Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5_VIDAVNIChA_PRODUKTsIYa_TA_yiyi_VIDI_KNIGA_YaK....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
77.31 Кб
Скачать

4. Видавнича продукція за формою і матеріальною конструкцією.

Книжкові видання. Це найпоширеніший вид друкованої продукції, що складає основний предмет діяльності переважної більшості видавництв. Являє собою неперіодичне видання у вигляді скріплених у корінці друкованих аркушів (кодексу), обтягнутих оправою або обкладинкою.

Журнальні видання. Періодичні ілюстровані видання кодексного типу певного формату і обсягу, що містять у собі відповідну кількість оригінальних творів, рефератів і документі об'єднаних певним тематичним змістом. Журнали умовно можна розділити на такі підвиди: суспільно-політичний, науковий, науково -популярний, літературно-художній, виробничо-практичний, реферативний, дитячий.

Газетні видання. Періодичні ілюстровані видання у вигляді одного або декількох, як правило, не зшитих аркушів паперу, що містять різножанрові, специфічні для журналістики, матеріали інформаційного й аналітичного характеру. Мають свою розвинену типологію.

Буклетні видання. Переважно багатокольорові аркушеві друки складені в два або декілька згинів. До такого виду друкованої продукції найчастіше звертаються туристичні агенції, виробники промислових продовольчих товарів, організації та установи в період відзначень ювілеїв, подій чи проведення інших знакових заходів.

До блоку видавничої продукції за ознакою форми чи матеріальної конструкції слід віднести і різноманітні плакати, листівки, календарі та календарики, книжки-іграшки.

5. Видавнича продукція за належністю до видавця, автора чи спонсора.

Власне видання. Видання, випущене в світ коштом видавництва. У випадку, коли видання фінансується автором або спонсором, причетність їх до появи друкованого продукту, згідно із договором, обумовлюється на вихідних даних. Зміст цієї інформації є довільним. Для прикладу: "Видання здійснено коштом автора" або "Видання здійснено за сприяння (такого-то) спонсора".

Спільне видання. Це результат співпраці двох або декількох видавництв. Міра участі кожного з них у творенні спільного продукту може бути різною: уступка авторських прав на перевидання, переклад, фінансова допомога, підготовка певної частини тексту. Зовнішньою ознакою спільного видання є обов'язкове зазначення відповідної інформації у вихідних і реквізитних даних. Форма співробітництва щодо випуску спільного видання і всі деталі оформлення вихідних даних обумовлюється у дво- чи тристоронньому договорі.

Піратське видання. Видання, що з'являється в світ з порушенням законодавства про авторські і суміжні права. Поширений приклад: видана одним видавництвом популярна книга з'являєгься на книжковому ринку з вихідними даними іншого видавництва, яке змінило у виданні лише обкладинку, оперативно і з найменшими витратами роз тиражувавши готовий книжковий блок. Часто видавці додруковують наклад видання, що користується попитом у читачів, без інформування про це автора і виплати йому додаткової авторської винагороди. Такі порушення можуть ставати предметом судових позовів.

До цього блоку варто додати ще відомче видання випускається відомством для своїх потреб, у якому переважає інформація про діяльність цього відомства), посмертне видання здійснюється незабаром після смерті автора), прижиттєве видання з'являється у світ за життя автора), ювілейне видання (приурочене конкретній ювілейній даті), меморіальне видання (друкується на відзначення пам'ятної події в житті держави). Характерним прикладом останнього виду видання є багатотомна "Книга пам'яті країни", у якій, у межах кожної області, подано прізвища всіх громадян України, які загинули на фронтах Великої Вітчизняної війни.