Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма. Економіка і підприємництво.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Модуль і Підприємство в сучасній системі господарювання

Тема 1. Підприємство як суб‘єкт господарювання та об‘єкт ринкових відносин

Підприємство як статутний суб'єкт господарювання. Напрями його діяльності та права в галузі планування, управління ресурсами, розпорядження доходами і прибутками.

Підприємство як об'єкт купівлі-продажу. Вартість майна та вартість підприємства, методи їх визначення.

Елементи зовнішнього середовища функціонування підприємства: інфраструктура ринку, що обслуговує підприємство, її характеристика (торгово-посередницька, виробнича, фінансово-кредитна, науково-інформаційна та ін.). Організаційно-економічні умови функціонування підприємства. Поняття економічного суверенітету, самоокупності, рентабельності, самофінансування. Конкурентне ринкове середовище підприємства.

Поняття інтенсивності конкуренції. Методичні підходи до визначення інтенсивності конкуренції на базі ринкових часток підприємств-конкурентів. Поняття межі конкурентного ринку. Фактори, що впливають на визначення межі конкурентного ринку. Види конкурентних протиріч, визначення та класифікація конкурентів. Негативні та позитивні чинники наявності конкурентів на ринку. Конкурентна політика підприємства.

Економічні обмеження створення та діяльності підприємства. Механізм державного регулювання діяльності підприємстві Пряме державне регулювання діяльності підприємства та його механізм. Економічне регулювання та його важелі.

Класифікація підприємств та характеристика їх Економічні особливості різних видів підприємств.

Тема 2. Організаційно-правові форми підприємства

Найважливіші чинники, що визначають організаційно-правові форми підприємства як головного суб'єкта господарювання.

Класифікація суб'єктів господарювання за їх організаційно-правовими формами.

Підприємства та об'єднання – як форми організації господарської діяльності. Типи об‘єднань. Індивідуальне підприємство та господарські товариства сфери малого бізнесу. Переваги та недоліки малого бізнесу.

Види товариств залежно від прийнятої у статуті міри майнової відповідальності (просте, повне, командитне, товариство з обмеженою відповідальністю). Принципи, на основі яких будуються взаємовідносини між членами товариства.

Кооператив та орендні підприємства. Чинники формування майна кооперативу. Організаційні принципами кооперації.

Поняття орендного підприємства. Оренда як економічна категорія. Форми орендної плати: грошова, натуральна, грошово-натуральна.

Найперспективніша форма оренди - лізинг. Механізм цієї форми оренди. Переваги лізингу.

Картель та інші форми об'єднання підприємств. Типи картелів: внутрішні, експортні, імпортні, міжнародні. Трест, синдикат, консорціум, концерн, корпорація - як форми об'єднання суб'єктів господарювання. Холдинги та офшорні компанії. Типи холдингів. Чинники успіху підприємництва в офшорних зонах Пільги, які надає уряд країни компаніям, які створюються в офшорних зонах.

Тема 3. Матеріально-технічна база та виробнича потужність аграрного підприємства

Поняття і особливості матеріально-технічної бази аграрних підприємств. Складові матеріально-технічної бази. Речові і структурні особливості матеріально-технічної бази аграрних підприємств.

Науково-технічний прогрес – як визначальний фактор удосконалення матеріально-

технічної бази аграрних підприємств.

Енергетичні ресурси – найбільш активна частина матеріально-технічної бази аграрних підприємств. Показники, що визначають рівень забезпеченості аграрного підприємства енергетичними ресурсами. Динаміка забезпеченості енергетичними ресурсами сільськогосподарських підприємств України. Шляхи підвищення рівня забезпеченості аграрних підприємств енергетичними ресурсами.

Механізація і автоматизація сільськогосподарського виробництва - одна із складових частин матеріально-технічної бази. Стадії розвитку механізації сільськогосподарського виробництва.

Машинно-тракторний парк і ефективність його використання. Обґрунтування кількісного і якісного складу машинно-тракторного складу аграрного підприємства. Показники, що характеризують ефективність використання машинно-тракторного парку.

Суть та завдання матеріально-технічного забезпечення підприємства. Склад матеріальних ресурсів і їх характеристика. Зміст плану матеріально-технічного забезпечення. Збалансування розміру потреби в ресурсах і джерел її забезпечення. Планування матеріально-технічного забезпечення, його взаємозв'язок з фінансовими можливостями і стратегією розвитку підприємства.

Вибір раціональних видів господарських зв'язків та фактори, що їх обумовлюють. Оцінка ефективності довгострокових господарських зв'язків.

Система організації постачання матеріальних ресурсів, підходи до її здійснення. Поняття комплексного матеріально-технічного постачання ресурсів, умови його застосування та економічні переваги.

Планування потреби підприємства в матеріальних ресурсах за елементами: основні матеріали, допоміжні матеріали, комплектуючі, паливо і електроенергія, інструменти, тара та інше.