Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма. Економіка і підприємництво.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Орієнтована тематика практичних занять Модуль 1

Тема 1. Підприємство в умовах ринкової економіки

Мета заняття. Засвоєння студентами теоретичних положень теми та набуття ними практичних навичок аналізу та прогнозування галузевої структури народного господарства, обчислення темпів зростання, приросту, коефіцієнтів випередження темпів зростання для окремих галузей.

Завдання. На основі теоретичних положень розрахувати коефіцієнти випередження темпів зростання для галузі рослинництва аграрного підприємства.

Тема 2. Основні засоби та виробнича потужність аграрного підприємства

Мета. Засвоєння студентами теоретичних положень теми та набуття ними практичних навичок з вартісної оцінки основних фондів, обґрунтування доцільності капітального ремонту основних фондів, обчислення сум амортизації основних фондів; визначення показників стану, руху і віддачі основних фондів, обчислення виробничої потужності підприємства.

Завдання. На основі вихідних даних визначити вартість основних фондів аграрного підприємства та показники ефективності їх використання.

Тема 3. Оборотні засоби сільськогосподарського підприємства

Мета. Засвоєння студентами теоретичних положень теми та набуття ними практичних навичок розрахунку нормативів оборотних засобів підприємства, визначення показників оборотності оборотних засобів та їх впливу на кінцевий результат роботи підприємства.

Завдання. На основі вихідних даних розрахувати показники оборотності оборотних засобів та зробити висновки про їх вплив на результати діяльності підприємства.

Тема 4. Визначення потреби в капіталі, необхідному для початку підприємницької діяльності

Мета. Закріпити у студентів теоретичні знання та розвинути практичні навички щодо розрахунку величини стартового капіталу, необхідного для початку підприємницької діяльності, та визначення джерел його покриття.

Завдання. Користуючись вихідними даними розрахувати помісячний чистий прибуток від реалізації підприємницької ідеї, побудувати у масштабі графік потреби у капіталі у часі; визначити величину стартового капіталу, необхідного для початку бізнесу.

Тема 5. Інфраструктура сільськогосподарського підприємства

Мета. Засвоєння студентами теоретичних знань та набуття ними практичних навичок з питання виробничої структури та її значення в сучасних ринкових умовах. Усвідомлення студентами значення соціальної інфраструктури та соціальної діяльності підприємства.

Завдання. Використовуючи відповідні показники (підвищення продуктивності праці, поліпшення якості продукції, зниження собівартості одиниці с.-г. продукції та ін.) визначити економічну ефективність інфраструктури підприємства.

Тема 6. Місце менеджменту в сільськогосподарському виробництві

Мета. Ознайомлення студентів зі специфікою прояву ринкової економіки в сільському господарстві та її впливом на прийняття управлінських рішень.

Завдання. З’ясувати особливості цієї науки в аграрній галузі, які чинники мають безпосередній вплив на менеджмент.

Тема 7. Установчі документи агроформувань

Мета. Ознайомлення студентів з методикою розробки, структурою і змістом установчих документів.

Завдання. Самостійне ознайомлення з роллю, методикою і принципами розробки установчих документів; розроблення Установчого договору і Статуту для бажаного сільськогосподарського підприємства відповідної організаційно-правової форми господарювання.