Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры по облику в банках.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
38.34 Кб
Скачать

2. Операції комерційних банків.

Банківські операції поділяються на: пасивні, активні, банківські послуги.

Пасивні операції — це операції, за допомогою яких створюються банківські ресурси. КБ утворюють «пасиви» за рахунок власних та залучених коштів.

До пасивних операцій належать:

1.залучення коштів на депозитні рахунки - поточні (до запитання),строкові, ощадні;

2. не депозитне залучення коштів - одержання кредитів на міжбанківському ринку, випуск банківських облігацій, векселів та інших зобов'язань.

Основний вид пасивних операцій - залучення коштів на банківські рахунки всіх видів: поточні, строкові, ощадні, валютні тощо. Усі кошти, залучені на банківські рахунки, прийнято називати депозитами, а ці операції депозитними. Депозити служать важливим джерелом коштів, за рахунок яких банки формують велику частину своїх доходних активів.

Не депозитні кошти частіше залучаються для підтримки ліквідності банків, тобто в надзвичайних ситуаціях, оскільки ці кошти більш дорогі й короткострокові ніж депозитні.

Активні операції - це розміщення власних та залучених коштів із

метою одержання прибутку й забезпечення своєї ліквідності.

До активних операцій належать:

1. операції по видачі кредитів;

2. вкладення в Цінні папери;

3. формування касових залишків і резервів;

4. формування інших активів (основних засобів - будівель, обладнання тощо).

Кредитні операції здійснюються у формі надання кредитів під зобов'язання позичальника повернути кошти і виплатити відсотки у встановлені терміни. Цей вид активних операцій банків забезпечує преважну частину прибутків.

Вкладення в цінні папери - високоприбутковий і менш ризикований ніж кредитування об'єкт банківських вкладень. Банківський портфель Цінних паперів за їх призначенням поділяється на 2 частини:

1. група короткострокових Цінних паперів - підвищення ліквідності й

стійкості банку (казначейські облігації і векселі та ін.).

2. група середньо - і довгострокових Цінних паперів - підвищення рівня прибутковості банку оскільки він залежить від тривалості вкладень.

Формування касових залишків і резервів - вид активних операцій банків, спрямований на збереження їхньої ліквідності. Касові залишки й залишки коштів банків на їх розрахунках у Центральних та інших комерційних банках складають первинні резерви банківської ліквідності.

Банківські послуги - вид банківських операцій, для здійснення яких банкам не потрібні додаткові ресурси. Свою діяльність по наданню послу банки здійснюють, як правило, у процесі виконання звичайних пасивних і активних операцій. Прибутки від послуг банки одержують не у вигляді відсотків, а у формі комісійних виплат. Це досить дохідний, практично безризиковий вид діяльності. Усі послуги можна об'єднати у декілька великих груп:

1. гарантійні послуги;

2. посередницькі послуги;

3. консультативні, інформаційні, аудиторські послуги, ведення обліку;

4. трастові (довірчі) послуги.