Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_teoriya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Бюджетне регулювання

Бюджетне регулювання - це надання коштів із загальнодержавних джерел, що закріплені за бюджетом вищих рівнів, бюджетами нижчих рівнів з метою збалансування їх на рівні, необхідному для здійснення відповідних повноважень, виконання планів економічного й соціального розвитку на певній території. Розмежування доходів у процесі бюджетного регулювання здійснюється з урахуванням певних чинників, зокрема, соціального та екологічного стану відповідних територій країни.

Міжбюджетні відносини - це відносини між державою, АРК, територіальними громадами щодо забезпечення відповідних бюджетів фінансовими ресурсами.

Міжбюджетні відносини реалізуються за допомогою міжбюджетних трансфертів.

Міжбюджетні трансферти включають:

- дотацію вирівнювання – це сума гр. коштів, яка виділяється з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня, для покриття його дефіциту при неможливості зменшити видатки.

- субвенція (допомога) – це сума гр. коштів яка передається з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня на фінансування конкретних інноваційних видатків.

Надання субвенцій ґрунтується на основних принципах:

1. економічної ефективності цілей інвестиційних програм

2. направлення субвенцій виключно на створення, приріст чи оновлення ОФ комун сфери.

3. принцип збалансованого розвитку передбачає надання державної позики територіям з урахуванняїх потенціалу

4. принцип об’єктивності і відкритості

5. принцип єдності означає, що розподіл коштів повинен забезпечувати зменшення відмінностей в економічному розвитку територій.

Сутність доходів бюджету та їх класифікація

Державні доходи – це ек відн які скл між державою, юрид і фіз. Особами в процесі вилучення частини ВВП у аг держ фонді для здійснення державою її функцій.

Види доходів за джерелами формування:

- отримані від розподілу новоствореного ВВП

- отримані від реалізації НБ

- отримані від зовн джерел

За методами залучення коштів:

- под. надходження: прямі і непрямі податки і збори

- непод надх: доходи від власності і підпр діял, адмін. Збори і платежі, надходження від штрафів і фін санкцій

- доходи від операцій з капіталом: доходи від приват майна держ підпр, від реал доргоц меті каміння, від продажу землі і немат активів

- офіційні трансферти: дотації, субвенції

- доходи цільових фондів

За методом розподілу:

- закріплені доходи – це доходи, які повністю або частково надходять до бюджету відповідного рівня

- регульовані доходи – доходи від яких встановлено відрах до бедж нижчого рівня відповідно до їх потреб

За умовами формування:

- безповоротні

- поворотні: держ позики

За рівнем централізації:

- централізовані, які концентруються в бюджеті і ціл фондах

- децентралізовані

Видатки бюджету, їх класифікація

Видатки – це ек відн , що виникають між державою та юрид і фіз. особами з приводу використання централізованого фонду гр. коштів з метою задоволення суспільних потреб.

Видатки бюджету класифікуються за чотирма ознаками:

1. Функціональна класифікація видатків бюджету (за функціями, з виконанням яких пов'язані видатки) (КФКВ);

2.Економічна класифікація видатків бюджету (за економічною характеристикою операцій, при проведенні яких здійснюються ці

видатки) (КЕКВ);

3.Відомча класифікація видатків (за ознакою головного розпорядника бюджетних коштів) (КВКВ);

4. Програмна класифікація видатків бюджету (КПКВ).

Функціональна класифікація здійснюється відповідно до основних функцій держави, які викладені у вигляді розділів видатків, з низкою підрозділів.

Економічна класифікація видатків бюджету визначає конкретне спрямування коштів, тобто предметно-цільове їх призначення, і поділяється на:

1) поточні видатки (код 1000) - усі платежі бюджету, що передбачаються на поточні цілі;

2) капітальні видатки (код 2000) - платежі з метою придбання основного капіталу, створення державних запасів і резервів, землі і нематеріальних активів, а також капітальні трансферти.

3) нерозподілені видатки (код 3000) - це видатки з резервних фондів Кабінету Міністрів України та фондів непередбачених видатків Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, обласних та місцевих адміністрацій, виконкомів місцевих рад;

4) кредитування з вирахуванням погашення (код 4000) - платежі бюджетів усіх рівнів з метою проведення економічної політики, в результаті яких у них виникають фінансові вимоги до інших суб'єктів господарської діяльності. При застосуванні категорії кредитування обов'язковою умовою є виникнення зобов'язання щодо повернення коштів.

Кожний напрямок видатків має цільове призначення.

Відомча класифікація видатків бюджету дає можливість здійснювати повний економічний аналіз і контроль за витрачанням бюджетних коштів. Вона засвідчує, якому міністерству, відомству спрямовуються кошти, тобто містить перелік головних розпорядників бюджетних коштів На її основі Державне казначейство України та місцеві фінансові органи ведуть реєстр формування і використання фінансових ресурсів розпорядниками бюджетних коштів.

Програмна класифікація видатків бюджету застосовується при формуванні бюджету за програмно-цільовим методом і щорічно визначається.

Обов'язковою умовою є прив'язка коду конкретної бюджетної програми до відповідного коду нової функціональної класифікації видатків бюджету, що забезпечить можливість автоматичного групування показників бюджетних програм за функціональною класифікацією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]