Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
666.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

17. Принципи розрахунк у природного освітлення

Основною задачею світлотехнічних розрахунків є: при природному освітленні – визначення площі світлових прорізів; при штучному – потужності електричної освітлювальної установки.

Розрахунок природного освітлення проводиться у два етапи:

На першому етапі здійснюється попередній розрахунок площі світлових прорізів.

На другому етапі розрахунку при обраних світлових прорізах визначають дійсне значення КПО у різних точках приміщення з використанням графічного методу по ДБН В.2.5-28-2006.

Проектування та розрахунок штучного освітлення виробничих приміщень

 

Здійснюється у наступній послідовності:

 

1. Обирається система освітлення.

Штучне освітлення проектується двох систем: загальне та комбіноване (коли до загального освітлення додається місцеве освітлення робочих місць). Система загального освітлення застосовується у виробничих приміщеннях з невисоким рівнем освітленості (до 150 лк, V - VІІІ розряд зорових робіт).

В приміщеннях з І-ІV розрядом зорових робіт слід застосовувати, як правило, систему комбінованого освітлення. Передбачати для них систему загального освітлення допускається при технічної неможливості або недоцільності місцевого освітлення.

 

2. Обираються нормовані параметри освітлення (освітленість, якісні показники освітлення: коефіцієнт пульсації, коефіцієнт нерівномірності освітлення) згідно ДБН В.2.5-28-2006 (на зміну СНиП ІІ-4-79). Освітленість робочої поверхні, що створюється світильниками загального освітлення у системі комбінованого, повинна складати 10% нормованої.

 

3. Обирається тип джерела світла та тип світильника.

В освітлювальних установках, призначених для освітлення підприємств, у якості джерела світла широко використовуються лампи розжарювання та газорозрядні лампи.

4. Розміщуються світильники у приміщенні.

При системі загального освітлення застосовується рівномірне та локалізоване розміщення світильників. При рівномірному розміщенні забезпечується достатня рівномірність освітленості по всієї площі у цілому. У цьому випадку відстань між світильниками у кожному ряді та між рядами береться однаковим.

Найкращим варіантом рівномірного розміщення є шахове розміщення світильників та по сторонах квадрата (відстані між світильниками у ряду та між рядами світильників рівні).

Розміщення світильників по сторонах квадрата слід здійснювати по оптимальних значенням відносної відстані у залежності від типу світильника

,

де  – відстань між світильниками;

 – висота підвісу світильників над робочої поверхнею.

Оптимальна відстань від крайнього ряду світильників до стін ( )

 – при розташуванні робочих місць біля стін;

 – при розташуванні робочих місць вдалині від стін.

При рівномірному розміщенні люмінесцентних світильників останні розставляють рядами – паралельно рядам обладнання. При високих рівнях нормованого освітлення люмінесцентні світильники розташовують безперервними рядами, для чого їх ставлять один з другим торцями.

 

5.Обирається число світильників та потужність ламп, необхідних для створення нормованої освітленості на робітничому місці.

Число світильників заздалегідь призначають, виходячи з їх розташування на плані поперечного розрізу приміщення (див п.4).

Розрахунок потужності освітньої установки проводиться 3-я основними методами:

1.   Методом коефіцієнта використання світлового потоку – застосовується для розрахунку загального рівномірного освітлення.

2.   Точковим методом – застосовується для розрахунку місцевого освітлення та перевірки рівномірності загального освітлення, нахилених поверхонь локалізованого загального освітлення.

3.   Методом питомої потужності – застосовується для орієнтовних розрахунків. Найбільш простий та найменш точний.

Метод коефіцієнта використання світлового потоку

Коефіцієнт використання освітньої установки показує, яка частина світлового потоку ламп падає на робочу поверхню.

Перевіряють умову достатнього освітлення , якщо  – зменшують число світильників при  – збільшують.

Перевірочний розрахунок. У цьому випадку визначають очікувану освітленість при відомих параметрах освітньої установки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]