Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щодо вивчення курсу Ч.1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
716.29 Кб
Скачать

50

Міністерство освіти і науки України

Київський Національний економічний університет

ім. ВАДИМА ГЕТЬМАНА

Криворізький економічний інститут

Методичні вказівки

щодо вивчення дисципліни

"ЕКОНОМІКА ПІДПРИЄМСТВА"

для студентів усіх спеціальностей та форм навчання

Частина 1

Затверджено:

на засіданні кафедри економіки

підприємств

Протокол № 11 від 29.01.2008р.

Кривий Ріг

2008 рік

Методичні вказівки щодо вивчення дисципліни "Економіка підприємства" для студентів усіх спеціальностей та форм навчання. Частина 1. / Укл. А.І.Каталенець, О.М.Проволоцька, С.І.Мацюра, А.О.Підпанок – Кривий Ріг: КЕІ КНЕУ ім. В. Гетьмана, 2008. – 49 с.

Укладачі: Каталенець Анатолій Іванович, д.г.-м.н., професор

Проволоцька Олена Миколаївна, к.е.н., доцент

Мацюра Світлана Іванівна, асистент

Підпанок Анастасія Олександрівна, асистент

Рецензент: Волошина Світлана Василівна, к.е.н., доцент, завідувач кафедри економіки підприємств

Відповідальний за випуск: С.В. Волошина, к.е.н., доцент, завідувач кафедри економіки підприємств

Вступ

Високоефективну і конкурентноспроможну економіку можуть сформувати і в подальшому розвивати тільки професійно компетентні і досвідчені управлінські кадри усіх рівнів, перш за все, господарські керівники і фахівці з базовою економічною освітою. Саме це й є пріоритетним спонукальним мотивом реформування економічної підготовки, а також видання відповідних методичних матеріалів, зорієнтованих на набуття фахівцями достатніх теоретичних знань, практичних навичок розв’язання повсякчасних виробничо-господарських завдань економічного управління підприємствами за ринкових умов господарювання.

Економіка підприємства – це наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших затратах.

Метою вивчення дисципліни є формування у студентів сучасного економічного мислення і системи спеціальних економічних знань з теорії та практики господарювання, в галузі прогнозування і планування економічних процесів, розробки економічної стратегії розвитку, оцінки соціально-економічної ефективності діяльності підприємства.

Предметом курсу є вивчення конкретних форм виявлення дії економічних законів і закономірностей розвитку суспільного виробництва в господарській діяльності підприємства. Предмет пізнання становлять теорія і практика господарювання, формування та використання виробничого потенціалу, взаємодія усіх видів ресурсів, організація і ефективність господарської та інших видів діяльності підприємства.

Дані методичні вказівки підготовлені відповідно до робочої навчальної програми дисципліни «Економіка підприємства». Метою їх підготовки є допомога студентам усіх спеціальностей і форм навчання в освоєнні основних питань даного курсу.

Складаються методичні вказівки з 2-х частин. В першій частині викладено матеріал за такими розділами дисципліни як: підприємство в сучасній системі господарювання; ресурсне забезпечення діяльності підприємства. Друга частина методичних вказівок містить теми наступних розділів: технічна база, організація і планування виробництва; результати та ефективність виробництва; антикризова система господарювання. З кожної теми вміщено основні питання та методичні рекомендації до їх вивчення, запитання для самоконтролю. Також у методичних вказівках узагальнено джерела основної і додаткової літератури для вивчення дисципліни.