Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seminary History of P-Ideas DV 2011 BS.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
96.26 Кб
Скачать

Тема: Французькі просвітителі про політику. Питання до заняття:

  1. Французька політична теорія часів просвітництва в порівнянні з європейською політичною думкою часів Відродження.

  2. Взаємозв’язок між законом та суспільством в трудах Ш. Монтеск’є.

  3. Вчення Ш. Монтеск’є про форми правління та закони.

  4. Ж.-Ж. Руссо про владу та цивілізацію в контексті природно-правової теорії.

  5. Свобода та суспільний договір в працях Ж.-Ж. Руссо. Плебісцитна демократія.

Методичні вказівки:

  • Політична мисль Просвітництва як генеза Відродження та його переборення; Історизм в якості основної відмінної риси епохи Просвітництва; Ідеї прогресивного політичного розвитку, політико-правового розуму, природного права та суспільного договору; Сприйняття „людської природи” як стабільного та специфічного політичного фактору; Спроба наближення політичних вчень до точних наук; Специфічність методу Ш. Монтеск’є.

  • Поняття закон, та їх типологія в працях Ш. Монтеск’є; Сутність та значення природного права для формування та розвитку закону; Роль суспільства в формуванні та прогресі законів; Обмеженість законів природою людини, раціональним розумом та закономірностями взаємодії людей в суспільстві; природні закони що розповсюджуються на людину(страх, прагнення добувати собі їжу, потреба в іншій людині – прохання, як орієнтованість на іншу людину, прагнення жити в суспільстві); Закон як обмеження колективної дії; можливість та прагнення вести війни як ознака реалізованості природного права; Відсутність розподілу громадянськими та політичними законами; Закон як людський розум.

  • Сутність та класифікація форм правління за Ш. Монтеск’є; Сутність „законодавця” в творах Ш. Монтеск’є; „Мотиви” притаманні тим чи іншим формам правління; Роль географічних факторів та соціалізації в якості різноманітності форм правління в світі; Питання балансу в політичних системах та можливість його штучного створення; Різноманітність характеру закону в різних формах правлінь (закон як свавілля при деспотії і т.д.); Сутність явища „Дух нації”; Взаємозалежності між законом, політикою та іншими сферами життя суспільства.

  • Відчуження людини як результат цивілізації; відмова від раціоналізму Ш. Монтеск’є на користь емоційного оцінювання. Дух бунтарства; Раціональний та суперечливий егалітаризм Руссо; Право в якості окремої реальності, підґрунтя для свободи людини; Позитивне право в якості реалізації сили. Держави як стада. Право сили та влада і право.

  • Концепція „народу законодавця” в ролі єдиного суб’єкта права; Свобода особистості та свобода громадянина, рівність як основа свободи. Ідея народного суверенітету в працях Ж.-Ж. Руссо; Примушення силою до свободи; Моральна свобода як здатність виконувати свій обов’язок перед суспільством; Невід’ємність суверенітету у народу.

Література:

  1. Алексеев-Попов B.C. О социальных и политических идеях Руссо // Руссо Ж.-Ж. Трактаты. М., 1969.

  2. Валлон А. Педагогические и психологические идеи романа-трактата Ж.­ Ж.Руссо «Эмиль, или о воспитании» // Руссо Ж.-Ж. Педагогические со­чинения. В 2-х т. Т. 2. М., 1981.

  3. Вебер М. Протестантская этика и дух капитализма // Вебер М. Избран­ные произведения. М., 1990.

  4. Джибладзе Г.Н. Жан-Жак Руссо и его педагогическое наследие // Руссо Ж.-Ж. Педагогические сочинения. В 2-х т. Т. 1. М., 1981.

  5. Монтескье Ш. О духе законов // Монтескье Ш. Избр. произв. В 2-х т. Т. 2. М, 1960

  6. Монтескье Ш. Персидские письма. М., 1956.

  7. Рассел Б. История западной философии. Т. 1—2. М., 1993.

  8. Реале Док., Антисери Д. Западная философия от истоков до наших дней. Т. 2. Средневековье. СПб., 1994.

  9. Руссо Ж.-Ж. Об Общественном договоре, или Принципы политиче­ского права // Руссо Ж.-Ж. Трактаты. М., 1969.

Семінар №4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]