Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_teoriya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Моделі фінансових відносин

За рівнем державної централізації ВВП у рамках фінансової моделі ринкової економіки умовно можна виділити три основні моделі: американську, західноєвропейську та скандинавську.

Американська модель, яка заснована на максимальному рівні самозабезпечення фізичних і самофінансування юридичних осіб, характеризується незначним рівнем бюджетної централізації  25—30%. Фінансове втручання в економіку зведене до мінімуму. У соціальній сфері забезпечуються тільки ті верстви населення, які не в змозі обійтися без державної допомоги.

Модель створює максимальну фінансову стимуляцію: з одного боку, вона дає можливість заробляти, з іншого — вимагає цього. Це досить жорстка і жорстока модель, але вона водночас і високоефективна, оскільки заснована, по суті, на примусовій фінансовій стимуляції.

Західноєвропейська модель характеризується поміркованим рівнем централізації ВВП у бюджеті  35—45%. За рахунок вищого рівня централізації ВВП більш розгалуженою є і державна соціальна сфера, насамперед у галузі освіти. Сутність моделі зводиться до паралельного функціонування державних і комерційних установ у соціальній сфері.

Скандинавська модель передбачає досить високий рівень бюд­жетної централізації ВВП — 50—60%. Відповідно вона характеризується розгалуженою державною соціальною сферою як у галузі освіти, так і охорони здоров’я. Вона створює клімат упевненості й соціальної врівноваженості. Однак така модель можлива тільки за умов, по-перше, високого рівня ВНП на душу населення, який забезпечує високий рівень і суспільного, і індивідуального споживання, і, по-друге, високого рівня культури та свідомості народу, відповідного ставлення до праці й поваги до державного сектора.

За послідовністю розподілу ВВП розрізняють : - фінансова модель ринкової економіки- ВВП розподіляється спочатку між тими хто зайнятий на його створенні, держава отримує свої доходи переважно на етапі перерозподілу. – фінансова модель адміністративної економіки: переважна частина ВВП централізується в руках держави відразу і виключається з розподільчих відносин.

Основний критерій вибору моделі— вплив на суспільство через установлення стимулів до праці й ефективного господарювання та забезпечення надійної системи соціальних гарантій.

Фінансово-кредитний механізм

Фінансова політика — комплекс дій і заходів, що здійснюються державою в межах наданих їй функцій та повноважень у сфері фінансової діяльності суб’єктів господарювання та фінансових інституцій, громадян і безпосередньо держави з метою вирішення певних завдань і досягнення поставлених цілей.

Реалізація фінансової політики здійснюється з допомогою фінансового механізму, який являє собою досить складну систему впливу на різні сторони фінансової діяльності окремих суб’єктів.

Фінансовий механізм — сукупність фінансових методів і форм, інструментів та важелів впливу на соціально-економічний розвиток суспільства.

Фінансове право являє собою сукупність юридичних норм, які регулюють фінансові відносини та фінансову діяльність у суспільстві.

Загалом його можна поділити на дві частини: законодавчі акти, що безпосередньо регулюють фінансові відносини, та закони з інших сфер діяльності, в яких виділяються фінансові засади їх функціонування.

Фінансові показники – це абсолютні величини, які характеризують формування чи використання фінансових ресурсів держави, результату господарської діяльності підприємницьких структур, рівень доходів населення.

Фінансові методи включають:

- фінансове планування – являє собою процес розроблення і затвердження фінансових планів як засобу збалансування фінансових потреб і можливостей. Фінансовий план того чи іншого суб’єкта відображає його фінансову діяльність, тобто про­цес формування доходів і здійснення витрат. Їх склад і структура, а також збалансованість визначаються завданнями, напрямами і методами реалізації фінансової політики.

- фінансове управління – це діяльність пов’язана з необхідністю втручання у розподільчі процеси з метою досягнення запланованих результатів

- фінансове регулювання – законодавчо визначена система впливу держави на фінансові процеси в суспільстві.

- фінансовий контроль – це діяльність спрямована на перевірку правильності розподілу і перерозподілу ВВП через відповідні фонди.

Фінансові важелі, стимули, санкції – це конкретні форми здійснення процесів розподілу і перерозподілу ВВП і НБ за допомогою яких можна впливати на інтереси суб’єктів господарювання з метою підвищення їх зацікавленості у досягненні певних результатів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]