Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гідрологія.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
44.59 Кб
Скачать

Розрахунок норми річного стоку при наявності даних спостережень

Розрахунок річного стоку заданої забезпеченості

  1. Розрахунок норми річного стоку при наявності даних спостережень

Однією з найважливіших гідрологічних характеристик, яку враховують при проектуванні гідротехнічних споруд, водосховищ, водопостачання, осушувальних і зрошувальних систем, є норма річного стоку, яка визначає потенційні водні ресурси даного району або басейну.

Нормою річного стоку називають середню величину річного стоку за багаторічний період, який включає в себе не менше двох повних циклів водності при відносно незмінних фізико-географічних умовах та рівневі господарської діяльності в басейні.

Аналіз ряду даних на циклічність здійснюють за допомогою різницевих інтегральних кривих, які є послідовною сумою відхилень модульних коефіцієнтів від середнього значення, що дорівнює одиниці [3].

Якщо тривалість спостережень за стоком перевищує 50-60 років, то аналіз на циклічність не проводять, а включають весь період спостережень.

При наявності матеріалів спостережені, за стоком, норму річного стоку визначають як середню арефметичну величину річного стоку

, (1)

де Qo - середня багаторічна витрата води; Qi - середньорічні витрати води за окремі роки; п - кількість років спостереження за стоком.

Розраховану величину Q0 річного стоку приймають за норму тоді, коли відносна середня похибка її обчислення не перевищує 10%. Якщо відносна середня похибка більша 10% то розрахунок Q0 ведемо як при короткому ряді спостережень.

Відносну середню похибку обчислюють за формулою

, (2)

де CV - коефіцієнт варіації стоку,

Коефіцієнт варіації СV та асиметрії CS річного стоку визначають або методом моментів (при CV < 0,5), або методом найбільшої правдоподібності (при CV > 0,5).

Метод найбільшої правдоподібності

Розрахунковий коефіцієнт варіації СV і коефіцієнт асиметрії CS для трипараметричного гама-розподілу методом найбільшої правдоподібності визначається за номограмами в залежності від статистик λ2 і λ3, котрі обчислюються за формулами

, (3)

, (4)

В наведених формулах К, - модульний коефіцієнт, що визначається за співвідношенням

, (5)

де Qi - щорічні значення річних витрат води; Q0 - середнє арифметичне значення річних витрат води за п років.

Оцінка точності розрахунку коефіцієнта варіації методом найбільшої правдоподібності здійснюється за формулою

, (6)

де - відносна середньоквадратична похибка.

Тривалість ряду вважають достатньою, якщо не перевищує 10%.

Метод моментів

Статистичні параметри Cv і Cs - кожного значення в даному випадку розраховуються за формулами

; (7)

; (8)

де Cv і Cs - зміщені коефіцієнти варіації і асиметрії; а1 ... а6; b1 ... b6 - коефіцієнти, які визначають за обов'язковими додатками 2 і 3 "СНиП 2.01.14-83" і залежать від співвідношення між коефіцієнтами асиметрії та варіації і коефіцієнта автокореляції між суміжними членами ряду.

Для рядів із незначною мінливістю річного стоку, а також зміщені коефіцієнти варіації і асиметрії обчислюються за формулами

, при ; (9)

, при ; (10)

, (11)

Оцінка точності обчислення СV і Cs в цьому випадку здійснюється за формулами

, (12)

(13)