діяльності суб'єктів підприємницької діяльності із зазначеним порушенням;

3. на користь ПІ

Задача 12

Рішенням районної податкової інспекції на СП "Сервіс", якому належав будинок із розташованими в ньому магазин і кафе, було накладено штрафні санкції за здійснення торговельної діяльності без патенту. Підприємство звернулося до суду із позовом про визнання недійсним рішення податкового органу. Представники підприємства вважали, що звинувачення ДПІ у відсутності торгового патенту на кафе, яке розташоване в одному приміщенні з магазином, є безпідставним, адже магазин і кафе знаходяться в одному будинку, зареєстровані як одна торговельна точка одного суб'єкта підприємницької діяльності. Податківці позов не визнали, посилаючись на те, що для здійснення торговельної діяльності в магазині та кафе, які займають два окремих приміщення (мають два окремих входи) і займають дві торговельні зали у різних частинах однієї будівлі, хоч і знаходяться в 1 будівлі, слід придбати два торгових патенти

Питання

1. Яка торговельна діяльність підлягає патентуванню?

2. Чи можна вважати магазин і кафе структурними підрозділами СП? Чи має це правове значення?

3. Яке рішення має прийняти суд?

1)Згідно ст. 1 ЗУ "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" патентуванню підлягає торговельна д-ть за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків та кредитних карток на території України, що здійснюється СПД або їх структурними (відокремленими) підрозділами у пунктах продажу товарів.

Патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, провадження операції з торгівлі готівковими валютними цінностями та операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу

2) Згідно п. 20 Положення про виготовлення, зберігання і реалізацію торгових патентів, у разі провадження підп-цької д-ті в одному пункті продажу товарів двох або трьох видів торговельної д-ті (роздрібна торгівля та громадське харчування) придбавається один торговий патент за максимальною вартістю, встановленою відповідним органом самоврядування з урахуванням місцезнаходження цього пункту та асортиментного переліку товарів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]