Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техн_безпеки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
108.03 Кб
Скачать

Сигнально-попереджуючі пристрої і фарбування обладнання.

Для попередження про небезпеку як сигнальні елементи, застосовують знакові, світлові і кольорові сигнали. Сигнальні пристрої встановлюються а зонах ви­димості і слухового відчуття обслуговуючого персоналу. Сигнали небезпеки по­винні чітко сприйматися у виробничій обстановці.

Нормативами визначаються основні і допоміжні сигнальні кольори. Основ­ними сигнальними кольорами є червоний - забороняючий, засвідчуючий про без­посередню небезпеку, жовтий - зосереджуючий увагу і застерігаючий про мож­ливу небезпеку, і зелений - позначаючий безпеку.

Допоміжними сигнальними кольорами прийняті оранжевий, синій, чорний. Вони призначені для виробничо інформаційного посилення контрасту ос­новних чи забороняючих кольорів і для попереджуючих надписів, що виконані основним сигнальним кольорам.

Сигнальні кольори наносяться на технологічне підйомно-транспортне обладнання, трубопроводи, елементи будівельних конструкцій та інші споруди.

Сигнально-попереджувальне фарбування (жовтими і чорними смугами) наноситься на елементи будівельних конструкцій і міжцехового транспорту. Так, жовто-чорною смугою позначаються низькі балки, виступи і перепади у площині підлоги, краї люків і колодязів, кабіни і перила кранів, вантажні крюки, бічні поверхні електрокарів, навантажувачів, візків, стріл автокранів тощо.

Огородження небезпечних зон із зовнішньої сторони фарбують в жовтий колір з внутрішньої - в червоний.

Двері аварійних і рятувальних виходів для евакуації людей, пунктів швид­кої допомоги, аптечки і місця зберігання спеціальних засобів фарбуються в зеле­ний сигнальний колір.

Габарити проїздів, проходи і робочі місця на підлозі виробничих примі­щень позначаються смугою чи штриховими лініями білого чи жовтого кольору.

Вимоги до технологічних трубопроводів

  • Трубопроводи у відповідності з ГОСТ 14202-69 з метою захисту від зовнішньої корозії та позначення роду середовищ, що транспортуються, повинні бути пофарбовані в такі кольори: трубопроводи для транспортування води - зелений; трубопроводи для транспортування пари - червоний; трубопроводи для транопортування повітря - синій; трубопроводи для транспортування газів - жовтий; трубопроводи для транспортування кислот - оранжевий; трубопроводи для транспортування лугів - фіолетовий; трубопроводи для транспортування органічних рідин - коричневий; трубопроводи для транспортування решти речовин - сірий. На поверхні трубопроводів, якими транспортуються найнебезпечніші речовини, повинні бути нанесені фарбою попереджувальні кільця: червоного кольору - для легкозаймистих та інших вибухопожежонебезпечних речовин; жовтого кольору - для отруйних та токсичних речовин.

Роботи усередині ємності

  • Для проведення робіт усередині ємності повинна призначатись бригада у складі не менше 3-х чоловік (працюючий, дублер і спостерігач). Перебування усередині ємності дозволяється, як правило, одній людині. При необхідності перебування в ємності більшої кількості працюючих повинні бути опрацьовані, внесені в наряд-допуск і додатково здійснені заходи безпеки, що передбачають збільшення кількості спостерігаючих (не менше одного спостерігача на одного працюючого в ємності), порядок входу і евакуації працюючих, порядок розміщення шлангів, забірних патрубків протигазів, сигнально-рятувальних мотузків, наявність засобів зв'язку і сигналізації на місці проведення робіт тощо.

  • Роботи усередині ємності повинні виконуватись при температурі в ній не вище 30ºС. При необхідності ви конання робіт при більш високій температурі повинні бути розроблені додаткові заходи безпеки (безперервне обдування свіжим повітрям, застосування теплоізолюючих костюмів і взуття, часті перерви в роботі тощо); виконувати внутрішні роботи при температурі 50ºС і вище не допускається.

  • До початку робіт усередині ємності особи, відповідальні за проведення технологічного процесу на даній дільниці і за ведення ремонтних робіт, зобов'язані забезпечити: а) повне звільнення ємності від продуктів; б) надійне від'єднання ємності від водяних, парових, продуктових і інших трубопроводів шляхом закриття вентилів, засувок або кранів і встановлення на трубопроводах заглушок з вибитими на їх хвостовиках, що виходять назовні, і порядковими номерами і наведенням тиску, на яке вони розраховані; в) вивішування на запірній і пусковій арматурі підвідних трубопроводів табличок з попереджувальним написом „Не відкривати! Працюють люди!”; г) відкриття верхнього та нижнього люків для попереднього провітрювання, а також на весь час роботи; д) проведення лабораторного аналізу повітряного середовища усередині ємкості з відбором проб у верхній зоні на відстані не менше 1 м від нижнього люка і в нижній на відстані не більше 0.2 м від днища; є) наявність і справність інвентарю, а для роботи в ємностях та інших небезпечних місцях, де може створюватися вибухопожежонебезпечне середовище, також заходів, які виключають іскроутворення при проведенні ремонтних робіт і очищенні устаткування; ж) наявність і справність переносних електросвітильників-напругою 12 В відповідного виконання; з) наявність і справність спецодягу, спецвзуття, захисних та запобіжних засобів, у тому числі киснево-ізолюючого апарату, шлангового протигазу, запобіжного поясу, сигнально-рятівної линви, що мають бирки з позначенням номера і дати випробування; и) наявність плакату з написом „Ремонт - працюють люди!”.

  • Всі ємкості і трубопроводи після звільнення їх від продукту необхідно пропарити насиченою парою під тиском не більше 0.05 МПа (0.5 кгс/см2) для видалення парів мазуту, бензину та інших горючих рідин, а також двоокису вуглецю, промити водою і провітрити, при необхідності - продути інертним газом. Підвід інертного газу повинен здійснюватись стаціонарно з встановленням запірного вентиля та зворотного клапану.

  • Тривалість одноразового перебування працюючого в протигазі не повинна перевищувати 15 хвилин з наступним відпочинком на чистому повітрі не менше 15 хвилин.

  • При роботі усередині ємності повинні застосовуватись лише безпечні світильники та прилади з джерелом живлення напругою не вище 12 В.

Вимоги до головних елементів конструкції

  • Устаткування, що виділяє тепло, повинне бути теплоізольоване таким чином, щоб температура зовнішніх поверхонь не перевищувала 45ºС; застосування горючих теплоізоляційних матеріалів не допускається; устаткування з примусовим охолодженням повинне мати блокувальний пристрій, який виключає його пуск при відсутності холодоагенту.

  • Устаткування або частини його, що є джерелами виділення вологи, газів та пилу, повинне бути у конструктивному відношенні укритим та герметизованим; герметичність у місцях введення в апаратуру та машини і виведення з них рухомих деталей, обертових валів тощо повинна забезпечуватись при допомозі ущільнювачів. В разі недостатньої герметизації устаткування повинне мати вбудовані місцеві відсмоктувачі або пристрої для уловлювання та видалення шкідливих речовин з очищенням повітря, і до викидається до атмосфери. За можливості ці процеси повинні бути автоматизованими та здійснюватись без участі у них людей.

  • Вбудовані до устаткування аспіраційні та витяжні вентиляційні системи повинні бути зблоковані з пусковими пристроями устаткування.

  • Фланцеві з'єднання, сальники насосів та мішалок, крани та вентилі апаратів для жиророзчинювальних речовин з високою проникною здатністю (вуглеводів жирного та ароматичного рядів, чотирихлорисотого вуглецю тощо) повинні повинні виконуватись з відповідного матеріалу без використання жирних мастил та набивок для частин, що труться.

  • Конструкція устаткування не повинна затруднювати вивантаження, повного видалення продукту та санітарної обробки устаткування, повинна забезпечувати безрозбірне миття та виключати утворення застійних зон.

  • Очищення та миття повинні забезпечуватись, як правило, без знаходження людей усередині апаратів. Всі операції з обробки (видалення залишку, промивка, пропарювання, дегазація) повинні бути механізовані та безпечні для обслуговуючого персоналу.

  • Ємності для зберігання рідких та харчових продуктів, що легко випаровуються при температурі вище 45ºС, і повинні мати розташовані у верхній частині оглядові люки та і бути обладнані надійно діючими приладами - покажчиками рівня продукту в ємності.

  • Ємності для зберігання продуктів при температурі 45ºС та нижче повинні мати нижні самоущільнювані люки, що відчиняються усередину. Верхні люки ємкостей повинні мати запобіжні грати, розташовані під накривкою.

  • Резервуари, збірники, апарати, мірники, які заповнюються шкідливими, вибухопожежонебезпечними та їдкими речовинами, повинні бути оснащені рівнемірами та переливними трубами з відводом до резервного збірника. Для ремонту або аварійного звільнення посудин, що працюють під тиском, повинна бути передбачена можливість передачі їх вмісту при допомозі насосів, самопливом та іншими засобами до складських резервуарів, технологічних апаратів та спеціально призначених для цієї мети аварійних або дренажних збірників. При цьому повинне бути забезпечене повне звільнення трубопроводів.