Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1011.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
6.37 Mб
Скачать

2. 4 Глобальні наслідки забруднення атмосферного повітря

Забруднення атмосферного повітря має негативні наслідки, перш за все, виникла проблема техногенного перегрівання атмосфери – парниковий ефект, який пов'язаний з накопиченням в атмосфері так званих парникових газів: вуглекислий газ, метан, хлор, фтор, вуглеводні сполуки, озон, оксиди азоту.

За останні 120 років в повітрі збільшився вміст СО2 на 17%. Найближчими десятиліттями через парниковий ефект температура на Землі в середньому підвищиться на 1,5-20С, а це означає, що основні кліматичні зони в північній півкулі змістяться на північ на 400 км, це зумовить потепління в тундрі, танення шару вічної мерзлоти, а у середніх широтах – Україна, Кубань – стануть напівпустелями; почнуть танути льодовики Гренландії, Антарктиди і рівень Світового океану підвищиться на 6-10 м і затопить 20% площі суходолу. Зими будуть коротші і теплі, а літо - тривале і спекотне. Моделлю парникового ефекту є клімат на Венері, де 98% атмосфери – вуглекислий газ.

Інша проблема – кислотні опади – дощ, сніг, град, туман. Кислотні опади утворюються в результаті реакції води з SO2, NOx . «Кислотний дощ» – термін 1872 ріку англійський дослідник Ангусм Сміт. Кислотні дощі небезпечні тим, що є причиною загибелі життя у водоймах (закислення озер), знищення врожаїв, лісів (кедр бук, тис) і рослинності, руйнують будинки (вапняк), пам’ятки культури, автомобілі, збільшують захворювання людей (очні, дихальних шляхів), вимивають кальцій і магній з ґрунту. Кислотний сніг шкідливіший, ніж кислотний дощ, а це пояснюється тим, що кислотний сніг накопичується на полях, на відкритих місцях і весною розтавши, великі концентрації кислот – (сірчана, азотна) просочуються в ґрунти і ґрунтові води.

Озонові діри. Озон - в перекладі з грецької «пахучий». Це газ, в молекулі якого міститься три атоми кисню. Озону в повітрі дуже маломільйонні частинки відсотка. Найбільше його на висоті 20-—25 км— 0,001 %. На цій висоті озон утворює оболонку, яку називають озоновим «щитом» Землі. Товщина цього шару лише кілька міліметрів. В малих кількостях озон дуже корисний для живих організмів. Люди відчувають помітне поліпшення самопочуття при диханні «озоновим» повітрям після грози. Зниження цього шару в 2 рази привело б до згубних наслідків для земного фонду, тому що цей шар захищає нашу планету від згубної дії ультрафіолетового проміння Сонця.

Малі дози такого випромінювання корисні тим, що сприяють утворенню в організмі людей вітамінів групи «Д», посилюють опірність організму (імунітет). Але в значних дозах це проміння здатне вбити живі організми, насамперед людський.

Шар озону, який знаходиться в нижній стратосфері, поглинає ультрафіолетове випромінювання Сонця, яке б могло знищити життя на Землі.

В останні десятиліття у публікаціях вчених звучить тривога про зменшення озону в атмосфері, про виникнення і швидке розширення зони з дуже низькою концентрацією озону над Антарктидою. Таку зону було названо «озоновою дірою». Найбільша озонова діра утворилась над Антарктидою, де вміст озону зменшився на 40-50%, ультрафіолетовий фон, УФ-випромінювання спалює все живе, викликає рак шкіри і катаракти; виявлено озонову діру над Шпіцбергеном, правда не таку велику як Антарктична; руйнується також озоновий шар від космічних та військових ракет. 1 атом хлору здатен розкласти 100 000 молекул озону.

Сучасна промисловість використовує фреони (холодильник), аерозолі в балончиках з лаками, парфумами , фарбами.

Смог. Означає дим. Вперше смог був над Лондоном в 1952р. Через безвітряну і холодну погоду утворився туман – чорний смог – скупчення - шкідливих газів, внаслідок роботи котелень (захворювання легенів, 4тисячі чол. померло, десятки тис. потрапило до лікарень). Лос-Анджелес –білий смог – автотранспорт. Чикаго, Нью-Йорк, Бостон, Мехіко, Київ, Харків, Одеса, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Сімферополь - утворенню смогу сприяє спекотна безвітряна погода. Наслідки: подразнення очей, горла, задишка, астма, листя на деревах в’яне, стає плямисте, жовкне, викликається корозія металів, руйнується мармур, фарби, гума, псується одяг, взуття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]