Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_teoriya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
309.76 Кб
Скачать

Державні централізовані фінанси

Державні фінанси включають централізовані ланки — бюджет, фонди цільового призначення і державний кредит, державне страхування, а також децентралізовані — фінанси суб’єктів господарювання у державному секторі.

Фінансові відносини у сфері централізованих державних фінансів мають фондовий характер і поділяються на два напрями: мобілізація коштів державою та їх виділення. Мобілізація коштів здійснюється за допомогою податків, платежів, відрахувань, внесків і зборів, які надходять до бюджету, та фондів цільового призначення. Виділення коштів здійснюється у формі інвестицій, дотацій і субсидій, кредитів, кошторисного фінансування, держав­них пенсій і допомог, відшкодування витрат. Взаємовідносини з бюджетом та фондами цільового призначення регулюються на законодавчій основі.

Бюджет держави — це основний фонд грошових коштів і визначальна ланка державних фінансів. Він призначений для фінансового забезпечення виконання державою її функцій: управління суспільством, оборони країни, економічної та соціальної. Через бюджет регулюється діяльність усіх сфер і ланок фінансової системи, тобто з позицій управління фінансами це визначальна ланка, яка спрямовує в заданому напрямі розвиток суспільства.

Фонди цільового призначення являють собою централізацію коштів для вирішення конкретних завдань і проблем. Їх характерною ознакою є чітко визначені джерела формування і напрями використання. Створення таких фондів визначається конкретними потребами, тому їх склад досить різноманітний у різних країнах і в різні часи. Серед них виділяються такі, котрі мають стабільний характер, наприклад пенсійні фонди і фонди зайнятості, а також ті, що відбивають відносно тимчасові потреби.

Державний кредит відображає відносини, при яких держава виступає позичальником або гарантом за позичками юридичних осіб даної країни. Кредиторами можуть бути юридичні й фізичні особи даної та інших країн, уряди інших країн, міжнародні організації та фінансові інституції. Мобілізовані державою кошти спрямовуються на покриття бюджетного дефіциту або в окремий фонд, призначений для інвестицій при випуску цільових позик.

Державне страхування – це ек відн з приводу формування та використання резервних і страхових фондів для відшкодування збитків громадянам і госп структурам.

Державне страхування реалізується через ряд фондів:

- резервний фонд кабміну для фінансування витрат в нац. ек , соц.-культ та та інших заходів непередбачених в бюджеті

- державний фонд дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння ств із держ запасу дорогоц металів , дорогоц каміння, оперативного запасу золота, істор фонду дорогоц металів та доргоц каміння

- державний матеріальний резерв – ств для забезп потреб України в невідкладний період, надання держ підтримки окремим галузям, для надання гуманітарної допомоги

- страхові фонди ств за рахунок страх платежів і викор при настанні страх випадку для відшкодування збитків

Децентралізовані фінанси

Фінанси державного сектора економіки включають ті самі відносини, що й фінанси будь-якого суб’єкта господарювання, оскільки характер і напрями господарської і фінансової діяльності не залежать від форми власності. Водночас фінансові ресурси й отримані доходи цих підприємств належать державі, а їх фінансова діяльність регламентується державою як на підставі законів, так і у формі державного управління.

Розрізняють внутрішні і зовнішні фін відносини в залежності від суб’єктів цих відносин.

До зовнішніх належать:

- відн між п-вами і державою: сплата податків та відрахувань до фондів, асигнування з бюджету

- між п-вом та фін кредит установами: надання та погашення кредиту , сплата страх внесків та виплата відшкодувань, куп-прод цінних паперів.

- між п-вами здійснення розрахунків за товари, роботи, послуги

До внутрішніх належать:

- між п-вом та його засновниками:куп-прод акцій, виплата дивідендів, внесення коштів до стат фонду.

- між п-вом і його підрозділами: формування і використання ОЗ і оборотних активів

- всередині п-ва: розподіл прибутку, формування відповідних фондів, їх використання

- між п-вом і працівниками: нарах та виплата з/п

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]