Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
666.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
1.1 Mб
Скачать

6. Розслідування та облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій

Роботодавець повинен організовувати розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій відповідно до положення, що затверджується Кабінетом Міністрів України за погодженням з всеукраїнськими об'єднаннями профспілок.

За підсумками розслідування нещасного випадку, професійного захворювання або аварії роботодавець складає акт за встановленою формою, один примірник якого він зобов'язаний видати потерпілому або іншій заінтересованій особі не пізніше трьох днів з моменту закінчення розслідування.

У разі відмови роботодавця скласти акт про нещасний випадок чи незгоди потерпілого з його змістом питання вирішуються посадовою особою органу державного нагляду за охороною праці, рішення якої є обов'язковим для роботодавця.

Рішення посадової особи органу державного нагляду за охороною праці може бути оскаржене у судовому порядку.

7. Відшкодування збитку робітникам у випадку пошкодження їх здоров’я та штрафні

санкції відносно підприємств

Відшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі смерті працівника, здійснюється Фондом соціального страхування від нещасних випадків відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та

професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності"

Роботодавець може за рахунок власних коштів здійснювати потерпілим та членам їх сімей додаткові виплати відповідно до колективного чи трудового договору.

За працівниками, які втратили працездатність у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням, зберігаються місце роботи (посада) та середня заробітна плата на весь період до відновлення працездатності або до встановлення стійкої втрати професійної працездатності. У разі неможливості виконання потерпілим попередньої роботи проводяться його навчання і перекваліфікація, а також працевлаштування відповідно до медичних рекомендацій.

Час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до стажу роботи для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах у порядку, встановленому законом.

Штрафи за нещасні випадки або професійні захворювання, що сталися на виробництві з його вини, сплачуються власником підприємства з врахуванням таких умов:

  1. Даною штрафною санкцією охоплюються всі нещасні випадки,

  2. які сталися на виробництві після введення в дію зазначеного Положення з вини власника і мали своїм наслідком:

- тимчасову втрату працездатності потерпілого, якому в установленому порядку було видано листок непрацездатності;

- стійку втрату потерпілим працездатності (за висновком медико-соціальної експертної комісії - далі МСЕК);

- смерть потерпілого.

Штраф також сплачується за кожне професійне захворювання, зареєстроване після введення в дію Положення.

  1. Розмір штрафу в усіх випадках визначається з розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за 12 останніх календарних місяців, що передували нещасному випадку або встановленню професійного захворювання.

Якщо потерпілий працював менше 12 календарних місяців, середньомісячний заробіток визначається шляхом ділення загальної суми за календарні місяці роботи на число цих місяців.Якщо ж потерпілий працював менше одного календарного місяця, то заробіток за весь відпрацьований час ділиться на число відпрацьованих днів, а одержана сума множиться на число робочих днів за місяць, обчислене в середньому за рік ( 25,4 – при шестиденному робочому тижні та 21,2 - при п'ятиденному робочому тижні).

  1. Штраф за нещасний випадок (професійне захворювання) з тимчасовою непрацездатністю сплачується:

- протягом місяця після завершення тимчасової непрацездатності потерпілого;

- у розмірі, визначеному з розрахунку середньомісячного заробітку потерпілого за період його тимчасової непрацездатності.

4. Штраф за нещасний випадок або професійне захворювання, які призвели до стійкої втрати потерпілим працездатності, сплачується:

- протягом місяця з дня видачі МСЕК висновку про встановлення

у потерпілого стійкої втрати професійної працездатності;

- у розмірі, визначеному з розрахунку половини середньомісячного заробітку потерпілого за кожний відсоток втрати ним професійної працездатності.

5. Штраф за нещасний випадок (професійне захворювання) із смертельним наслідком сплачується:

- протягом місяця від дня закінчення визначеного законодавством строку розслідування цього випадку або від дня видачі свідоцтва про смерть потерпілого, якщо вона настала після розслідування;

- у розмірі дворічного заробітку потерпілого, якийвизначається шляхом множення середньомісячного заробітку на 24.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]