Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Chornoochenko_S_I_2005_-_Tsivilny_protses.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
3.19 Mб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Визначте коло осіб, які мають право касаційного оскарження рішень, ухвал.

  2. Назвіть об'єкт перегляду в касаційному порядку.

  3. Визначте,- хто має право порушувати касаційне про­ вадження.

  4. Охарактеризуйте підготовку касаційного розгляду справи і порядок її розгляду.

  5. Протягом якого строку може бути реалізоване право на касаційне оскарження?

  6. Охарактеризуйте повноваження суду касаційної інстанції.

  7. Назвіть підстави для скасування або зміни рішень суду в касаційному порядку.

Проведіть порівняльний аналіз підстав апеляційного та касаційного провадження.

386

Розділ 25.

ПЕРЕГЛЯД РІШЕНЬ, УХВАЛ, ЩО

ВСТУПИЛИ В ЗАКОННУ СИЛУ, У

ЗВ'ЯЗКУ З НОВОВИЯВЛЕНИМИ

І ВИНЯТКОВИМИ ОБСТАВИНАМИ

25.1. Загальна характеристика і підстави перегляду

Відповідно до ст.3472ЦПК рішення і ухвали судів першої, апеляційної і касаційної інстанцій, що набрали законної сили, можуть бути переглянуті у зв'язку з нововиявленими і винятковими обставинами. Такий перегляд є процесуальним засобом, що забезпечує їх законність і обґрунтованість, захист прав та охорошованих законом інтересів громадян, юридичних осіб і держави, а, отже, й виконання завдань і досягнення мети цивільного судочинства. З іншого боку, запровадження такого інституту повинно компенсувати засоби перевірки законності вирішення цивільних справ за умов відсутності наглядової судової інстанції.

Перегляд судових рішень у зв 'язку з нововиявленими та винятковими обставинами - це самостійний вид перевірки законності та обґрунтованості, він має свої підстави, об'єкти і суб'єкти перегляду.

Підставами для перегляду рішень і ухвал у зв'язку з но­вовиявленими обставинами є:1) істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі заявнику; 2) завідомо неправдиві показання свідка, завідомо неправильні висновки експертів, завідомо неправильний переклад, фальшивість документів або речових доказів, що потягли за собою по­становления незаконного рішення, що встановлено вироком суду, який набрав законної сили; 3) злочинні дії сторін, інших осіб, які беруть участь у справі, або їх представників чи злочинні діяння суддів, вчинені при розгляді даної справи, встановлені

25* 387

Чорнооченко C.I.

вироком суду, що набрав законної сили; 4) скасування рішення, вироку або ухвали (постанови) суду чи постанови іншого органу, що стали підставою для постановления даного рішення, ухвали; 5) визнання неконституційним закону, який був застосований судом при вирішенні справи.

За своєю юридичною природою нововиявленими об­ставинами є не тільки ті, які мають істотне значення для справи матеріально-правові факти, що входять до складу підстав позову або висунутих проти нього заперечень, а й будь-які юридичні факти, що мають значення для справ позовного і окремого провадження, а також справ, які виникають з адміністративно-правових відносин. Нововиявленими обставинами можуть бути юридичні факти, що породжують процесуальні наслідки, тобто такі, які є причинами і умовами, що сприяли порушенню закону, прав та інтересів осіб, які брали участь у справі.

Виходячи з аналізу процесуальних норм, що регулюють цей спосіб перевірки законності та обґрунтованості судових рішень, можна виділити такі ознаки нововиявлених обставин:

  1. наявність характеру істотності, тобто можливості впливу цих юридичних фактів на висновки суду про права та обов'язки сторін й інших осіб, що брали участь у справі, на законність та обґрунтованість постановленого без їх урахування судового рішення. Цим вони відрізняються від засобів їх доказування - джерел, доказів, які підтверджують такі обставини. Вони відрізняються і від нових доказів (нових, додаткових матеріалів), які можуть бути подані до апеляційної та касаційної інстанцій для підтвердження чи скасування скарги або протесту;

  2. наявність їх в об'єктивній дійсності під час розгляду і вирішення справи. Якщо вони виявляються після розгляду справи, то це вже будуть нові або змінені обставини, які не є підставами для перегляду рішення суду вказаним способом;

  3. невідомість цих фактів для суду та осіб, які брали участь у справі, з не залежних від них причин. У ст. 3472 ЦПК вказано на невідомість обставин заявнику, а оскільки ним можуть бути всі особи, які брали участь у справі, то треба мати на увазі, що вони

388

Цивільний процес

були невідомі їм, а не одній з сторін. З урахуванням того, що справу вирішує суд і інформацію про її обставини він може одержати з інших джерел, треба визнати, що істотні для справи обставини невідомі і йому. Тому нововиявлені обставини - це ті, що не були відомі ні особам, які брали участь у справі, ні суду;

4) виявлення таких фактів особами, які брали участь у справі, після набраної рішенням законної сили.

Таким чином, підстави для перегляду судами справ залиши­лись практично аналогічними. Виключення складають злочинні дії учасників процесу, які в новому ЦПК відсутні. Це зроблено з причин фактичної відсутності таких обставин у практиці судів.

Проаналізовані вище ознаки притаманні всім обставинам, визначеним ст. 3472 ЦПК, які є підставою для перегляду судових постанов у зв'язку з нововиявленими обставинами. Однак перелічені у пп. 2, 3, 4 ст. 3472 ЦПК підстави мають ряд специфічних ознак, чітко визначених у тексті наведеної норми права.

Підставам перегляду цивільних справ у зв'язку з нововияв­леними обставинами, передбаченим п. 1 ст. 3472 ЦПК, властиві лише загальні ознаки. На відміну від інших обставин вони встановлюються судом, який переглядає справу.

За новим ЦПК України підставами для перегляду рішень, ухвали суду чи судового наказу у зв'язку з нововиявленими обставинами є:

1) істотні для справи обставини, що не були і не могли бути відомі особі, яка звертається із заявою, на час розгляду справи;

  1. встановлені вироком суду, що набрав законної сили, завідомо неправдиві показання свідка, завідомо неправиль­ ний висновок експерта, завідомо неправильний переклад, фальшивість документів або речових доказів, що потягли за собою ухвалення незаконного або необгрунтованого рішення;

  2. скасування судового рішення, яке стало підставою для ухвалення рішення чи постановления ухвали, що підлягають перегляду;

  3. встановлена Конституційним Судом України неконсти­ туційність закону, іншого правового акта чи їх окремого

389

положення, застосованого судом при вирішенні справи, якщо рішення суду ще не виконане (ст. 361 нового ЦПК України).

Підставами для перегляду судових рішень за винятковими обставинами є: виявлене після касаційного розгляду справи неоднозначне застосування судами загальної юрисдикції одного і того ж положення закону або його застосування всупереч нормам Конституції України; а також якщо у зв'язку з цими рішеннями міжнародна судова установа, юрисдикція якої визнана Україною, встановила факт порушення Україною міжнародних зобов'язань (п. З ст. 347 ЦПК).

За новим цивільно-процесуальним законодавством мають право на оскарження судових рішень у зв'язку з винятковими обставинами сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, коли суд вирішив питання про їх права і обов'язки. Вони мають право оскаржити до Верховного Суду України судові рішення у цивільних справах у зв'язку з винятковими обставинами після їх перегляду у касаційному порядку.

Судові рішення у цивільних справах можуть бути пере­глянуті у зв'язку з винятковими обставинами після їх пере­гляду у касаційному порядку, якщо вони оскаржені з мотивів:

1) неоднакового застосування судом (судами) касаційно: інстанції одного і того самого положення закону;

2) визнання судового рішення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, таким, що порушує міжнародні зобов'язання України (ст. 354 нового ЦПК України).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]