Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на теоретичні питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
551.94 Кб
Скачать

56. Проаналізуйте організаційні документи кадрових служб.

Кадрова служба , як правило,являє собою самостійний структурний підрозділ, підпорядкований керівнику організації або його заступникові по кадрах. Управління персоналом і діяльність кадрових служб регламентують такі організаційні документи: 1) структура і штатна чисельність (у цьому документі зафіксовпні всі структурні підрозділи підприємства ,організації,посади,що вводяться,кількість штатних одиниць по кожній з посад) 2) штатний розклад (складається на бланку підприємства чи організації і містить перелік посад, відомості про кількість штатних одиниць, посадові оклади, надбавки тощо) 3) правила внутрішнього трудового розпорядку 4) положення про кадрову службу 5) посадові інструкції 6) колективний договір. Відповідно до статусу підприємства розробляється його структура і визначається його штатна чисельність,які закріплюються в документах: структура і штатна чисельність;штатний розклад.

57. Проаналізуйте розпорядчі документи по особовому складу.

До розпорядчих документів по особовому складу належать накази і розпорядження.

Підстави для утворення цих документів:

  1. Розпорядження (вказівка) керівника підприємства.

  2. Доповідні записки керівників структурних підрозділів.

  3. Заяви працівників.

  4. Підписані контракти.

Типові форми первинної облікової документації затверджені наказом Державного комітету статистики України №489 від 05.12.2008 р.

Проект наказу візується в відділі кадрів.

Наказ реєструється в книзі реєстрації наказів і розпоряджень по особовому складу (окрема книга).

Накази по особовому складу мають в основному розпорядчу частину, в якій вказується дія, що оголошується наказом, а також безпосередньо, до якої стосується наказ.

Після розпорядчої частини вказуються підстави видання наказу.

Послідовність питань у груповому наказі:

  1. Прийняття на роботу або призначення.

  2. Переведення.

  3. Звільнення.

  4. Все інше.

У кожній групі питань прізвища рекомендують розміщувати в алфавітному порядку.

Всі накази зберігають 1 рік, потім переводять до архіву.

Накази по особовому складу і книги, де вони реєструються – документи постійного зберігання. У разі ліквідації підприємства вони передаються до Державного архіву.

58. Проаналізуйте облікові документи по кадрах

Управлінська діяльність знаходить своє відображення у документах, за допомогою яких здійснюються різноманітні функції: матеріально-технічне забезпечення, ціноутворення, організаційно-розпорядчі, облікові тощо.

Найхарактерніше для усіх документів те, що вони є джерелами або носіями інформації і мають відповідати таким вимогам, як придатність до тривалого зберігання, максимальна наочність.

Тому він повинен бути правильно складений як за формою, так і за змістом. Найважливішими документами виробничого процесу на підприємстві, в установі, організації є документи, що містять інформацію про особовий склад, зафіксовану в облікових документах.

Облік кадрів здійснюють кадрові служби (менеджери персоналу) або спеціально уповноважені посадові особи на підприємствах з малим обсягом робіт.

До основних документів з обліку кадрів (особового складу) належать:

• накази про прийняття, переведення та звільнення працівників (первинні документи з обліку чисельності працівників);

• особова картка за формою № П-2 (ведеться на всіх працівників, незалежно від строку, трудового договору і форми власності, виду діяльності й галузевої належності підприємства, установи, організації);

• особова справа (ведеться на керівників, спеціалістів і матеріально відповідальних працівників):

• штатно-посадова книга, алфавітна книга, книга руху кадрів тощо.