Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роль прокурора у створенні та діяльності міжнар....doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
21.07.2019
Размер:
71.17 Кб
Скачать

План

Вступ

  1. Поняття та принципи міжнародної правової допомоги.

  2. Види міжнародної правової допомоги.

  3. Діяльність міжнародних слідчих груп.

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Боротьба зі злочинністю на сьогодні є потенційною небезпекою як для нашої держави, так і для всіх країн світу. Вона вимагає прийняття неординарних рішень, кардинальних змін стереотипних підходів для їх розв’язання, розроблення нових методів та форм розкриття, розслідування і запобігання злочинам. При цьому держава повинна враховувати пріоритети прав та інтересів людини.

Незважаючи на різні форми територіального устрою, належність до різних правових систем та особливостей їх функціонування, структуру і функцій органів у боротьбі зі злочинністю. Міжнародні правоохоронні органи та правоохоронні органи України мають багато спільного, їх поєднують пріоритетні завдання боротьби з глобальними загрозами безпеці всього людства (тероризм, організована, економічна, комп’ютерна злочинність, торгівля людьми тощо). Чинне міжнародне та національне законодавство, прагнення до взаємодії відкривають перспективи для плідної співпраці нашої держави із світовим співтовариством у боротьбі зі злочинністю, для забезпечення прав та свобод людини.

Видатними науковцями, зокрема Ю. Грошевим, В. Коноваловою, В. Шепітьком, М. Смирновим та іншими, було докладено значних зусиль до наближення, адаптації вітчизняного кримінально-процесуального законодавства, засобів та методів діяльності з розслідування злочинів до міжнародних демократичних стандартів, удосконалення взаємодії держав у боротьбі зі злочинністю. Сьогодні злочинна діяльність набуває транснаціонального характеру тому боротьба з нею потребує розроблення нових заходів боротьби з нею.

Одним із ефективних заходів боротьби із транснаціональною злочинністю виступає міжнародна співпраця, надання правової допомоги у розслідуванні злочинів. Ефективність виконання міжнародних зобов’язань залежить від наявності дієвого механізму реалізації норм міжнародних договорів, наукового осмислення процесуальних, організаційно-тактичних проблем.

На сьогодні Україна активно співпрацює з міжнародними організаціями по боротьбі зі злочинністю, зокрема, Інтерполом, Європолом, правоохоронними органами інших держав.

Під час надання Україною міжнародної правової допомоги у кримінальних справах особливу роль повинна відігравати прокуратура, основним завданням якої є, і повинний бути, нагляд за додержанням і застосуванням законів. Конституцію України та Законом України «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 р. не передбачена така функція прокуратури як нагляд за додержанням і застосуванням законів під час надання міжнародної правової допомоги, тому цей напрям діяльності закріплюється іншими нормативно-правовими актами, зокрема, міжнародними договорами, Кримінально-процесуальним кодексом України та наказами Генерального прокурора України. Але чинне законодавство не містить механізмів чіткого регулювання проблем застосування іноземного законодавства на території України та чітко виробленої практики з надання такої допомоги.