Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з охорони праці колонки.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
181.25 Кб
Скачать

12.Захист від іонізуючих випромінювань.

Іонізуюче випромінювання- це випромінювання взаємодія якого з навколишнім середовищем призводить до утворення іонів різних знаків.Джерела іонізуючих випромінювань є :1- ядерні реактори;2-установки ренгеночтрукткрного аналізу;3-радіаційні дефектоскопи;4-ренгенівські сканери;5-медичні рентгенівські прилади.

Іонізуюче випромінювання поділяється на:корпускулярні та електромагнітні.

Корпускулярні маєть альфа і бета випромінювання, потоки швидких протонів і нейтронів.

Електромагнітні:-ренгенівське;-гама-випромінювання;-ультрафіолетове.

Ступінь вливу іонізуючого випромінювання на людину залежить від поглинання живою речовиною іонізацію молекул , які виникають при опромінюванні.

Під дією іонізуючих випромінювань зростає крихкість судин, порушується робота кровотворних органів, нормальні клітини перероджуються в злоякісні, розвиваються лейкози та променеві хвороби.

За дією іонізуєче випромінювання поділябть на:1-експозиційну;2-поглинуту;3-еквівалентну дози випромінювання.

Експозиційна визначає іонізуючу здатність випромінювання у повітрі(рентген).Поглинута-характкризує енергію іонізуючиз випромінювань, яка поглинається речовиною(рад, грей).Еквівалентна-характеризуєбіологічний вплив іонізуючих випромінювань(бер, зіверт).

Дія іонізуючих випромінювань на організм людини залежить від:-виду випромінювання;-щільності потоку;-часу опромінювання.

Контроль за джерелами іонізуючих випромінювань здійснюється згідно норм реєстрації безпеки НРБУ-97 та основних санітарних правил при роботі з джерелами іонізуючих випромінювань.

Засоби захиту:1-використовуються джерела з мінімальним рівнем іонізуєчого випромінювання;2-пеерхід на менш активні джерела;3-віддалення робочого місця від джерел іонізуєчого випромінювання;4- використання засобів захисту9поглинаючі речовини).

13.Захист від ел.Магн.Полів.

Електро-магнітні випромінювання (ЕМВ)- це процес утворення вільного електромагнітного поля зарядженими частинками, які прискорено рухаються.

ЕМВ поділяються :- природні(електро-магнітне поле землі);-антропогенне(оптичне випромінювання, інфра червоне та лазерне випромінювання)

Джерела ЕМВ:- радіо-телевезійні та локаційні станції;- високовольтні лінійні електропередач;-електрообладнання;-засоби мобільного та сотового зв’язку.

Під дією ЕМВ у людини спостерігається загальна слабкість, втомлюваність, сонливість, головний біль та зміна артеріального тиску.

Біологічний вплив ЕМВ залежить від інтенсивності електромагнітного поля та часу впливу.

Контроль за рівнем ЕМВ на виробництві здійснюється раз на рік або при введенні в експлуатацію нового електрообладнання.

Засоби захисту:1-зменшення напруги, а відповідно щільності потоку ЕМВ;2-екранування робочого місці;3-раціональне розміщення електроустаткування.

14.Випромінювання оптичного діапазону.

Поділяється на 4 групи:1-видиме випромінювання(380/780нм);2- інфрачервоне випромінювання (780/106нм);3-ультрафіолетове випромінювання(200/3080нм)

Інфрачервоне випромінювання. Його джерелом є будь-яку тіло температура якого відрізняється від 0-2730К.

Дія інфра-червоноговипромінювання на органи людини полягає в теплоті, та проникає на певну глубину і діє на незахищенні ділянки тіла.Під дією інфрачервоного випромінювання порушує тепловий баланс в організмі, що може випливати на серцево-судинну та нервову систему організму.

Засоби захисту:1-захист відстанню;2-захист часом;3-захист теплоїзоляцій та відбиваючих екранів.

Ультрафіолетове випромінювання, починається при температурі 12000С.

Джерелами є:1-сонце;2-спектродугова зварка;3-кварцеві лампи.

Інтенсивність ультрафіолетового випромінювання буде залежати від температури джерела.

Засоби захисту:1-використання фільтрів;2-використання засобів індивідуального захисту;3-раціональний режим праці і відпочинку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]