Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по облику в банках.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
38.34 Кб
Скачать

6. 6. Облікові процедури запобігання кредитному ризикові.

З метою забезпечення стабільності банк формує спеціальні резерви для покриття можливих витрат за активами, зокрема за наданими кредитами. Спеціальні резерви створюються для відшкодування можливих збитків від утрат активів.

З метою розрахунку розміру резерву під кредитні ризики банки здійснюють класифікацію кредитного портфеля – сукупна заборгованість за всіма кредитними операціями банку, що здійснюються з метою отримання доходу. Кредитний портфель включає балансову вартість усіх кредитів, у тому числі прострочених, пролонгованих та сумнівних щодо повернення і не включає нараховані, але не сплачені проценти за кредитними операціями.

Пролонгація – продовження строку чинності договору, угоди, векселя.

За результатами класифікації кредитного портфеля визначається категорія кожної кредитної операції: “стандартна”, “під контролем”, “субстандартна”, “сумнівна”, “безнадійна”.

Стандартна (2%) – фінансова діяльність є прибутковою, а рівень рентабельності вищим за середньо галузевий; економічні показники в межах установлених норм; керівництво має відмінну репутацію; кредитна історія позичальника – бездоганна; забезпечення кредитної операції – першокласне.

Під контролем (5%) – фінансова діяльність позичальника близька до стандартної; проте окремі економічні показники погіршились; забезпечення кредитної операції відповідає умовам кредитної угоди, що свідчить про низьку ймовірність підтримання фінансової діяльності на високому рівні

протягом тривалого часу.

Субстандартна (20%) – фінансова діяльність задовільна, хоч окремі показники й не відповідають бажаним значенням. Надходження коштів і

платоспроможність позичальника свідчать про реальну загрозу

несвоєчасного погашення заборгованості в повній сумі, окремі проблеми

щодо стану забезпечення застави, і її ліквідності.

Сумнівна (50%) – фінансова діяльність є незадовільною, економічні показники не відповідають установленим значенням і спостерігається їх нестабільність протягом року, є високий ризик значних збитків, ймовірність погашеннч кредитної заборгованості і проценту низька.

Безнадійна (100%) – фінансова діяльність є збиткова, кредити не

можуть бути забезпечені ліквідною заставою, показники діяльності нижчі за мінімально прийняті їх значення.

На підставі класифікації кредитного портфеля та врахування

прийнятого забезпечення позик банк оцінює чистий кредитний ризик за

кожною кредитною операцією і відповідний коефіцієнт резервування, який визначає розрахункову величину спеціального резерву за кредитом.

Спеціальні резерви обліковуються за такими рахунками:

• резерви під заборгованість за наданими кредитами:

1590КА “Резерви під нестандартну заборгованість інших банків”, 1591КА “Резерви під стандартну заборгованість інших банків”, 2400КА “Резерви під нестандартну заборгованість за кредитами, які надані клієнтам”, 2401КА “Резерви під стандартну заборгованість за кредитами, які надані клієнтам”;

• резерви під заборгованість за нарахованими доходами:

1790КА “Резерви під заборгованість за нарахованими доходами за міжбанківськими операціями”, 2490КА “Резерви під заборгованість за нарахованими доходами за операціями з клієнтами”.

Усі рахунки резервів є контрактивними, що дає змогу відобразити у фінансовій звітності реальний стан кредитного портфеля банку.