Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСІ ВІДПОВІДІ Dimka.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
685.21 Кб
Скачать
  1. Супервізор ний режим функціонування асктп.

Функція АСКТП може реалізуватись в супервізорному режимі – в цьому режимі АСУ забезпечені оптимізацією завдань локального регулятора, які забезпечують управління технологічним процесом.

  1. Режим прямого цифрового функціонування асктп.

Функція АСКТП може реалізуватись в режимі прямого цифрового функціонування – прямо сигнал керування подається на виконавчий пристрій. Сигнал, управління, що формується керуючим обчислювальним пристроєм передається прямо на виконавчий пристрій і передається прямо на виконавчий пристрій і регулюючий орган.

  1. Методика програмування мікропроцесорних систем.

Мікропроцесорні системи відносяться до класу цифрових систем, тому методологія їх проектування відповідає методології проектування цифрових систем при спільній розробці апаратних і програмних засобів. Етапи проектування мікропроцесорних систем показані на мал. 1.13. На першому етапі проектування — системному — розв’язуються загальносистемні задачі розробки цифрових систем. Відповідно до функціонального призначення проектованої системи визначають її склад і структуру зв'язків із зовнішнім середовищем. Відповідно до технічного завдання розраховують характеристики представлення, зберігання і передачі оброблюваної інформації, тобто способи кодування і розрядність вхідних і вихідних даних, швидкісні характеристики обміну даними, протоколи обміну, тимчасові характеристики інформаційних і керуючих сигналів, характеристики захисту від помилок. Потім для кожної функції обробки і керування розробляють математичні методи перетворення інформації і визначають кількісні характеристики обробки даних. Формулюють вимоги до елементної бази, до її розрядності, швидкодії, об’ємів зберігаємої інформації, енергетичних і масогабаритних параметрів. Вибирають стандартні зовнішні пристрої і формулюють вимоги до нестандартних зовнішніх пристроїв. Конкретний перелік розв'язуваних задач залежить від області застосування проектованої системи, а їх результати багато в чому визначаються досвідом і інтуїцією розроблювача-фахівця в області використання системи.Другий етап проектування — вибір елементної бази і розробкаархітектури мікропроцесорної системи. При цьому враховують вимоги, сформульовані на системному етапі — розрядність, швидкодія, об’єм пам'яті, клас розв'язуваних задач, потужність, що споживається та ін. Однак не меншважливе значення мають досвід розроблювачів, наявність засобів розробкимікропроцесорних системТретій етап проектування — розробка і відладка апаратних засобів іпрограмного забезпечення проектованої мікропроцесорної системи. Принеобхідності розробляють нестандартні засоби відладки, зовнішні пристрої ідіагностичні програми відладки. Усі зазначені види робіт можна виконуватипаралельно. Апаратні засоби мікропроцесорної системи проектують наоснові архітектури, розробленої на попередньому етапі, відповідно дотехнічного завдання. Четвертий етап проектування МПС — комплексна відладка завершуєпроцес розробки мікропроцесорної системи. На цьому етапі перевіряютьфункціонування розробленої системи в реальному часі і в умовах, близькихдо реального. Для цієї мети використовують випробувальну і вимірювальнуапаратуру, зокрема, спеціалізовані тестери, інженерні пульти керування й ін. Найбільш довершеними і перспективними є програмувальні відладочнісистеми з можливостями імітації вхідних сигналів, суміщення з розробленоюсистемою, інтерпретації результатів. Такі системи можна реалізувати у видіспеціалізованих мікро-ЕОМ чи відладки у складі АРМ.

Асемблер (assembler) — система програмування, яка включає мову асемблера та транслятор з цієї мови. Асемблер є мовою програмування низького рівня. Чим нижчий рівень мови програмування, тим ближча специфіка роботи програми до самого процесора, для якого вона й була написана. Вважається, що мови низького рівня складніші й потребують більш вузької спеціалізації програміста, оскільки програма написана на асемблері для одного типу процесорів виявиться не завжди придатною для роботи з іншими процесорами. З іншого боку програми написані на асемблері компактні та швидкі, що теж є немаловажливим.