Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КПІЗ (SPO) 22222doc.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
392.19 Кб
Скачать

Тернопіль –2011 Додаток б методика написання есе

Есе - це самостійна письмова реферативно-аналітична робота, яка висвітлює сучасний стан конкретної проблеми і містить відповідь на питання про перспективи та можливі шляхи її вирішення, не допускає плагіату.

Есе (з французької еssai - "спроба, проба, нарис") - прозовий твір невеликого об'єму і вільної композиції, що виражає індивідуальні враження та міркування з конкретного приводу чи питання і явно не претендує на вичерпну відповідь. Це нове, суб'єктивно забарвлене слово про що-небудь, що має філософський, історико-біографічний, публіцистичний, літературно-критичний, науково-популярний або белетристичний характер.

Написання есе є вимогою багатьох міжнародних освітніх програм. Подання, ідеї, думки та людські цінності, мають вирішальне значення при виборі переможців.

Специфіку жанру есе висловлюють наступні риси:

Заголовок есе не знаходиться у прямій залежності від теми: окрім відображення змісту роботи він може бути відправною точкою в роздумах автора, висловлювати ставлення частини і цілого.

Вільна композиція есе підпорядкована своєю внутрішньою логікою, а основну думку есе слід шукати в "строкатому мереживі" роздумів автора. У цьому випадку порушена проблема буде розглянута з різних сторін.

Якщо у творі на літературну тему повинно переважати раціональне поєднання аналізу художнього твору з власними міркуваннями, то в есе - яскраво виражена авторська позиція.

Якщо в традиційному творі вітаються індивідуальні особливості стилю і мови автора творів, то в есе індивідуальний авторський стиль - вимога жанру.

Структура есе (з урахуванням всіх особливостей та специфіки питання), як правило, повинна включати в себе наступні смислові елементи (які не обов'язково мають виділятися як окремі розділи тексту):

1. Вступ - один абзац. Використовуйте пастки для залучення уваги, такі як: цитата, вірш, питання, роздуми, незвичайні факти, ідеї або смішні історії.

Немає необхідності висловлювати в першому реченні основну думку. Але воно повинно підводити до неї або якось ставитися до головної ідеї або тези, а також містити основні положення есе. Уникайте таких фраз, як «Це есе про ...» або «Я збираюся поговорити про ...».

2. Основна частина - 2-3 абзаци. Виражайтесь зрозуміло. Підкріплюйте основні ідеї фактами, роздумами, ідеями, яскравими описами, цитатами або іншою інформацією чи матеріалами, які інтригують і захоплюють увагу читача. Використовуйте довідкові матеріали, щоб усунути тавтологію.

3. Висновок - 1 абзац. Продемонструйте ваш зріст і потенціал у цій галузі. Покажіть ваші погляди на проблему. Які дії ви плануєте у вашому майбутньому вживати щодо даного питання. Ваша головна думка в модифікованому варіанті.

Есе як самостійна письмова реферативно-аналітична робота студента

Обсяг тексту

Від 800 до 1000 слів.

Особливості змісту

В основу покладено роздуми автора з приводу чогось побаченого, прочитаного або пережитого особисто. Висловлюються погляди автора – його світогляд, думки, почуття, ідеї, висвітлюються моральні (етичні, громадянські тощо) цінності. Над усе цінується самостійність і оригінальність, парадоксальність думок та оцінок. На першому плані – особистість автора.

Особливості композиції

Композиція довільна, послідовність викладу спричинена логікою авторських роздумів. Обов’язковою є аргументованість і переконливість. У тексті проводяться паралелі, добираються аналогії, використовуються асоціації. Філософські роздуми поєднано з авторською емоційною оцінкою подій або явищ.

Особливості стилю

Стиль – науково-публіцистичний. Коректність у висловленні дискусійних думок.

Особливості мови

Розмовна інтонація (безпосередність, невимушеність вислову). Допускається розмовна лексика, що створює враження «живої бесіди» з читачем.

Уживання неповних речень, питальних та окличних конструкцій, риторичних звертань, запитань, тверджень. Афористичність.

Головна вимога - індивідуальність авторського стилю.

Заголовок

Заголовок не перебуває в прямій залежності від змісту, він може пояснювати, що стало поштовхом авторських роздумів, передавати почуття, настрій автора тощо.


Якість будь-якого есе залежить від трьох взаємопов'язаних складових, таких як:

  1. вихідний матеріал, який буде використаний (конспекти прочитаної літератури, лекцій, запису результатів дискусій, власні міркування і накопичений досвід з даної проблеми);

  2. якість обробки наявного вихідного матеріалу (його організація, аргументація й доводи);

  3. аргументація (наскільки точно вона співвідноситься з піднятими в есе проблемами).

Процес написання есе можна розбити на кілька стадій: обмірковування - планування - написання - перевірка - правка.

Планування - визначення мети, основних ідей, джерел інформації, термінів закінчення і подання роботи. Мета повинна визначати дії. Ідеї, як і цілі, можуть бути конкретними і загальними, більш абстрактними. Думки, почуття, погляди та уявлення можуть бути виражені у формі аналогій, асоціації, припущень, міркувань, суджень, аргументів, доказів і т.д.

Аналогії - виявлення ідеї та створення уявлень, зв'язок елементів значень.

Асоціації - відображення взаємозв'язків предметів і явищ дійсності у формі закономірного зв'язку між нервово - психічними явищами (у відповідь на той чи інший словесний стимул видати «першу прийшла в голову» реакцію).

Припущення - твердження, не підтверджене жодними доказами.

Міркування - формулювання і доказ думок.

Аргументація - ряд пов'язаних між собою суджень, які висловлюються для того, щоб переконати читача (слухача) у вірності (істинності) тези, точки зору, позиції.

Судження - фраза або речення, для якого має сенс питання: істинно або хибно?

Доводи - обгрунтування того, що висновок вірно абсолютно або з якою-небудь часткою ймовірності. В якості доказів використовуються факти, посилання на авторитети, завідомо істинні судження (закони, аксіоми і т.п.), докази (прямі, непрямі, «від протилежного», «методом виключення») і т.д.

Перелік, який вийде в результаті перерахування ідей, допоможе визначити, які з них потребують особливої аргументації. Джерела. Тема есе підкаже, де шукати потрібний матеріал. Зазвичай користуються бібліотекою, Інтернет-ресурсами, словниками, довідниками. Перегляд означає редагування тексту з орієнтацією на якість і ефективність. Якість тексту складається з чотирьох основних компонентів:

ясності думки, чіткості, грамотності і коректності.

Думка - це зміст написаного. Необхідно чітко і ясно формулювати ідеї, які хочете висловити, в іншому випадку вам не вдасться донести ці ідеї і відомості до оточуючих.

Виразність - це доступність тексту для розуміння. Найлегше її можна досягти, користуючись логічно й послідовно ретельно обраними словами, фразами і взаємопов'язаними абзацами, що розкривають тему.

Грамотність відображає дотримання норм граматики і правопису. Якщо в чомусь сумніваєтеся, загляньте в підручник, словник або посібник зі стилістики або дайте прочитати написане людині, чия манера писати вам подобається.

Коректність - це стиль написаного. Стиль визначаться жанром, структурою роботи, цілями, які ставить перед собою автор есе, читачами, до яких він звертається.

Оцінювання есе. Загальні вимоги до якості есе оцінюються за такими критеріями:

Критерій

Вимоги до студента

Максимальна кількість

балів

Знання і розуміння теоретичного матеріалу

- Визначає розглянуті поняття чітко і повно, наводячи відповідні приклади;

- Використовувані поняття строго відповідають темі;

- Самостійність виконання роботи.

10 балів

Аналіз і оцінка інформації

- Грамотно застосовує категорії аналізу;

- Уміло використовує прийоми порівняння і узагальнення для аналізу взаємозв'язку понять і явищ;

- Здатний пояснити альтернативні погляди на дану проблему і прийти до збалансованого висновку;

- Діапазон використовуваного інформаційного простору (студент використовує велику кількість різних джерел інформації);

- Обгрунтовано інтерпретує текстову інформацію за допомогою малюнків та презентацій;

- Дає особисту оцінку проблемі.

20 балів

Побудова

суджень

- Ясність і чіткість викладу;

- Логіка структурування доказів

- Висунуті тези супроводжуються грамотної аргументацією;

- Наводяться різні точки зору і їх особиста оцінка.

- Загальна форма викладу отриманих результатів та їх інтерпретації відповідає жанру проблемної наукової статті.

20 балів

Оформлення

роботи

- Робота відповідає основним вимогам до оформлення та використання цитат;

- Дотримання лексичних, фразеологічних, граматичних і стилістичних норм російської літературної мови;

- Оформлення тексту з повним дотриманням правил українсьої орфографії та пунктуації;

- Відповідність формальним вимогам.

10 балів

Робочий зошит розроблено к.ю.н., доцентом кафедри публічного права Яремко О. М.

Додаток В

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]