Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІДПОВІДІ_ПО_ТЕМАМ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
375.3 Кб
Скачать

3) Характеристика обліково – операційної роботи в банку

Особливості, притаманні банківському обліку, - відображення банківських операцій обліку в день їх здійснення, щоденний баланс, повна комп‘ютеризація бухгалтерського обліку - визначають специфіку організації бухгалтерської роботи.

Бухгалтерська робота в банках в залежності від її змісту поділяється на операційну та облікову.

Операційна робота полягає в обслуговуванні клієнтів і перевірці та обробці документів, що є підставою для проведення і відображення операції за бухгалтерськими рахунками. Вона передбачає наступні етапи:

- перевірка законності операції (чи відповідає операція статутній діяльності клієнта, банку та чинному законодавству);

- перевірка правильності оформлення документа;

- перевірка правильності відображення бухгалтерської проводки і підготовка документа для його проведення за бухгалтерським обліком;

- перевірка можливості здійснення операції (перевіряється наявність грошей на рахунку та ін);

- передача документа для комп‘ютерної обробки.

Для забезпечення виконання своїх функцій та досягнення стратегічних та тактичних цілей комерційні банки здійснюють відповідні операції, постійно намагаючись збільшувати їх кількість та підвищувати їх якість. На сьогодні їх основна маса українських банків спроможна якісно виконувати не більше 40 - 50 видів операцій та послуг.

  1. Банківська документація. Її види.

Усі банківські операції документально підтверджуються. Документи, які засвідчують операції, називають первинними.

Сукупність документів, на підставі яких банки здійснюють бухгалтерський облік та контроль, становить банківську документацію.

Банківський документ - письмове розпорядження господарської організації чи банку, що містить необхідну і достатню інформацію для здійснення банківських операцій, підтверджує їх законність і служить основою для відображення операцій у бухгалтерському обліку.

Форми документів та порядок їх застосування визначаються окремими нормативно-правовими актами Національного банку України.

Банківські документи класифікують за такими ознаками:

Документи мають бути складені під час здійснення операції, а якщо це неможливо – безпосередньо після її закінчення. Вони можуть складатися як на паперових носіях, так і в електронному вигляді й повинні мати такі обов'язкові реквізити:

Обов'язковими реквізитами банківських документів є:

  • назва документа;

  • номер та дата складання документа;

  • назва підприємства (банку), від імені якого складено документ;

  • назва одержувача коштів;

  • зміст операції;

  • сума операцій (цифрами та прописом);

  • номери рахунків за дебетом і кредитом;

  • назви банків (одержувача та платника коштів), їхні номери за МФО;

  • підписи осіб, відповідальних за здійснення операцій та відтиск печатки юридичної особи.

Внесення виправлень до первинних документів не допускається, крім випадків, встановлених нормативно-правовими актами Національного банку України.

Кількість примірників грошово-розрахункових документів, що подають до банку клієнти, і тих, що їх банк оформляє самостійно, повинна бути достатньою для відображення операцій за всіма особовими рахунками, а також для додатків до витягів із особових рахунків.

Банки самостійно визначають порядок формування і зберігання первинних документів, облікових регістрів і звітів, забезпечують їх сувору схоронність.