Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vigovska_KKZ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
683.01 Кб
Скачать

2. Вкажіть до якого виду розумової праці відноситься праця управлінців державних адміністрацій.

Управлінська праця – це нервово-емоційна; розумова праця, що потребує нервового напруження; творча розумова праця.

Управлінська праця відноситься до найбільш складних видів людської діяльності, і її оцінка не завжди може бути зроблена прямим шляхом через відсутність формалізованих результатів, кількісної оцінки окремих видів виконуваної роботи.

Діяльність управлінця, як і будь-яка інша розумова праця, потребує зосередження уваги при сприйнятті, аналізі, переробці та оцінці інформації. За даними різних досліджень, шум підвищеної інтенсивності значно знижує продуктивність праці.

Нервово-емоційна праця управлінців характеризується нервовим та емоційним напруженням. Нервове напруження характеризується ступенем активізації певних нервових структур.

Дослідження з НОП свідчать, що співробітник сфери управління стомлюється також від неправильної робочої пози. Важливою вимогою продуктивної діяльності управлінського персоналу, працюючого з людьми, є надання їм окремих службових кабінетів відповідних розмірів. При цьому потрібно пам'ятати, що результат управлінської праці виражається не тільки економічним, але і соціальним ефектом.

Хоча управлінська праця належить до продуктивної, але вона безпосередньо не створює певних матеріальних цінностей і бере участь у процесі виробництва опосередковано, забезпечуючи своєчасне і якісне виконання технологічний операцій.

Тому правомірно визначати вплив певних змін в управлінні на кінцеві результати виробничо-фінансової діяльності підприємств. Тільки працю обмеженої кількості працівників у сфері управління можна оцінити за безпосередніми результатами їх роботи (облікові працівники, друкарки тощо).

3. Дайте характеристику першої допомоги при ураженні електричним струмом.

Електротравма — це ураження, що виникає під дією електричного струму чи блискавки — розряду атмосферної електрики. Перша медична допомога – це комплекс заходів, спрямованих на відновлення, збереження здоров'я потерпілих, здійснюваних немедичними працівниками або самим потерпілим. Найважливіше положення надання першої допомоги — її терміновість. Послідовність надання першої допомоги: усунути вплив на організм ушкоджуючих факторів, котрі загрожують здоров'ю та життю потерпілих, оцінити стан потерпілого; визначити характер та важкість травми, найбільшу загрозу для життя потерпілого і послідовність заходів щодо його рятування; виконати необхідні заходи з рятування потерпілих в послідовності терміновості (відновити прохідність дихальних шляхів, здійснити штучне дихання, провести зовнішній масаж серця); підтримати основні життєві функції потерпілого до прибуття швидкої; викликати швидку медичну допомогу або вжити заходів щодо транспортування потерпілого до найближчого лікувального закладу. У всіх випадках той, хто надає допомогу, не має доторкатися до потерпілого без належних запобіжних заходів. Для звільнення потерпілого від струмоведучих частин або провода напругою до 1000 В слід скористатись канатом, палицею, дошкою або будь-яким сухим предметом, що не проводить струм. Якщо струм проходить в землю через потерпілого, то простіше перервати струм, відокремивши потерпілого від землі. Для звільнення потерпілого від напруги понад 1000 В слід одягнути діелектричні рукавиці та боти і діяти штангою або ізольованими кліщами, розрахованими на відповідну напругу. У всіх випадках ураження струмом необхідно обов'язково викликати лікаря незалежно від стану потерпілого. Якщо потерпілий при свідомості та стійке дихання і є пульсом, але до цього втрачав свідомість, його слід покласти на підстилку з одягу, розстебнути одяг, котрий затруднює дихання, забезпечити приплив свіжого повітря, розтерти і зігріти тіло та забезпечити повний спокій, дати понюхати нашатирний спирт, сполоснути обличчя холодною водою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]