Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОДУЛЬ 3.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
336.38 Кб
Скачать

12.3. Дати характеристику параметрам, які впливають на хід технологічного процессу.

Параметри, які впливають на хід технологічного процесу. На хід технологічного процесу впливають початкові параметри, збурення та керувальні параметри.

Початковими параметрами є склад сировини, необхідної для виготовлення продукції, її кількість тощо. Збуреннями можуть бути домішки, які містяться в сировині, вологість порошку тощо. Їх значення випадково змінюється з часом.

Керувальні параметри, до яких належить величина струму, температура, тиск тощо.

До вихідних параметрів належать кількість проміжної чи готової продукції, побічної продукції, якщо вона є, відходів, міцність зчеплення, пористість тощо. Вони визначаються станом технологічного процесу, який залежить від вхідних і керувальних параметрів та збурень.

Значення вихідних параметрів, до яких належить кількість проміжної чи готової продукції, її склад тощо, залежать саме від вхідних.

12.4 Яким чином за допомогою математичної моделі можна прогнозувати поведінку технологічного процесу.

такий вигляд має математична модель складного технологічного процесу .

Знаючи початкові параметри (Х), параметри збурення (Z), та керувальні параметри (К) можемо знайти, відповідно, вихідні параметри Y (функцію відклику). Тобто визначившись зі складом сировини, кількістю, дисперсністю частинок, технологічними параметрами процесу (величина струму, температура, тиск …), а також врахувавши вплив домішок, які містяться в сировині, вологість порошку та ін., можемо знайти залежність всіх цих факторів на кінцевий результат. Якщо наша мета визначити якою буде продуктивність, міцність чи пористість продукції, технологічного процесу, то за допомогою математичної моделі (систем формул та нерівностей) можемо отримати кінцевий вплив факторів на результат. Проаналізувавши кінцеві формули математичної моделі можемо дізнатися, наприклад, що склад сировини буде в більшій мірі впливати на міцність зчеплення, чим дисперсність. Тому що один фактор може мати суттєвий вплив на результат, а іншим можна знехтувати. Отже, знаючи математичну модель тех..процесу , та як кожен параметр впливає на хід , можемо надалі прогнозувати поведінку цього процесу.

12.5 Яким чином обирають метод оптимізації для конкретного технологічного процесу.

Серед відомих методів оптимізації технологічних процесів найчастіше використовують методи математичного програмування (лінійного, нелінійного та динамічного), методи градієнтів, статистичні методи.)

Установлюючи оптимальні режими газотермічного напилювання покриттів, застосовують метод математичного планування експериментів.

Наприклад, за допомогою лінійного програмування визначають оптимальний склад шихти, потрібної для виготовлення відливків певної якості за мінімальної собівартості складників шихти. Цей самий метод застосовують також для визначення оптимальної кількості виробів, виготовлених на різальних верстатах, для того щоб прибуток від реалізації був максимальним.

За допомогою нелінійного програмування вибирають оптимальний маршрут перевезення будівельних матеріалів зі складу, який знаходиться на околиц іміста, на будівельний майданчик. При цьому враховують профіль і характер покриття дороги, амортизацію автомобіля, витрату палива, правила дорожнього руху тощо.

Щоб вибрати метод оптимізації, який найкраще підходить для конкретного технологічного процесу, треба знати природу процесу (детермінований чистохастичний (відгрецьк. – випадковий, імовірний), характер моделі (графік, рисунок, формула тощо) та мати про нього певну інформацію.