Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпори з охорони праці колонки.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
181.25 Кб
Скачать

7. Повітря робочої зони

Для створення нормальних умов виробничої діяльності необхідно забезпечити не лише комфортні метеорологічні умови, а й необхідну чистоту повітря.

Внаслідок виробничої діяльності у повітряне середовище приміщень можуть надходити різноманітні шкідливі речовини, що використовуються в технологічних процесах.

Шкідливими вважаються речовини, що при контакті з організмом людини за умов порушення вимог безпеки можуть призвести до виробничої травми, професійного захворювання або розладів у стані здоров’я, що визначаються сучасними методами як у процесі праці так і у віддалені строки життя теперішнього і наступних поколінь (ПОСТ 12.1.007-76)

У санітарно-гігієнічній практиці прийнято поділяти шкідливі речовини на хімічні речовини та промисловий пил. Хімічні речовини (шкідливі та небезпечні) відповідно до ПОСТ 12.0.003-74 за характером впливу на організм людини поділяються на:

-загально-токсичні які викликають отруєння всього організму (ртуть, оксид вуглецю, толуол, анілін);

-подразнюючі, які викликають подразнення дихальних шляхів та слизових оболонок (хлор, амоніак, сірководень, озон);

-сенсибілізуючі які діють як алергени (альдегіди, розчинники та лаки на основі нітросполук);

-канцерогенні, які викликають ракові захворювання (ароматичні вуглеводні, аміносполуки, азбест);

-мутагенні, які викликають зміни спадкової інформації (свинець, радіоактивні речовини, формальдегід);

які впливають на репродуктивну (відтворення потомства) функцію (бензол, свинець, марганець, нікотин).

Основними засобами захисту людини від впливу шкідливих речовин є: гігієнічне нормування їх вмісту у виробничій зоні і на робочому місці, а також різні методи очищення газових викидів (адсорбція, хімічне перетворення) Потрібно, щоб на належному рівні була забезпечена робота колективних (наприклад, вентиляція) та індивідуальних засобів захисту людей.

8.Шкідливі речовини в повітрі робочої зони

Для забезпечення безпечних умов праці потрібно мати сучасні засоби для виявлення і визначення концентрації шкідливих речовин в повітрі та технічне забезпечення для їх знешкодження.

Чистим вважається повітря не забруднене рідкими , твердими й газоподібними домішками, які змінюють його природний склад..Твкі домішки називаються емісіями.

Емісії – це домішки техногенного походження .Концентрація забруднюючих речовин в повітрі визначається в одиницях маси об’єму повітря мг/м3

За дію на організм людини шкідливи речовинами поділяються на:

-кровяні отрути;

-подразнюючі отрути;

-пропалюючі отрути;

-печінкові отрути

-алергени;

-канцерогени;

-мутагени.

В залежності від ступеня токсичності, фізико-хімічні властивості та шляхів потрапляння шкідливих речовин розрізняють ГДК перевищення,якої є не допустиме.

ГДК-це така концентрація шкідливих речовин, яка не впливає на здоровя працівника в разі її щоденної дії після закінчення роботи або в старості та не впливає на нащадків.

В сучасній промисловості використовується близько 2000000 хімічних сполук,які можуть потрапляти в виробничий простір 700 з них високотоксичними для яких встановлюється рівні ГДК.

Засоби захисту від шкідливих речовин є наступні:

1-запобігання потрапляння шкідливих речовин у повітря робочої зони за рахунок:герметизації, ущільнення отворів, удосконалення технологічних прцесів;

2-очищення повітря робочої зони за рахунок вентиляції та аспірації;

3-засоби індивідуального захисту:респіратори, протигази,засоби автономного дихання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]