Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-40.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
109.57 Кб
Скачать

23. Майнові авторські права.

1. У більшості випадків творці об'єктів авторського права створюють свої твори для здобуття певної вигоди для себе або своїх близьких. Тому держава повинна надавати можливість авторам отримувати цю вигоду. Для цього закон наділяє автора майновими правами, найбільш важливими за своєю вагомістю.

1. Майновими правами інтелектуальної власності є:

1) право на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

Використанням твору є його:

1) опублікування (випуск у світ);

2) відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі;

3) переклад;

4) переробка, адаптація, аранжування та інші подібні зміни;

5) включення складовою частиною до збірників, баз даних, антологій, енциклопедій тощо;

6) публічне виконання;

7) продаж, передання в найм (оренду) тощо;

8) імпорт його примірників, примірників його перекладів, переробок тощо.

Цей перелік не є вичерпним, тому що сучасні технічні засоби дозволяють використовувати твір ще й іншими способами, кожний з яких неможливо передбачити у законі.

2) виключне право дозволяти використання об'єкта права інтелектуальної власності;

3) виключне право перешкоджати неправомірному використанню об'єкта права інтелектуальної власності, в тому числі забороняти таке використання;

Кожний суб'єкт авторського права має право перешкоджати неправомірному використанню його твору, в тому числі забороняти таке використання. Це можна робити шляхом сповіщання про свої права. Таке сповіщання здійснюється за допомогою попереджувального маркування твору знаком охорони авторського права.

Одним із способів заборони неправомірного використання твору є безпосереднє повідомлення особи, яка здійснює таке використання, про авторське право на твір. Можливі й інші засоби перешкоджання та заборони неправомірного використання.

Але ж якщо майнове право автора твору порушується, законом передбачено можливість захисту порушеного права. Дії, що порушують авторське право, передбачені статтею 50 Закону України "Про авторське право і суміжні права". Найбільш розповсюджені з них — це піратство та плагіат.

Піратство — це опублікування, відтворення, ввезення на митну територію України, вивезення з митної території України і розповсюдження контрафактних примірників творів, тобто примірників створених із порушенням авторського права.

Плагіат — це опублікування, повністю або частково, чужого твору під іменем особи, яка не є автором цього твору.

Захистити авторське право можливо в порядку, передбаченому цивільним, кримінальним та адміністративним законодавством. Цивільно-правовим способом захисту порушених прав є звертання до суду.

4) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

2. Законом можуть бути встановлені винятки та обмеження в майнових правах інтелектуальної власності за умови, що такі обмеження та винятки не створюють істотних перешкод для нормальної реалізації майнових прав інтелектуальної власності та здійснення законних інтересів суб'єктів цих прав.

3. Майнові права інтелектуальної власності можуть відповідно до закону бути вкладом до статутного капіталу юридичної особи, предметом договору застави та інших зобов'язань, а також використовуватися в інших цивільних відносинах.

2. Майнові права на твір можуть належати автору твору, його спадкоємцям та особам, яким ці права передані за договором. Також існують випадки правомірного використання твору без згоди автора.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]