Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
відповіді на теоретичні питання.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.12.2018
Размер:
551.94 Кб
Скачать

4. Розкрийте суть, завдання, функції та принципи управління персоналом.

Управління персоналом як цілісна система виконує такі функції:

організаційну — планування потреб і джерел комплектування персоналу;

соціально-економічну — забезпечення комплексу умов і факторів, спрямованих на раціональне закріплення й використання персоналу;

відтворювальну — забезпечення розвитку персоналу.

Отже, управління персоналом — це і наука, і мистецтво ефективного управління людьми в умовах їх професійної діяльності. Це система принципів, методів і механізмів оптимального комплектування, розвитку й мотивації та раціонального використання персоналу. Управління персоналом повинно відповідати концепції розвитку підприємства, захищати інтереси працівників і забезпечувати дотримання законодавства про працю при формуванні, закріпленні (стабілізації) і використанні персоналу.

Отже, завдання зводиться до:забезпечення підприємства в потрібній кількості й якості персоналу на поточний період і на перспективу;

створення рівних можливостей ефективності праці та раціональної зайнятості працівників, стабільного і рівномірного завантаження протягом робочого періоду; задоволення розумних потреб персоналу; забезпечення відповідності трудового потенціалу працівника, його психофізіологічних даних до вимог робочого місця; максимальної можливості виконання різних операцій на робочому місці. Принципи управління персоналом – це об’єктивні правила управлінської поведінки, що витікають із потреб об’єкта управління. Принцип науковості – передбачає більш повне пізнання і використання в практиці управління об’єктивно діючих економічних законів. Принцип системності – при формуванні системи управління персоналом необхідно враховувати всі фактори, що впливають на систему управління. Принцип економічності – передбачає ефективну та економічну організацію системи управління персоналом, за якої витрати на систему управління персоналом перекриватимуться ефектом у виробництві, отриманим від їх впровадження. Принцип ієрархічності та зворотного зв’язку – в будь-яких розрізах системи управління персоналом повинна забезпечуватись ієрархічна взаємодія між ланками управління на основі зворотного зв’язку. Принцип узгодженості – взаємодія між ієрархічними ланками по вертикалі та відносно самостійними підрозділами по горизонталі повинне бути в цілому узгоджена з цілями організації та синхронізована у часі. Принцип перспективності та прогресивності – при формуванні системи управління персоналом необхідно враховувати перспективи розвитку організації, передові вітчизняні та зарубіжні аналоги.

5. Назвіть зовнішні і внутрішні фактори формування кадрової політики організації

Кадрова політика – це сукупність принципів, методів, форм організаційного механізму з формування, відтворення, розвитку та використання персоналу, створення оптимальних умов праці, її мотивація та стимулювання.

Кадрова політика формується з врахуванням впливу зовнішніх та внутрішніх факторів, характерних для сучасного і майбутнього. До зовнішніх факторів відносяться:

•Національне трудове законодавство;

•Взаємовідношення з профспілками;

• Стан економічної кон’юнктури;

• Стан і перспективи розвитку ринку праці.

Внутрішніми факторами є:

• Структура цілі і стратегії організації;

• Територіальне розмішення;

• Технології виробництва;

• Організаційна культура;

• Кількісний і якісний склад наявного персоналу і можливі його зміни в перспективі;

• Фінансові можливості організацій, які визначають допустимий рівень витрат на управління персоналом;

  • Існуючий рівень оплати.