Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zadachi_po_bile.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Тема 3.

Задача № 1

Асоціація рекламних фірм уклала договір на організацію та проведення рекламної кампанії великого підприємства. Порушивши ряд умов договору, асоціація завдала рекламодавцеві значних збитків. Підприємство звернулося до гос­подарського суду з позовом до асоціації, вимагаючи відшкодуван­ня суми збитків. Заперечуючи проти позову, юрист асоціації за­явив, що причиною порушень умов договору став вихід із асоціації групи рекламних фірм, яким передбачалося доручити виконання договору, тому до них і слід пред'являти позов.

Питання:

1. Чи могла асоціація укладати від свого імені договір на прове­дення рекламної кампанії?

2. Хто несе відповідальність за зобов'язаннями об'єднання підприємств?

3. Яке рішення має прийняти господарський суд?

1. Згідно з ГКУ за рішенням учасників асоціація може бути уповноважена представлена їх інтересів у відносинах з органом влади, іншими п-вами та ор-ціями.

2. згідно з ГКУ відповідність за зобов’язання об’єднання п-в несе саме об’єднання в даному випадку саме асоціація, а члени асоціації не несуть відповід за зобов асоціації.

3. господарський суд задовольнить позов рекламодавця і зобов’язує асоціації відшкодувати збитки рекламодавця.

Задача №2

На загальних зборах відкритого акціонерного товариства була сформована спостережна рада у строк, передбачений статутом ВАТ. Проте група акціонерів оскаржила в суді рішення за­гальних зборів ВАТ, оскільки частина членів спостережної ради не є акціонерами, а один з акціонерів (юридична особа) уповноважи­ла свого працівника за довіреністю здійснювати повноваження в спостережній раді.

Питання:

1. Який порядок формування органів управління ВАТ?

2. Який статус спостережної ради ВАТ? Чи є вона органом уп­равління?

3. Хто має право входити до складу спостережної ради? Чи мо­жуть особи, які не є акціонерами, та юридичні особи — акціонери входити до спостережної ради ВАТ?

1. Вищим органом акціонерного товариства є загальні збори акціонерів. Акціонери які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням к-сті голосів, що їх має кожний акціонер, який бере участь у зборах. За ЦК виконавчим органом акціонерного товариства, який здійснює керівництво його поточною д-стю, є правління або інший орган, визначений статутом.

2. за ЦКУ в ВАТ може бути створена наглядова рада акціонерного товариства, яка здійснює контроль за д-стю його виконавчого органу на захист прав акціонерів товариства. Статутом і законом встановлюється виключна компетенція наглядової ради. Також вона визначає форми контролю за д-сть його виконавчого органу.

3. За ЗУ „Про акціонерні товариства” кількісний склад наглядової ради встановлюється загальними зборами. Член наглядової ради ВАТ обирається з числа фіз. осіб, які мають повну дієздатність. Обрання членів наглядової ради приватного товариства здійснюється за принципом пропорційності представництва у її складі представників акціонерів відповідно до к-сті належних акціонерам голосуючих акцій або шляхом кумулятивного голосування. Конкретний спосіб обрання членів наглядової ради визначається статутом.

Задача №4

Голова правління відкритого акціонерного товариства „Неон” (він же — власник 60% акцій), зловживаючи своїм посадовим становищем, почав завдавати шкоди підприємству. ВІН безкоштовно або за заниженими цінами забирав зі складу товарно-матеріальні цінності, укладав невигідні для ВАТ договори тощо.

Питання:

1. Чи мав би право власник 60% акцій, не обіймаючи посади го­лови правління ВАТ, укладати договори та діяти іншим чином від імені ВАТ?

2. Який орган може відкликати членів виконавчого органу ВАТ (правління)? Чи матиме при цьому значення кількість акцій, що знаходяться у власності акціонера?

3. Що можна порадити акціонерам у ситуації, що склалася?

1. Право укладати договори та діяти іншим чином від імені ВАТ має тільки голова правління або особа яка має такі повноваження згідно установчих документів.

2. згідно з ЗУ „Про акціонерне тов”, загальні збори та наглядова рада може відкликати членів виконавчого органу і при цьому к-сть акцій, що знаходяться у власника, в цьому випадку не має значення.

3. згідно з ЗУ „Про акціонерні тов”, наглядова рада повинна визнач право чини (д-сть) голов правління неправомірними і є невигідним для товариства і повинна заборонити його вчинення та винести на розгляд цього питання на загальні збори, де голова правління є зацікавленою особою.

Задача 6

У 1992 р. було створено та зареєстровано товариство з обмеженою відповідальністю. Учасниками виступали 3 особи, які мали однакові частки у сформованому статутному фонді. На день реєстрації кожен з учасників вніс до статутного фонду 30% своєї частки. Через 5 років 2 часники вирішили вийти з товариства, написавши відповідні заяви, які були нотаріально засвідчені. У них зазначалося, що учасники на майно товариства не претендують, а від своєї частки відмовились. Рішення про вихід зі складу та вступ до нього було прийнято на зборах учасників зі складанням протоколу. На початку 1999 р. учасники, які вийшли , звернулися до суду із позовом до товариства при виділення майно товариства. Відповідач позов не визнав, посилаючись на те, що свого часу позивачі від своїх часток в майні та інших претензій до товариства відмовилися, що і було оформлено належним чином.

  1. За яких умов можливе відчуження частки у статутному фонді на користь товариства або 3 осіб?

  2. Яке значення мають нотаріально засвідчені заяви учасників про відмову від своїх часток та претензій на майно товариства?

  3. До якого суду звернулися колишні учасники товариства? Яке рішення він має прийняти?

Відповіді:

1. Такий перехід може відбутись як за волевиявленням учасника (продаж, дарування, міна частки тощо), так і з інших, незалежних від волевиявлення учасника підстав  (звернення стягнення на частку, перехід права на частку до спадкоємців тощо).

2. Нотаріально засвідчені заяви мають повну юридичні силу, за умови що вони складені вірно усі претензії на їх скасування не є дійсними і не будуть розглядатися у суді.

3. Учасники звернуться до господарського суду, але у поверненні їм часток у статутному фонді товариства їм буде відмовлено.

Задача № 7

Один із учасників товариства з обмеженою відповідальністю виїхав за кордон на постійне місце проживання. Решта учасників вирішила виключити його зі складу ТОВ та ввес­ти іншу особу. Прийнявши відповідне рішення і склавши прото­кол, вони звернулися до держадміністрації із проханням зареєстру­вати зміни до установчих документів, але їм було відмовлено із по­силанням на те, що вивести учасника можна лише за його згоди.

Питання:

1. Чи правомірна відмова держадміністрації?

2. Яким чином можна довести, що учасник систематично не ви­конує обов'язки, покладені на нього товариством?

3. Що робити з часткою в статутному фонді учасника, який виїхав за кордон?

1. В даному випадку відмова держадміністрації не є правомірною. Адже, відповідно до ЗУ „Про господ товариства” учасника ТОВ який систематично не виконує або не належним чином виконує обов’язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, що володіють у сукупность більш, як 50 % загальної к-сті голосів учасників товариства. При цьому цей учасник ( його представник) у голосуванні участі гне бере.

2. згідно з ЦКУ, визначається, що учасник систематично не виконує обов’язки, покладені на нього товариством, якщо він не додержується вимог установчих документів товариства, не виконує рішення його органів управління; не вносить вклади у розмірі, порядку та коштами, що передбачені установчими документами та закону про господ товариства.

3. відповідно до ЦКУ учасник ТОВ має право продати чи іншим чином відкупити свою частку у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Частка учасника ТОВ може бути відчужена до повної її сплати лише у тій частині, в якій її уже сплачено.

Задача№ 8

Громадянин Васильников, перебуваючи у складі учасників повного товариства, що займалося виготовленням мета­лопластикових вікон, вирішив заснувати власне підприємство. Не виходячи з товариства, він заснував приватне підприємство, основ­ним видом діяльності якого було виробництво жалюзі та віконних склопакетів. На неодноразові вимоги товариства припинити ви­пуск ідентичної продукції він не реагував. Товариство звернулося до суду із позовом до Васильникова про відшкодування збитків у вигляді упущеної вигоди.

Питання:

1. Яким законодавчим актом передбачено заборону учасникам повного товариства конкурувати з повним товариством? Що ро­зуміється під терміном "конкуренція" у цьому разі?

2. Чи підпадає під ознаки конкуренції діяльність приватного підприємства?

3. До якого суду звернулося товариство? Яке рішення він має прийняти?

1. учасник повного товариства не має права без згоди інших учасників вчиняти вчиняти від свого імені та у своїх інтересах або в інтересах 3-х осіб правочини що є однорідними з тими, які становлять предмет д-сті п-ва.

2. . економічна конкуренція (конкуренція) - змагання між суб'єктами господарювання з метою здобуття завдяки власним досягненням переваг над іншими суб'єктами господарювання, внаслідок чого споживачі, суб'єкти господарювання мають можливість вибирати між кількома продавцями, покупцями, а окремий суб'єкт господарювання не може визначати умови обороту товарів на ринку;

3. Господарський суд має право за своїм вибором вимагати від учасника відшкодування завданих товариству збитків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]