Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча навчальна програма ТП (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
461.82 Кб
Скачать

Тема № 8-9 зміна змісту трудового договору. Припинення трудового договору. Теми рефератів:

  1. Поняття і значення трудового договору, укладення трудового договору.

  2. Зміна трудового договору. Переведення на іншу роботу: поняття, класифікація переведень.

  3. Загальна характеристика підстав припинення трудового договору, їх класифікація.

Задача № 1

Інженер Прошин, диспетчер технічного відділу тресту, був призначений на посаду головного технолога одного із заводів тресту.

Оскільки завод знаходився в іншому місці, Прошин від переведення відмовився, у зв'язку з чим був звільнений з роботи за п. 3 ст. 40 КЗпП України. В наказі зазначалось, що за три місяці до переведення Прошин уже мав дисциплінарне стягнення і взагалі проявляв недисциплінованість.

Прошин звернувся до суду з позовом про поновлення на роботі.

Який порядок звільнення працівників при відмові від переведення на постійну роботу? Як повинен бути вирішений спір?

Задача №2

Головний інженер науково-виробничого об'єднання Славгородський був обраний заступником голови виконавчого комітету районної Ради народних депутатів і відповідно був звільнений з роботи за п. 5 ст. 36 КЗпП України.

Через п'ять років повноваження Славгородського, як заступника голови виконкому районної Ради закінчились, і він звернувся до об'єднання з проханням надати йому попередню посаду головного інженера.

Директор об'єднання у проханні відмовив, пославшись на те, що об'єднання прийняло на посаду головного інженера Курпаса, який є досить кваліфікованим інженером, із своїми обов'язками успішно справляється, отже, немає підстав для його звільнення.

Славгородський звернувся в суд із позовом, в якому, посилаючись на ст. 118 КЗпП України, просив поновити його на роботі.

Чи підлягає Славгородський поновленню на роботі? Чи може бути звільнений з роботи Курпас? Вирішіть справу.

Задача №3

Інженер виробничого відділу заводоуправління Дядьків був обраний головою профспілкового комітету заводу, нова посада передбачала звільнення від попередніх службових обов'язків.

Відділ кадрів заводу підготував, а директор заводу підписав наказ про звільнення Дядьківа з роботи на підставі п. 5 ст. 36 КЗпП України.

Дядьків з цим звільненням не погодився, пославшись на те, що він, хоч і обраний головою профспілкового комітету, буде виконувати обов'язки інженера у повному обсязі.

Директор заводу, інженер за освітою, не знає, чи може він не звільняти Дядьківа з роботи, попросив юрисконсульта дати висновок по заяві Дядьківа.

Яка Ваша думка з цього питання?

Задача №4

Інженер Рибченко, який працював у плановому відділі заводу, систематично не виконував покладених на нього трудових обов'язків, за що був звільнений з роботи.

В описовій частині наказу про звільнення були зазначені ряд випадків помилок, що допустив Рибченко при проведенні розрахунків і при складенні звітів. В резолютивній частині наказу зроблено посилання, що Рибченко звільнений з роботи у зв'язку з виявленою невідповідністю займаній посаді на підставі п. 2 ст. 40 КЗпП України.

Своє звільнення з роботи Рибченко вважає неправильним, оскільки за період роботи він жодного разу не притягався до дисциплінарної відповідальності, а усні зауваження, що йому робилися, не можуть вважатися стягненням. Тому він звернувся до юриста з проханням - скласти заяву до відповідного органу про поновлення на роботі.

Виконайте прохання Рибченка.

Задача №5

Коновалов, будучи непрацездатним у зв'язку з хворобою, 15 вересня подав заяву про звільнення з роботи, в якій вказав, що за станом здоров'я виконувати обов'язки надалі не зможе. Проте 22 вересня Коновалов видужав і приступив до виконання своїх службових обов'язків.

Чи вправі адміністрація в межах двотижневого строку звільнити Коновалова за поданою ним заявою? Чи може працівник попередити адміністрацію про звільнення в період тимчасової непрацездатності?

Задача № 6

Юрисконсульт комбікормового заводу Винокур був звільнений з роботи за п.2 ст. 40 КЗпП України в зв'язку з відсутністю у нього спеціальної освіти.

Винокур оскаржив дії адміністрації до районного суду.

Як слід вирішити справу?