Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма. Економіка і підприємництво.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
439.81 Кб
Скачать

Тема 13. Організаційно-правові документи, що регламентують діяльність структурних підрозділів і управлінського персоналу сільськогосподарського підприємства

Мета. Опрацювання методики розробки, структури і змісту документів організаційного регламентування.

Завдання. Самостійно ознайомитись з роллю, методикою і принципами розробки нормативно-правових документів: Положення про структурні підрозділи, посадовими інструкціями управлінського персоналу; розроблення «Положення» для цеха рослинництва та посадової інструкції керівника цеху рослинництва.

Тема 14. Використання методів менеджменту в практичній діяльності керівника сільськогосподарського підприємства

Мета. Закріпити теоретичні знання за темою семінару; набути вміння правильно використовувати економічні, адміністративні та соціально-психологічні методи менеджменту в практичній діяльності керівника сільськогосподарського підприємства; ознайомитися з методикою колективного прийняття рішень у формі «мозкової атаки».

Завдання. Ознайомлення студентів з методикою організації колективної творчості у прийнятті рішень, використовуючи спосіб «мозкової атаки». Обговорення підгрупами студентів запропонованих управлінських ситуацій; заслуховування звітів підгруп з обґрунтуванням прийнятих рішень; організація дискусії про правильність застосування відповідних до ситуації методів менеджменту; обрання під керівництвом викладача оптимального управлінського рішення.

Модуль 3

Тема 15. Оцінка економічної ефективності виробничих інвестицій

Мета. Засвоєння студентами теоретичних положень теми та набуття ними практичних навичок з визначення економічної сутності, класифікації та структури інвестицій. Ознайомлення з основними поняттями інвестиційної діяльності, її об‘єктами та суб‘єктами; оволодіння методикою проведення оцінки економічної ефективності виробничих інвестицій.

Завдання. На основі вивчення теоретичних положень, використовуючи вихідні дані оцінити інвестиційний проект; визначити дисконтова ну вартість грошових коштів за кожний рік, використовуючи певну відсоткову ставу.

Тема 16. Фінансові результати діяльності та рентабельність сільськогосподарського підприємства

Мета. Засвоєння студентами теоретичних положень теми та набуття ними практичних навичок визначення сум виручки та прибутку підприємства; порядку визначення фінансового результату діяльності підприємства; показників рентабельності підприємства та шляхів підвищення її рівня.

Завдання. . На основі вивчення теоретичних положень, використовуючи вихідні дані розрахувати суму виручки, величину одержаного прибутку та рентабельність виробництва сільськогосподарського підприємства.

Тема 17. Управління аграрним підприємством

Мета. Ознайомлення студентами з видами, методами та моделями управління підприємством. Засвоєння студентами теоретичних положень організаційної структури управління та набуття ними практичних навичок обчислення економічності апарату управління.

Завдання. Розробити раціональну виробничу структуру для с.-г. підприємства.