Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен по тур.ресурсам україни.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.12.2018
Размер:
339.15 Кб
Скачать

36) Лікування грязями.

Одним із найдавніших видів лікування багатьох захворювань природними засобами є грязелікування (фанготерапія). Лікувальні грязі успішно використовувалися в Древньому Єгипті, в Давній Греції, Римі, а також в Індії

Але раніше, коли грязелікування ще не було поставлено на наукову основу, хворих просто закопували у грязь і залишали там на певний час. Це було дуже небезпечно, у деяких хворих серце не витримувало такого навантаження, і вони помирали. Адже під час прийому процедури частішає пульс і дихання, підвищується артеріальний тиск, посилюється потовиділення.

Що таке лікувальна грязь

Лікувальна грязь не схожа на звичайну ні за виглядом, ні за складом. Вона блискуча, масляниста, особливого сірого або чорного кольору і більше схожа на крем або косметичну маску. Якщо б будь-яким брудом можна було лікуватися, не відкривалися б спеціальні курорти та грязелікарні на березі солоних озер. Лікувальні грязі утворюються в озерах, морях та лиманах, це продукт складних, багаторічних фізичних, хімічних та біологічних процесів. До складу бруду входять нерозчинні, розчинні та органічні речовини.

Цілющі властивості грязей пояснюються високою концентрацією в них самих природних компонентів землі і води. Глина, пісок, різні солі, залізо, залишки тварин і рослин під багатовіковим впливом солі, води, сонця та особливих мікроорганізмів в результаті хімічних та біологічних змін перетворилися на унікальні природні ліки, що дарують зцілення від недуг. Вчені продовжують досліджувати і знаходити в грязях нові цілющі речовини, деякі з яких по своєму впливу схожі на антибіотики, інші мають життєво необхідні організму людини мікроелементи, кислотні сполуки, метали, вітаміни та біогенні стимулятори, схожі на жіночі статеві гормони. До складу лікувальних грязей входять також різні гази — сірководень, метан, аміак. У грязей велика волого- та теплоємність. Все це говорить про те, що грязі мають складний комплекснив вплив на організм людини.

Як грязі діють на організм

Лікування грязями полягає в їх здатності активізувати життєві сили організму, збільшити ступінь опірності організму різним захворюванням і підвищити здатність протистояти бактеріальному впливу та запальним процесам. Основні способи використання грязей - у вигляді грязьових аплікацій; загальних грязьових ванн, коли гряззю обмащують все тіло, за винятком шиї і ділянки серця; та місцевих ванн, коли цілющий розчин накладають тільки на поперек, стегна, ноги...

Вплив грязьових процедур в першу чергу сприймається шкірою. Подразнення нервових закінчень, викликані процедурою, передаються в кору головного мозку. Складні процеси, що відбуваються в нервовій системі, ендокринних залозах і крові, ведуть до перебудови організму, до підвищення його опірності та усунення хворобливих явищ. Встановлено, що грязьові аплікації впливають на основні функції організму (кровообіг, дихання, обмін речовин і т.п.) Під впливом місцевого застосування процедур покращуються також регенеративні процеси в кістках. Грязелікування сприяє посиленню захисних та розвитку компенсаторних процесів, спрямованих проти хвороб, впливає на регуляцію та відновлення порушених функцій організму.

Де можна пролікуватися

В основному грязьові курорти на території України знаходяться в Криму. Грязьові санаторії в Саках, розташовані на березі солоного Сакського озера, славляться своїм успішним досвідом щодо лікування незпліддя у жінок і чоловіків. Видобувається тут ропа і грязі з давніх часів.

Санаторії, що використовують грязьові лікування, які територіально відносяться до Євпаторії, розташовуються на озері Мойнакі, цілющі властивості якого також набули великої популярності. Лікувальні грязьові озера розташувалися і неподалік Феодосії (на східному узбережжі Криму). Якщо лікарі порадять вам пройти лікування грязями саме в Криму, не варто відмовлятися.

Цілющими грязями можна скористатися і в умовах міста. Наприклад, у Хмельницькому віднедавна працює кабінет грязелікування. У ньому застосовується лікування за допомогою лазера та сертифікованих грязей кримського курорту Саки. Це є великою альтернативою для тих, хто в умовах кризи не має можливості відвідати грязьові курорти. Вартість курсу процедур, за словами працівників кабінету, дорівнює вартості проїзду до Кримського півострова і назад.

Як правильно лікуватися

Щороку в районі Євпаторії і Сак, на лиманах, можна спостерігати одну і ту ж саму картину: дивні чорно-сірі фігури, схожі на чортів, стоять нерухомо, підсихаючи на сонці і вкриваючись тріщинами. Їх видно здалеку — це відпочиваючі, які намазалися брудом з лиману з голови до ніг і таким чином намагаються «лікуватися». Звичайно, користі таке лікування не приносить — не було б шкоди! Як і будь-який лікарський засіб, лікувальна грязь корисна, коли знаєш, як з нею правильно поводитися.

Захворювання, показані при лікуванні грязями

Артрити і поліартрити нетуберкульозного походження. Інфекційні неспецифічні (ревматоїдні) поліартрити, хвороба Бехтерева.

Хвороби і травми кісток, м'язів, сухожиль. Переломи з уповільненою консолідацією (зрощення).

Хвороби і наслідки травм центральної та периферичної нервової системи. Наслідки травм спинного мозку. Радикуліти.

Окремі гінекологічні захворювання: запалення придатків матки, функціональна недостатність яйників, деякі форми незпліддя, вульвіти, вагініти, ерозії, мастопатія, спайки тощо.

Чоловічі хвороби: непліддя, імпотенція, простатит, гормональна недостатність.

Захворювання судин, залишкові явища після тромбофлебіту.