Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСІ ВІДПОВІДІ Dimka.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
685.21 Кб
Скачать
  1. .

  2. .

  3. Функціональні можливості scada-систем

  • Модульная структура - от 128 до 64000х16 I/O. Количество тегов неограничено;

  • 0.001 с - минимальный цикл системы;

  • открытый формат драйвера для связи с любым УСО.

  • Открытость для программирования (Visual Basic, Visual C++ и т.д.);

  • Разработка распределенной АСУТП как единого проекта;

  • Cредства сквозного программирования АСУТП верхнего (АРМ) и нижнего (ПЛК) уровня;

  • Встроенные библиотека из более чем 150 алгоритмов обработки данных и управления в т.ч. фильтрация, PID, PDD, нечеткое, адаптивное, позиционное регулирование, ШИМ, управление устройствами (клапан, задвижка, привод и т.д.), статистические функции и произвольные алгоритмы;

  • Автоматическое горячее резервирование;

  • Поддержка единого сетевого времени;

  • Средства программирования контроллеров и АРМ на основе международного стандарта IEC 61131-3;

  • Более 200 типов форм графического отображения информации в т.ч. тренды, мультипликация на основе растровых и векторных изображений, ActiveX;

  • Просмотр архивной информации в реальном времени в т.ч. в виде трендов и таблиц;

  • Сеть на основе Netbios, NetBEUI, IPX/SPX, TCP/IP;

  • обмен с независимыми приложениями с использованием OPC client/server, DDE/NetDDE client/server, SQL/ODBC, DCOM;

  • Автоматическое резервирование архивов и автовосстановление после сбоя;

  • Мониторинг и управление через Internet;

  • Полностью русифицирована;

  • Техническая поддержка на русском языке;

    19. Призначення редактора бази каналів

    Редактор бази каналів призначений для створення математичної основи системи керування: описуються конфігурації всіх робочих станцій, контролерів і УСО, використовуваних у системі керування, набудовуються інформаційні потоки між ними. Тут же описуються вхідні і вихідні сигнали і їхній зв'язок із пристроями збору даних і керування. У цьому редакторі задаються періоди чи опитування формування сигналів, набудовуються закони первинної обробки і керування, технологічні границі, структура математичної обробки даних. Тут установлюється, які дані, і при яких умовах зберігати в різних архівах, набудовується мережний обмін, описуються задачі керування архівами, документуванням, корекції тимчасових характеристик системи керування, а також зважуються деякі інші задачі.

    1. Призначення редактора представлення даних.

    У цьому редакторі розробляється графічна частина проекту системи керування. При цьому створюється статичний малюнок технологічного об'єкта, а потім поверх нього розміщаються динамічні форми відображення і керування. Серед цих форм присутні такі, як графіки, гістограми, кнопки, області введення значень і переходу до інших графічних фрагментів і т.д.Графічні бази вузлів проекту, створені в редакторі представлення даних, зберігаються у файлах з розширенням dbg. Їхнє збереження здійснюється у відповідній директорії проектів. Редактор представлення даних має наступні основні інструменти для створення і редагування графічних інтерфейсів: робоча область; навігатор проекту; настройка атрибутів графічних елементів; головне меню; панель інструментів. У робочу область редактора представлення даних виводяться графічні екрани, що редагуються, і об'єкти. При цьому кожний з них розміщається в окремому вікні. Редактор є багатовіконним. Тому ніяких обмежень на одночасно відкриті вікна редагування не накладається. Основним засобом керування створенням і редагуванням графічних екранів чи бібліотек об'єктів є Навігатор проекту. У стандартному режимі редагування він розташовується в лівому верхньому куті головного вікна редактора .Навігатор проекту має два бланки. Перший з них Екрани призначений для роботи з графічними базами вузлів проекту, а другий Об'єкти – для роботи з бібліотеками графічних об'єктів. Кожен графічний елемент має свій набір атрибутів. Настроювання цих атрибутів здійснюється в спеціальному діалозі редактора представлення даних. Кількість інструментів цього діалогу міняється в залежності від розташовуваного графічного елемента, що редагується. Головне меню редактора представлення даних містить наступні розділи: проект; правка; сервіс; вигляд; вікна; допомога.Редактор представлення даних має наступні чотири інструментальні панелі: системна панель; панель статичних елементів; панель форм відображення; панель редактування.

    1. Структура проекту АСКТП в Трейс Моуд (ТМ).

      Структура проекта описывается и редактируется в редакторе базы каналов и сохраняется в файле конфигурации проекта. Он имеет расширение ctm и записывается в директорию ТРЕЙС МОУД. Все компоненты проекта хранятся в отдельных файлах в поддиректории с тем же именем, что у файла конфигурации проекта. После загрузки проекта в редактор базы каналов на экран выводится окно редактирования структуры проекта. В рабочем поле этого окна выводятся изображения узлов, входящих в проект (рабочие станции и контроллеры). Чтобы перейти к редактированию базы каналов любого узла проекта, следует дважды нажать ЛК на его графическом идентификаторе.Проект ТРЕЙС МОУД включает в себя программное обеспечение всех входящих в него узлов, которые могут быть связаны между собой по локальной сети, по последовательным интерфейсам, по коммутируемым линиям или по радиоканалу. Проект размещается на каждом узле, при этом наименование поддиректорий его размещения на разных узлах должно быть одним и тем же. Не используемое на узле программное обеспечение может быть удалено из проекта, размещенного на этом узле (например, базы каналов и графические базы других узлов).