Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Компоты из слив, вишен, черешен.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
484.86 Кб
Скачать

5. Екологія виробництва.

5.1 Утилізація відходів та шляхи їх скорочення.

При виробництві консервів: “Компот із слив”, “Компот із вишні”, “Компот із черешні” утворюються відходи при сортуванні сировини – непридатні до переробки плоди та плодоніжки. Дані відходи будуть направлені на корм худобі та на добрива. Розварені при бланшуванні плоди можуть бути використані при подальшій переробці на пюреподібні продукти. Одним з шляхів зниження відходів при бланшуванні є дотримання о правильністі режиму згідно інструкції.

При переробці фруктів отримують відходи у вигляді пошкоджених і зіпсованих плодів, відокремлюваних в процесі інспекції, а також відходи при протиранні та пресуванні плодів. Зіпсовані і пошкоджені плоди можуть бути використані на добриво.

Відходи після протирання (шкірка, кісточки) можуть бути використані для кормових цілей. Ці відходи збирають в контейнер і відвозять в цех, що є на заводі, утилізації. Там їх сушать і розмелюють у вигляді кормової фруктової муки. Муку фасують в мішки.

При переробці кісточкових плодів залишаються плодові кісточки, зміст яких складає 4…7 % від маси плодів. Вологість кісточок досягає 30%.

До передачі на кісточко переробні заводи кісточки миють і висушують до вологості не більше 13 %. Кісточки в промисловості використовують як адсорбент при фільтруванні рідин і газів. Шкаралупу використовують також як наповнювач спеціальних клеїв, поліруючий матеріал для ливарного виробництва. Шкаралупа складає 69…88% від маси кісточок. З ядер кісточок отримують масло і мигдалеву пасту. Кісточкове масло використовують кондитерська, молочна, фармацевтична і парфумерна промисловості. Вичавки, що залишилися після віджимання масла, багаті використаними речовинами. Наприклад, вичавки кісточок при вологості 30% містять 44% протеїну, 15,1% клітковини, 7% жиру, 19,4% екстрактних речовин, 11,5% золи.

З кісточкових вичавок можна отримати харчовий рослинний білок, гірко-мигдалеве масло, використовувати на паливо і добриво.

Дотримання режимів теплової обробки плодів перед протиранням, а також регулювання і настройка протиральних машин (вибір сит, оптимізація зазору і утла випередження бичів) дозволяють істотно понизити відходи.

Для видалення з цеху відходів передбачений скребковий конвеєр, розташований в приямку нижче за рівень підлоги цеху. Цей конвеєр виносить відходи з цеху і подає їх в кошовий елеватор, який піднімає їх в бункер, розташований на висоті, достатній для завантаження в автотранспорт.

5.2 Заходи по запобіганню дії шкідливих факторів при виробництві

даного виду консервів.

При виробництві даного виду консервів з метою попередження дії шкідливих факторів на зовнішню атмосферу повинен бути передбачений підприємством контроль за стічними водами: їх температурою, активною кислотністю, кількістю зважених часток, наявність сул фатів, кольоровість, ступінь прозорості та вміст азоту і фосфору. При рН=6,5-8 води вважають неагресивним і їх можна зливати у каналізацію без спеціальної обробки. Для очистки води від забруднення використовують механічні, фізико-хімічні та біологічні засоби. У даній роботі передбачена очистка стічних вод механічним шляхом, тобто він найбільш доступний та менш багато вартісний. Цей засіб основується на видаленні завислих частинок за допомогою піскоуловлювачів, решіток з відстанню між прутками 40 мм. Використовуються також відстійники, в яких стічні води відстоюють не більш 2 годин, щоб не було гнилісного розпаду органічних речовин.

Головним напрямком у захисті навколишнього середовища є застосування маловідходних технологій та комплексна переробка сировини. Невикористані відходи виводять в спеціалізовані місця, створені спеціально для цього.

Тверді відходи (скло, кришки) направляють на повторну переробку (склозаводи, заводи по виробництву тари).

На заводах ще передбачається встановлення уловлювачів та очищення димових газів для попередження забруднення навколишнього повітря.

Для охорони ґрунту від забруднення промисловими відходами, відходи відводять в спеціально відведені місця та спалюють.