Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№42,№22,№23,№24.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
64 Кб
Скачать

23. Матеріали для зведення стін

Дуже часто для будівництва стін застосовують такі види матеріалів:

дерево (колода, брус);

газобетон або пінобетон;

цегла.

Сучасний рівень розвитку технологій дозволяє застосовувати нові матеріали для стін. Ці матеріали часто не тільки не поступаються «старим», а й перевершують їх по якісних характеристиках. Кожен матеріал має свої переваги і недоліки, але є деякі правила при виборі матеріалів. Для початку дотримуються правило однорідності. Це означає, що стіни мають бути зведені з одного матеріалу. Але, наприклад можна поєднувати полегшений бетон і цегла. Інше правило — відстань між головними стінами не повинна перевищувати 4 м для конструкцій з дерева і 7 м при перекритті із залізобетону.

Сьогодні особливо популярними матеріалами для будівництва стін є пористі бетони, одним з яких є пінобетон. Пінобетон отримав свою назву завдяки спеціальній піні, яка додається в цемент. Цей матеріал всередині складається з рівномірно розташованих осередків і пір, які додатково покращують фізичні та механічні властивості матеріалу. Це звичайний бетон, але спінений. Оскільки щільність цього матеріалу набагато менше, то його маса також зменшується. Саме ця особливість даного бетону дозволила назвати його «легким» матеріалом. Пінобетон проводиться різної щільності. Пінобетон і піноблоки з найменшою щільністю використовуються для утеплення, але не для будівництва головних стін. Зазвичай для створення стін використовуються піноблоки щільністю близько 400-500 кг / куб. м — до 3 поверхів. Для висотних будинків застосовують дуже щільний пінобетон — щільністю до 700 кг / куб. м. Головне правило — враховувати, що, чим вище щільність пінобетону, тим нижче його теплоізоляційні характеристики. З пінобетону не рекомендують також будувати фундамент, оскільки це дуже легкий матеріал для таких конструкцій. Теплоізолююча здатність пінобетону в 3-3,5 рази вище, ніж у звичайного цегли. Він дуже міцний і легкий. Це дозволяє знизити витрати на його транспортування. Завдяки своїй пористій структурі, піноблоки мають резервним об'ємом для води при замерзанні, а це забезпечує прекрасну морозостійкість матеріалу. Також пінобетон володіє високим рівнем вогнестійкості і витримує вогонь до 7 годин. Піноблоки не піддаються розкладанню або старіння. Перевагами даного матеріалу є також простота у поводженні з ним, наприклад, пінобетон легко свердлити, пиляти і гвоздить.

Газобетонні стінові блоки ідеально підходять як матеріал для будівництва 2-х і 3-х поверхових котеджів і застосовуються в будівництві нових монолітно-каркасних будинків. Газобетон і газосилікату — це екологічно чисті матеріали (неорганічні і пористі). Вони містять до 80% повітряних пір замкнутого типу. Завдяки цим порам забезпечується нормальна тепло-і звукоізоляція. Ці матеріали легше, ніж дерево, а також володіють додатковими захисними властивостями. Вже з 1924 року спеціальний спінений бетон почали застосовувати у великому будівництві. З 30-х років 19 століття багато будівельників Німеччини, Швейцарії, Швеції та багатьох інших країн використовували цей матеріал в будівництві будинків. Це пояснюється перевагами нового матеріалу — він добре утримує тепло, екологічно чистий, міцний, добре піддається обробці, не має обмежень у використанні, не дає усадки, а також довгий час буде зберігати свої початкові характеристики.

Газобетон являє собою камінь штучного походження. Його виготовляють таким чином: цемент замішують з водою, додають пісок з кварцу, вапно дрібного калібру, і гіпсовий камінь. В самому кінці додають «пудру» з алюмінію. У теплій камері, з високим рівнем вологості, розчин поступово піднімається і перетворюється в газобетонну плиту. Цю плиту розрізають на окремі блоки. Після цього блоки відправляють в піч і піддають дії пари при температурі близько 2000С і тиску від 8 до 12 атмосфер.

Необхідно підвести підсумки, які допоможуть вам визначитися у правильному виборі матеріалів для будівництва: стіни з цегли будуть найміцнішими, з бруса найбільш екологічними, але пожежонебезпечними, більш теплими будуть стіни з блоків, крім цього газобетонні або піноблоки це більш дешевий матеріал , ніж цеглина або дерево. Витрати на будівництво блочних стін набагато нижча, тому що не пред'являють високих вимог до професіоналізму будівельників і створюють відчутну економію ще на етапі закладки фундаменту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]