Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 5 - 08 (стрільба з БМ) 11.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
510.98 Кб
Скачать

85

5. Порядок виконання та умови вправ стрільб з озброєння бм

5.1. Вправи стрільб виконуються членами екіпажів з метою набуття навичок під час оволодіння військовою спеціальністю та їх удосконалення для успішного виконання завдань за призначенням.

Вправи 1а, 1б, 2а, 3а призначені для підготовки членів екіпажів БМ за фахом і виконуються в навчальних центрах та ВВНЗ.

Вправи 1в, 1г, 1д, 2б, 3б, 3в призначені для підтримання рівня підготовки членів екіпажів БМ та її удосконалення.

ВКС виконуються особовим складом підрозділів відповідно до бойового призначення за рішенням командира підрозділу (під час контрольних занять на інспекційних перевірок – за рішенням того, хто перевіряє).

5.2. Вправи стрільб з БМ виконуються при одночасній стрільбі не менше ніж з трьох БМ (за винятком вправ, де передбачено стрільбу з однієї БМ).

ВКС з ведення вогню в умовах оборонного (наступального) бою виконуються підрозділами відповідно до їх бойового призначення за рішенням командира підрозділу (того, хто перевіряє).

У танках, оснащених системою управління вогнем, яка дозволяє вести вогонь командиру танка зі свого штатного місця, виконання вправ стрільб здійснюється з нього, а черговість визначається керівником стрільби. Стрільба проводиться без змін умов вправи.

Виконання вправ стрільб для підготовки миротворчих підрозділів з великокаліберного кулемета НСВ, встановленого на автомобілі “Хаммер”, проводиться на обладнаних відповідно до умов вправ директрисах БТР (БМП), танкових директрисах.

5.3. Порядок дій керівника стрільби на ділянці під час виконання вправ стрільб

Керівник стрільби на ділянці наказує отримати боєприпаси. Ті, хто стріляє, отримують боєприпаси, оглядають, споряджають патронами стрічки (магазини), укладають їх у коробки і повертаються до дільничного пункту управління, де старший зміни доповідає керівнику стрільби про їх отримання. Штатні артилерійські постріли підносяться до танків на носилках або підвозяться на автомобілях.

Після поставлення завдань командирами взводів командирам екіпажів, за командою керівника стрільби “До машин” ті, хто стріляє, переходять у вихідне положення, укладають боєприпаси на спеціальні стелажі (столи) і шикуються по стройовому розрахунку за 4 м позаду БМ в одну шеренгу обличчям до них.

Переконавшись у готовності зміни та ділянки до стрільби, керівник стрільби на ділянці віддає вказівку відкрити на пункті управління червоні напівкола ВСП та доповідає старшому керівнику стрільби про готовність до стрільби, наприклад: “Перша ділянка до завантаження боєприпасів готова”.

За умови готовності всіх ділянок до стрільби старший керівник стрільби наказує відкрити на командному пункті червоні напівкола ВСП та подати сигнал “Слухайте всі”. За цим сигналом, який може дублюватися командою керівника стрільби на ділянці “Завантажити боєприпаси”, ті, хто стріляє, укладають боєприпаси в БМ для одного, хто буде виконувати вправу стрільб, займають свої місця, оглядають озброєння, прилади стрільби та спостереження, вводять поправки на умови стрільби у балістичний обчислювач, підганяють сидіння, шоломофони та налобники; командири БМ ставлять бойове завдання членам екіпажу, перевіряють роботу засобів зв’язку (встановлюють зв’язок з керівником стрільби та між членами екіпажу). Після цього зміна, що стріляє, надає зброї максимальний кут підвищення, висаджується з машин, зачиняє люки та шикується у визначеному порядку. Шикування зміни означає її готовність до стрільби.

На виконання сигналу “Слухайте всі” (команди “Завантажити боєприпаси”) слід витрачати:

для БТР і БМП-1 – не більше 3 хв удень та не більше 4 хв уночі;

для БМП-2 – не більше 7 хв;

для танків – не більше 4 хв удень та 5 хв уночі, а при стрільбі з вкладних стволів для танків усіх марок – не більше 3 хв удень та 3 хв 30 с уночі.

Після доповідей усіх керівників стрільби на ділянках про готовність тих, хто стріляє, старший керівник наказує подати сигнал “Вогонь”, який дублюється командою керівника стрільби на ділянці “До бою”.

За цим сигналом ті, хто стріляє, займають місця у БМ, запускають двигуни, переводять озброєння у бойове положення, при цьому стрічка з патронами укладається в приймач кулемета, але затворна рама у заднє положення не відводиться (для БМП-2 затворна рама гармати встановлюється на шептало, а запобіжник – у положення “ПРЕД.”) і постріли у канал ствола не досилаються, та доповідають командиру БМ про готовність до стрільби. Після цього командир бойової машини входить у зв’язок з керівником стрільби на ділянці та доповідає йому: “Такий-то, до бою готовий”, на танках: “Такий-то, до бою готовий. Нагнітач включено”.

Прийнявши доповіді від командирів БМ про готовність до стрільби, керівник стрільби на ділянці подає по радіо команду “Вперед” (під час стрільби з місця – “Вогонь”) та після проходження БМ РВВ починає показ цілей відповідно до визначеного варіанта.

Варіанти показу цілей та вогневі позиції (під час виконання вправ стрільб з місця) для кожної зміни тих, хто стріляє, визначаються керівником стрільби на ділянці або тим, хто перевіряє.

Після проходження БМ РВВ (після зайняття зазначеної вогневої позиції) ті, хто стріляє, виявляють цілі та, діючи відповідно до отриманого завдання й умов вправи, ведуть по них вогонь.

Якщо під час виконання вправи стрільб передбачається стрільба ПТРК або виконання нормативу з ПТРК, керівник стрільби подає екіпажам команду “Стій”, віддає вказівку оператору на показ цілі, а екіпажам команду “Керованим – вогонь”. Після пуску ПТКР (виконання нормативу з ПТРК) або закінчення показу цілі екіпажам БМ, за командою керівника стрільби “Продовжити виконання вправи” ті, хто стріляють, продовжують виконання вправи.

Під час виконання вправ стрільб з танків штатними артилерійськими пострілами керівнику стрільби на ділянці дозволяється після першого пострілу вказувати тим, хто стріляє, положення розриву (траси) снаряда відносно цілі (“Вправо”, “Вліво”, “Переліт”, “Недоліт”, “Ціль”) без зазначення величини відхилення. Під час виконання ВКС та під час перевірок корегувати вогонь вищевказаним способом дозволяється тільки командиру взводу з танка.

Під час ведення вогню з короткої зупинки її тривалість повинна бути не більше 10 с вдень та не більше 12 с вночі, під час стрільби в горах – 12 с та 15 с відповідно.

Після завершення показу цілей та з виходом на рубіж припинення вогню БМ зупиняються, за командою командира БМ “Тучею – вогонь” екіпажі застосовують систему “Туча”. У подальшому зброя розряджається, проводяться контрольні спуски, вимикаються вимикачі електроспусків, зброї надається максимальний кут підвищення, після чого командири БМ доповідають керівнику стрільби по радіо: “Такий-то, зброю розряджено”.

Якщо під час виконання вправ стрільб із танків та БМП-2 боєприпаси не були витрачені повністю і танк (БМП-2) вийшов на рубіж припинення вогню із зарядженою гарматою, розряджання гармати проводиться пострілом за командою керівника стрільби на ділянці по радіо: “Такому-то, наводити туди-то, розрядити пострілом, вогонь”. Для цього на кожній ділянці танкової директриси та директриси БМП-2 встановлюється мішень, що з’являється, для розряджання гармати танка та БМП-2 пострілом. Уночі мішень повинна освітлюватися розсіяним електричним світлом. Виштовхувати (вибивати) снаряд, що залишився у каналі ствола, з дульної частини категорично забороняється.

Отримавши доповіді про розрядження зброї від усіх командирів БМ, керівник стрільби на ділянці подає команду по радіо: “1-й, 2-й, 3-й, я Вежа, у вихідне положення, руш! Я Вежа, прийом”. За цією командою БМ повертаються у вихідне положення. Зброя під час розворотів та повернення БМ у вихідне положення повинна бути спрямована у бік основного напрямку стрільби (у бік мішеневого поля).

Після повернення всіх БМ у вихідне положення ті, хто навчається, за командою керівника стрільби “До машин” звільняють від гільз гільзоуловлювачі кулеметів, беруть набої, що залишилися, виходять з БМ, зачиняють вхідні люки та шикуються позаду БМ. Невитрачені ПТКР та штатні артилерійські постріли дозволяється залишати в БМ для наступного, хто буде стріляти.

Після того, як усі екіпажі вишикуються позаду машин, керівник стрільби на ділянці наказує відкрити на пункті управління білі напівкола ВСП та доповідає старшому керівнику стрільби про закінчення стрільби.

Коли на всіх дільничних пунктах управління буде відкрито білі напівкола ВСП, старший керівник наказує відкрити на командному пункті біле напівколо ВСП та подати сигнал “Відбій”. За цим сигналом керівники стрільби на ділянках з дозволу старшого керівника в разі потреби подають команду на огляд мішеней.

За сигналом “Відбій” зміна під командою командира взводу (старшого зміни) прибуває до дільничного пункту управління, де командири БМ доповідають керівнику стрільби на ділянці про дії під час виконання вправи, спостереження за результатами стрільби, витрату боєприпасів, затримки та несправності озброєння, показання приладів, наприклад: “Товаришу старший лейтенанте, екіпаж виконував бойове завдання зі знищення противника у зазначеному напрямку наступу (секторі стрільби). У ході бою спостерігав: танк: 1-й постріл – недоліт (переліт, ціль, відхилення ліворуч, праворуч) та інше, 2-й постріл – ціль (недоліт, переліт, відхилення ліворуч, праворуч) та інше, 3-й постріл – ціль (недоліт, переліт, відхилення ліворуч, праворуч) та інше; РПГ – уражений (неуражений); безвідкатна гармата (ПТРК) на автомобілі – уражена (неуражена). Боєприпаси витрачені повністю (неповністю, залишилося стільки-то пострілів (набоїв), відкат такий-то; показання приладів такі-то; затримок під час стрільби не було (були такі-то). Командир танка сержант Бойко”.

У разі необхідності керівник стрільби на ділянці може заслухати доповіді інших осіб із тих, хто навчається, про їх дії під час стрільби та перевірити наявність стріляних гільз і боєприпасів, що залишилися.

Після доповідей командирів БМ керівник проводить короткий розбір дій екіпажів.

Після проведення розбору керівник стрільби наказує тим, хто стріляв, здати гільзи та боєприпаси, що залишилися, і прямувати на чергове навчальне місце або, якщо необхідно, отримати боєприпаси і вишикуватися біля дільничного пункту управління.

Якщо під час стрільби ціль у приціл не видно через туман, снігопад, дощ або сильну запиленість, під час стрільби на плаву висота хвиль перекриває лінію прицілювання, через бездоріжжя та ожеледь не забезпечується досягнення БМ необхідних швидкостей руху, то стрільба за рішенням керівника стрільби на ділянці або старшого командира (начальника) припиняється.

За умови глибокого сніжного покриву дозволяється розчищати шляхи для руху БМ, якщо не забезпечується їх рух із встановленою швидкістю.

Під час виконання вправ стрільб у горах із танків та БМП-2 відстань, яку проходять вони від рубежу відкриття до рубежу припинення вогню, зменшується: при крутості підйому (спуску) більше 10° – до 400 м, а при крутості підйому (спуску) у межах 5–10° – до 600 м.

Під час виконання вправ стрільб у горах із БМП-1 відстань від рубежу відкриття до рубежу припинення вогню – 250 м.

5.4. Під час виконання вправ стрільб з місця у визначений порядок можуть вноситися такі зміни:

висування БМ на вогневі позиції та їх зміна проводиться за командою керівника стрільби на ділянці “Зайняти вогневу позицію таку-то (там-то) – вперед”, що подається після сигналу “Вогонь”. З однієї вогневої позиції ведеться вогонь по одній цілі;

показ (рух) цілей починається через 10–20 с після виходу на вогневу позицію останньої БМ;

вогонь припиняється та зброя розряджається за командою керівника “Припинити вогонь. Розряджай”, що подається після закінчення часу показу (руху) останньої цілі;

після доповідей про розрядження зброї за командою керівника стрільби БМ повертаються у вихідне положення;

повернення БМ після виконання вправи у вихідне положення, за рішенням керівника, може здійснюватися заднім ходом, при цьому дозволяється командиру БМ, що стріляє, спостерігати за рухом БМ через відчинений люк.

Вправи можуть виконуватися з вимкненим двигуном та стабілізатором озброєння.

5.5. Під час проведення стрільб уночі до їх організації вносяться такі зміни та доповнення:

позаду на башті кожної БМ, що стріляє, встановлюється сигнальна позначка (ліхтар червоного світла), яку чітко видно керівнику стрільби;

під час розташування екіпажу біля БМ габаритні ліхтарі та сигнальні позначки машин повинні бути вимкнені, а якщо екіпаж перебуває в БМ – увімкнені;

під час виконання вправ стрільб з озброєння БМП стрільба ведеться по одній-двох цілях з використанням нічного прицілу (нічної гілки), по інших цілях – з використанням денного прицілу (денної гілки), при цьому одна-дві цілі опромінюються імітаторами інфрачервоного прожектора (освітлювача), а інші виявляють себе “спалахами пострілів”, стрільба з гармати БМП-2 на дальність більше 800 м ведеться з використанням денного прицілу по цілі, що освітлюється;

під час виконання вправ стрільб із танків стрільба з гармати штатним артилерійським пострілом на всі дальності, а з вкладного ствола – понад 800 м, ведеться по цілі, що освітлюється за допомогою денного прицілу, по інших цілях – із кулемета з використанням нічного прицілу, при цьому одна з цих цілей повинна опромінюватися імітатором інфрачервоного прожектора (освітлювача), а інші можуть виявляти себе “спалахами пострілів”;

під час виконання ВКС стосовно умов ведення оборонного бою стрільба ведеться з однієї вогневої позиції.

5.6. Стрільба з БМ на великі дальності ведеться у складі взводу та роти. Підготовка до стрільби на великі дальності здійснюється на окремих заняттях і вогневих тренуваннях, у ході яких:

з командирами підрозділів вивчаються правила стрільби підрозділом, набуваються та удосконалюються навички з їх застосування та управління вогнем;

з екіпажами удосконалюються навички з подання цілевказівок різними способами, ведення вогню по зазначеній цілі, виконання команд при проведенні пристрілювання, ведення методичного та швидкого вогню, корегування вогню, урахування поправок на уступ та різнобій гармати відносно БМ командира підрозділу.

Для досягнення злагоджених дій командира і підрозділу в цілому та забезпечення на тренуваннях наочності щодо застосування правил стрільби використовуються замінники штатних пострілів, вибухові пакети та інші імітаційні засоби.

Перед стрільбою керівник вводить тих, хто навчається, у тактичну обстановку та ставить командиру підрозділу, що стріляє, завдання: вказує орієнтири, повідомляє відомості про противника, про дії підрозділу, що стріляє, та сусідів, основні та небезпечні напрямки стрільби, вказує на місцевості рубежі вогневих позицій і час готовності до відкриття вогню. Для укриття БМ від наземного спостереження противника рубіж вогневих позицій вибирає на місцевості, що забезпечує їх маскування. Фронт взводу повинен бути до 300 м, роти – 500–600 м.

Після отримання завдання командир підрозділу по радіо вказує командирам БМ (навідникам-операторам) рубіж вогневих позицій, який БМ займають за його командою з ходу. Після зайняття БМ вогневих позицій командир підрозділу доповідає про готовність до стрільби. Під час виходу БМ дозволяється вести спостереження через відчинені люки.

Вогневе завдання ставиться підрозділу по радіо, дальність до цілі (цілей) при цьому не повідомляється. З’ясувавши вогневе завдання та положення цілі на місцевості, командир підрозділу починає вирішення вогневого завдання. Після закінчення стрільби командир підрозділу доповідає: “Стрільбу закінчив” та відводить БМ з вогневих позицій у вихідне положення.

Час на стрільбу відраховується з моменту доповіді командира підрозділу, що стріляє, “Ціль бачу” до доповіді “Стрільбу закінчив”.

Під час підготовки до стрільби командирам БМ повинні повідомлятися поправки на різнобій гармат відносно гармати БМ командира підрозділу.

Стрільби на великі дальності можуть проводитись як самостійно, так і в ході тактичних навчань з БС, при цьому ураження цілей, по яких велася стрільба, враховується при оцінюванні тактичного навчання на загальних підставах. Якщо ці стрільби проводилися не під час навчання, то вони оцінюються окремо.

5.7. Під час виконання вправ стрільб на плаву до їх організації вносяться такі зміни і доповнення:

до виконання вправ стрільб на плаву допускаються екіпажі, що відпрацювали навчальні вправи водіння БМ на плаву та мають навички прийомів і дій, які необхідні для управління БМ на плаву;

напередодні заняття з виконання вправ стрільб на плаву з усім особовим складом, який залучається до стрільби, вивчаються обов’язки членів екіпажу під час подолання водної перешкоди, порядок дій в аварійних ситуаціях та проводяться заліки зі знання заходів безпеки;

з екіпажами (водіями) БМ вивчаються питання підготовки БМ до подолання водної перешкоди, правила управління рухом БМ на плаву. Особлива увага звертається на правила входу і виходу з води, рух і маневрування на плаву, дії під час зупинки двигуна та його запуску у воді, дії екіпажу в разі попадання води у БМ та порядок дій під час її залишення;

для забезпечення проведення стрільб на плаву додатково призначається рятувально-евакуаційна група з необхідними силами та засобами;

перед проведенням заняття з виконання вправ стрільб на плаву з рятувально-евакуаційною групою проводиться контрольне заняття, під час якого перевіряється її готовність до дій в аварійних ситуаціях;

готовність БМ до руху на плаву перевіряється комісією військової частини із складанням відповідного акта;

екіпаж БМ під час виконання вправи стрільб на плаву повинен перебувати в машині у рятувальних жилетах;

під час стрільби на плаву вихідне положення призначається, як правило, на березі біля зрізу води, рубіж відкриття та припинення вогню – на воді, де глибина водоймища забезпечує рух бойової машини на плаву. Під час призначення вихідного положення на відстані більше як 25 м час на виконання вправи збільшується із розрахунку 60 с на 100 м; стрільба на плаву ведеться зі швидкістю до 6 км/год.