Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з охорони праці колонки.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
181.25 Кб
Скачать

9.Освітлення виробничих приміщень.

Основні види освітлення: природнє, штучне, суміщене.Правильне освітлення має соц.. та економ. Значення, оскільки може призводити як до травм, та погіршення здоровя так і до зниження якості виробленої продукції.

Основні вимоги до виробн.. освітлення:

1.рівень освітлення має відповідати виконуваній роботі.

2.не створ.на роб. Поверхні різких та глибоких тіней.

3.не створ.засліплюючої діїта відбитків на роб.поверхні.

4.освітлення повинне бути простим та надійним в експлуатації.

Джерела штучного освітлення:

Лампи розжарювання

В якості джерел штучного освітлення широко використовують лампи розжарювання та газорозрядні лампи.

Лампи розжарювання належать до теплових джерел світла. Під дією електричного струму нитка розжарювання (вольфрамовий дріт) нагрівається до високої температури і випромінює потік променевої енергії.

Ці лампи характеризуються простотою конструкції та виготовлення, відносно низькою вартістю, зручністю експлуатації, широким діапазоном напруг та потужностей.

Газорозрядні лампи внаслідок електричного розряду в середовищі інертних газів і парів металу та явища люмінесценції випромінюють світло оптичного діапазону спектру.Основною перевагою газорозрядних ламп є їх економічність.

Світлова віддача цих ламп становить 40-100 лм/Вт, що у 3-5 разів перевищує світлову віддачу ламп розжарювання. Термін експлуатації — до 10 тис. год, а температура нагрівання (люмінесцентні) — 30-60 С.

Окрім того, газорозрядні лампи забезпечують світловий потік практично будь-якого спектра, шляхом підбирання відповідним чином інертних газів, парів металу, люмінофора.

10.Захист від шуму, ультразв та інфразв.

Шум-це звук. олив., які передаються у виробн..серед, є непостійними в часі та за інтенсив.і не несуть корисної інформ.людині.Джерела:обладнання, вентил.с-ми,автотрансп. та ін..

Осн.параметри шуму: інтенсивність, тривалість,частотний склад.

Шум може негат. вплинути на праців.:знижує гостроту слуху, змін.кров.тиск,послаблює увагу.Осн. засоби боротьби з шумом:зниженні шуму в дж.виникнення,заміна технологічного устатк, перехід на безшумні процеси, викор.шумоізоляції,засоби індивід.захисту.12.Захист від іоніз.випром.Іоніз.випром. – це випром.взаємодія якого з НС призводить до утворення іонів різних знаків.Дж.випром.є:ядерні реактори, установи рентгено-структ.аналізу,радіаційні дефектоскопи,рентгенівські сканери, мед.ренг.прилади.Ступінь впливу іон випром.залежить від поглинання жив.реч.іон.молекул, які виникли при випром.Під їх дією зростає крихкість судин,поруш роб.кровотворних органів,розвив.лейхози та променева хвороба.Дія іон.випром.залежить від:виду випром.,щільності потоку,часу опромінення.Контроль за дж.іон.випром.здійсн.згідно норм радіан. Безпеки та осн.сан. правил при роб.з дж.іон.випром.Засоби захисту:викор.дж.з меншим рівнем іон.випром.,віддалення роб.місця віддж.іон.випром.,викор.засобів захисту.

11.Захис від вібрації

Вібрація – механічні коливання що передаються працівнику через елементи устаткування, підлогу стіни.

Параметрами вібрації, які виміряють для визначення негативного впливу на організм людини є такими:

1. Частота, Гц; 2. Амплітуда ; 3. Середнє квадратичне значення віброшвидкості ; 4. Середнє квадратичнє віброприскорення ;5. Відносний показник віброскорості ; 6. Відносний показник віброприскорення

Вібрація х-зуєься: інтенсивністю, частотою, тривалістю.

Найнебезпечніші вібрації – 6-30 Гц

Вібрації призводять д віброхвороби.Вона х-зується занімінням кінцівок,головною боллю у кистях та суглобах, безсонням.

Вібрації бувають загальні і локальні (на все тілоі на окрему частину).

Для вимірювання сили вібрації використовують різні прилади і в тому числі віброскоп.

засоби та заходи боротьби з вібрацією.

У автоматизованих виробництвах засобом боротьби є дистанційне керування (виключає контакт) відповідним технологічним процесом. А у неавтоматизованих виробництвах використовують такі засоби та заходи:

1. Зниження вібрації в джерелах їх виникнень: підвищення точності опрацювання деталей; оптимізація технологічного процесу; поліпшення балансування.

2. заміна технічних установок.

3. Відстройка від режимів резонансу (збільшення жорсткості системи); вибродемпфірування (пружинні віброізолятори); застосування амортизаторів.

Поліпшення організації праці вібронебезпечних процесів:

загальна кількість робочого часу в контакті з віброобладнанням не повинна перевищувати зміни;

одноразова дія не повинна перевищувати для локальної - 20 хвилин, для загальної - 40 хвилин.

До лікувально - профілактичних заходів відносяться: масаж; заходи, що загально укріплюють організм; гідропродцедури. Вібрація має властивість кумуляції (накопичення в організмі).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]