Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-40.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
109.57 Кб
Скачать

24. Випадки вільного використання творів в авторському праві.

1. Способи використання об'єкта права інтелектуальної власності визначаються цим Кодексом та іншим законом.

2. Особа, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, може використовувати цей об'єкт на власний розсуд, з додержанням при цьому прав інших осіб.

3. Використання об'єкта права інтелектуальної власності іншою особою здійснюється з дозволу особи, яка має виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності, крім випадків правомірного використання без такого дозволу, передбачених цим Кодексом та іншим законом.

4. Умови надання дозволу (видачі ліцензії) на використання об'єкта права інтелектуальної власності можуть бути визначені ліцензійним договором, який укладається з додержанням вимог цього Кодексу та іншого закону.

1. Статті 21—25 Закону України "Про авторське право та суміжні права" передбачають випадки вільного використання твору. Допускається, без згоди особи, якій належить авторське право, із зазначенням імені автора й джерела запозичення та в обсязі, виправданому поставленою метою:

1) використання цитат із творів, якщо це зумовлено критичним, полемічним, науковим або інформаційним характером твору;

2) використання літературних і художніх творів як ілюстрацій у виданнях, передачах мовлення, звукозаписах чи відеозаписах навчального характеру;

3) відтворення твору у деяких випадках, коли право на таке відтворення не заборонено автором;

4) відтворення деякими засобами з метою висвітлення поточних подій;

5) відтворення у каталогах творів, виставлених на доступних публіці виставках, аукціонах, ярмарках або у колекціях;

6) видання випущених у світ творів рельєфно-крапковим шрифтом для сліпих;

7) відтворення творів для судового і адміністративного провадження;

8) публічне виконання музичних творів під час офіційних і релігійних церемоній;

9) відтворення з інформаційною метою у газетах та інших періодичних виданнях, передача в ефір або інше публічне сповіщення публічно виголошених промов, звернень, доповідей та інших подібних творів.

За деяких умов допускається без згоди особи, яка має авторське право, репрографічне відтворення одного примірника твору бібліотеками та архівами, діяльність яких не спрямована прямо або опосередковано на одержання прибутку, за таких умов. Допускається, з метою навчання, без згоди суб'єкта авторського права та в обсязі, який відповідає зазначеній меті:

1) відтворення уривків з опублікованих письмових творів і аудіовізуальних творів як ілюстрацій;

2) за деяких умов, репрографічне відтворення навчальними закладами для аудиторних занять опублікованих статей та інших невеликих за обсягом творів, а також уривків із письмових творів з ілюстраціями або без них.

Особа, яка правомірно володіє примірником комп'ютерної програми, має право без згоди особи, яка має авторське право на цю програму:

1) внести до комп'ютерної програми зміни з метою забезпечення її функціонування і вчинення дій, пов'язаних з функціонуванням комп'ютерної програми відповідно до її призначення;

2) для архівних цілей або для заміни правомірно придбаного примірника у випадках, якщо оригінал комп'ютерної програми буде втраченим, знищеним або стане непридатним для використання, виготовити одну копію комп'ютерної програми;

3) за дотриманням деяких умов, декомпілювати комп'ютерну програму (перетворити її з об'єктного коду на вихідний текст) з метою одержання інформації, необхідної для досягнення її взаємодії із незалежно розробленою комп'ютерною програмою;

4) за деяких умов спостерігати, вивчати, досліджувати функціонування комп'ютерної програми.

Виконання цих дій не повинне обмежувати законні інтереси особи, яка має авторське право на комп'ютерну програму.

Без дозволу особи, яка має авторське право і без виплати авторської винагороди допускається відтворювати твори виключно в особистих цілях або для звичайного кола сім'ї, крім:

а) творів архітектури у формі будівель і споруд;

б) комп'ютерних програм, за винятком випадків, передбачених цією статтею;

в) репрографічного відтворення книг, нотних текстів і оригінальних творів образотворчого мистецтва, за винятком випадків, передбачених цією статтею;

г) творів, виконання яких зафіксовано у фонограмах, відеограмах та їх примірниках. Твори і виконання, зафіксовані у фонограмах, відеограмах, їх примірниках, допускається відтворювати у домашніх умовах і виключно в особистих цілях.

2. Якщо особа використовує твір, вона повинна зазначати джерело запозичення та ім'я автора, якщо воно вказане в такому джерелі. Це необхідна умова дотримання права авторства творця.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]